"Ukradnuté detstvo"

Mám 30 rokov a brata, ktorý je o 7 rokov mladší. Keďže rodičia dlho do noci pracovali musela som sa o neho starať. Nikdy som nemala letné ani iné prázdniny, lebo stále som sa musela starať o brata.Teraz som uzavretá a všetky problémy si riešim sama a myslím, že mám aj pocit menejcennosti. Mohlo toto moje ukradnuté detstvo spôsobiť nejaký psychické bloky?

Otázka

Mám 30 rokov a brata, ktorý je o 7 rokov mladší. Keďže rodičia dlho do noci pracovali musela som sa o neho starať. Nikdy som nemala letné ani iné prázdniny, lebo stále som sa musela starať o brata. Keď som mala 8 rokov, prešla na mňa celá starostlivosť o brata, cca aj o domácnosť, okrem varenia. Od 13 rokov som cez prázdniny pracovala v rodinnom podniku, kde som sa niekedy vyspala cca 4 hodiny denne. Teraz som uzavretá a všetky problémy si riešim sama a myslím, že mám aj pocit menejcennosti. Mohlo toto moje ukradnuté detstvo spôsobiť nejaký psychické bloky? Som slobodná a bezdetná, hoci by som už veľmi chcela mať šťastnú rodinku.

Odpoveď

Nedokážem povedať, či na to, ako v súčasnosti prežívate svoju dospelosť mala negatívny vplyv vaša situácia v detstve. Je isté, že svoju minulosť si všetci nesieme so sebou ale nedá mi nepovedať aj to, že určite ste zažili aj veci príjemné, pekné alebo dobré. Zbytočne by ste sa ale zaťažovali svojou minulosťou, keď potrebujete sústrediť svoje sily a schopnosti na prítomnosť.

Podľa toho, čo som sa o vás od vás dozvedel viem, že ste starostlivá, zodpovedná asi aj celkom zručná a inteligentná. Možno ste zamestnaná a vo voľnom čase sa venujete svojim záujmom (alebo stále rodinnému podniku)? To ale neznamená, že by ste sa nemali usilovať o to, aby ste si založili rodinu a našli si partnera. Hovorí sa , že šťastie je 99 percent driny a len jedno percento šťastia. Samo k vám nepríde, musíte mu vyjsť v ústrety. Zamyslite sa nad tým, čo by ste pre to mohli urobiť? Určite nie byť utiahnutá a zatvorená niekde doma. Využívajte alebo využite všetky možnosti, aby ste boli medzi ľuďmi. Môžu to byť rôzne športové podujatia, stretnutia v telocvični pri volejbale (jasné že to sú len typy a nemusí to vo vašom okolí takto fungovať), skúste víkendové pobyty a podobne. Kde môžete stretnúť najviac mužov? Nebojte sa toho, keď stretnete niekoho neznámeho, kto sa vám zapáči. Stačí sa len usmiať, ozvať. Mnoho mužov je dnes takých, akoby sa báli osloviť dievčatá. Takéto signály preto určite privítajú. Prijmite pozvanie na kávu, buďte prirodzená. Robte to, čo vás baví čo máte rada. To že ste uzavretá je najskôr preto, lebo ste taký temperament. Ale to ešte neznamená, že nemôžete chodiť medzi ľudí. Do spoločnosti. Vaša uzavretosť je pre niekoho určite tiež príťažlivá, lebo je vaša. Vy ste originál. Vy ste najcennejšie dielo.

Keď si predstavíte, že už na sebe niečo začínate meniť čo urobíte ako prvé? Ako myslíte, že sa pri tom budete cítiť? A ako sa budú cítiť vaši blízki a ľudia z vášho okolia? Len sa smelo do toho pustite.