Úrazy a vznik rakoviny

Asi pred 3 týždňami som silno padol na koleno a až nedávno mi koleno opuchlo. Je to mäkký opuch, no koleno ma moc nebolí. Spravím aj drep ale mám akoby tu spodnú kosť vysunutú alebo to je nejaký výrastok. Bojím sa či to nie je rakovina, pretože to nebolí.

Otázka

Asi pred 3 týždňami som silno padol na koleno a až nedávno mi koleno opuchlo. Je to mäkký opuch, no koleno ma moc nebolí. Spravím aj drep ale mám akoby tu spodnú kosť vysunutú alebo to je nejaký výrastok. Bojím sa či to nie je rakovina, pretože to nebolí. Viete mi poradiť čo by to mohlo byť?

Odpoveď

Vy ste sa niekde dočítali, že rakovina nebolí, ale aj mnoho iných ochorení nebolí. Skrátka to nie je žiaden podstatný diagnostický znak pre prítomnosť rakoviny. O rakovine a jej vzniku veľa neviete a tak sa zbytočne strašíte. Čítajte viac o prevencii rakoviny , trebárs aj v iných odpovediach na tejto poradni. Aj tu sa dozviete viac o príčinách jej vzniku, ale hlavne ako sa vyhnúť hlavným rizikovým faktorom a ako jej možno predchádzať. Po páde na koleno ste mali okamžite ísť na nejaké oddelenie traumatológie či ortopédie a absolvovať vyšetrenie a röntgen či tam nie je niečo prasknuté, pohmoždené a pod., aby vám to dali do poriadku.

Nádory po úrazoch síce občas vznikajú no veľmi vzácne a to väčšinou po opakovanom úraze a poškodení okostice na tom istom mieste a pri nekorektnom hojení a organizácii hematómu či jeho lokalizácii na rizikovom mieste a pri rizikovej genetickej predispozícii jedinca.

Vám teraz nehrozí žiadna rakovina, ale to, že ak nebude váš úraz včas a správne ošetrený a rehabilitačným cvičením správne doliečená funkčnosť pohybu kolena, môžete mať neskôr celoživotné pohybové obmedzenia na kolene. Preto urýchlene navštívte ortopéda, alebo traumatológa.