Spina bifida a dlhodobá bolesť chrbta

Mám 19 rokov a už dlhodobejšie trpím bolesťami chrbta. Po návšteve neurologičky a následnom RTG mi bola diagnostikovaná Lumbosakralna instabilita na podklade širokej spina bifida S1. Na čo mi doktorka povedala, že s tým nič neurobí a dala mi lieky proti bolesti v prípade, že ma to bude veľmi bolieť.

Otázka

Mám 19 rokov a už dlhodobejšie trpím bolesťami chrbta. Po návšteve neurologičky a následnom RTG mi bola diagnostikovaná Lumbosakralna instabilita na podklade širokej spina bifida S1. Na čo mi doktorka povedala, že s tým nič neurobí a dala mi lieky proti bolesti v prípade, že ma to bude veľmi bolieť. Bolesti mám stále a sú intenzívnejšie pokiaľ spím napríklad na zlej strane postele alebo keď mám odkrytý chrbát počas spánku alebo keď dlho šoférujem a som v tej istej polohe. Bolesť mi vystreľuje do pravej nohy. Pocitovo mi tie bolesti prídu skorej ako prechladnutý alebo zacviknutý sval. Pred nedávnom pri odbere krvi som mala zvýšené hodnoty ASLO. Je možné, že mám dlhodobý zápal (bolesti trvajú už vyše roka ale hodnoty ASLO boli v poriadku) alebo sa mi sval znova a znova zapaľuje?

Odpoveď

Spina bifida diagnostikovaná vo vyššom veku (nie intrauterínne alebo tesne po narodení) obvykle predstavuje vedľajší nález a vo väčšine prípadov nespôsobuje žiadne ťažkosti. U malej podskupiny ľudí môže spôsobovať bolesti alebo aj iné komplikácie. Vo Vašom prípade by bolo treba presne vytýčiť, či je skutočnou príčinou popisovaných bolestí spina bifida. V prípade, že nie je, odporúčame vám konzultáciu so spinálnym chirurgom. Existujú aj prípady, kedy sa takýto problém musí riešiť operačne.