Hrčka ktorej nič nie je

Už trištvrte roka mám v ústnej spodine hrčku alebo hrbolček. Stomatológ tam nič nevidel, navštívila som ORL, kde lekár našiel iba začervenanie v danom mieste. Bola som poslaná na sono krku a štítnej žľazy, tiež mi bol robený RTG ústnej spodiny ale všetko je v poriadku. Tak mi bolo doporučené navštíviť ešte stomatochirurga. Hoci mám 27 rokov, mám obavy či to nemôže byť niečo vážne?

Otázka

Už trištvrte roka mám v ústnej spodine hrčku alebo hrbolček. Stomatológ tam nič nevidel, navštívila som ORL, kde lekár našiel iba začervenanie v danom mieste. Bola som poslaná na sono krku a štítnej žľazy, tiež mi bol robený RTG ústnej spodiny ale všetko je v poriadku. Tak mi bolo doporučené navštíviť ešte stomatochirurga. Hoci mám 27 rokov, mám obavy či to nemôže byť niečo vážne? Už začínam chytať stres. Hrčka ma nebolí, dokonca raz je menšia, inokedy väčšia, ale spravidla za ten 3/4 rok čo ju pozorujem jazykom a prstom, ju niekedy cítim ako hrčku, inokedy je tvrdšia ako keby som tam mala kamienok (ale ten to podla lekára na ORL nebude, to by vraj na sone či RTG bolo vidieť). V podstate ma nezaťažuje, len viem že tam je.

Odpoveď

Musíme vychádzať z klinických vyšetrení, ktoré hovoria, že vašej hrčke nič nie je. Teraz vysvetlím ako je to s hrčkami rôzneho typu a to si už zapamätajte aj ostatní, aby ste sa v minulosti zbytočne neznepokojovala z iných bežných hrčiek.

Rôzne tkanivové či kostné hrčky (nádorovité útvary) v rôznych tkanivách a orgánoch tela „nie sú ešte diagnostickým znakom rakoviny“ a sú v 90% prípadoch neškodné . Vznikajú v tele často a u každého a to pri nekorektnom delení buniek, mikrozápale (vyrážka, afta, infekcia, poranenie) a pod., alebo z mnohých iných príčin a tkanivo si poruchu zahojí a opraví a pri tom vznikne neškodný zhluk buniek (jazva, zrast, keloid, cysta atď.).

Rizikových hrčiek je málo, ale keďže laik nevie odhaliť neškodnú hrčku od rizikovej musí ju vidieť a posúdiť odborný lekár a potom ešte dať urobiť špeciálne vyšetrenia a len na ich základe presne zistiť a potvrdiť, či ide o neškodné, alebo len o zmenené (displastické), alebo už o zhubné tkanivo. Prítomnosť hrčiek preto ešte nič neznamená a „diagnostickým rizikových nádorov je prítomnosť zmien v bunkách hrčky, ktoré sa dajú stanoviť len histologicky, alebo cytologicky“.

Preto pri zistení a preverovaní akýchkoľvek hrčkovitých útvarov si treba uvedomiť, že väčšina z nich je iného pôvodu než rakovinového a že ide o bežný preventívny medicínsky skríning (vyhľadávanie) tých menej sa vyskytujúcich, ale rizikových útvarov v populácii.

Zmyslom vyšetrenia a preverovania všetkých aj neškodných hrčiek lekárom je včasné odhalenie tých niekoľkých rizikových hrčiek, ktoré by sa v ďalšom vývoji mohli premeniť na nádorové a zhubné. Lekári to dokážu odlíšiť (aj pomocou presných vyšetrení), pacient nie. Lekári potom rizikový, často len zmenený, ale ešte nezhubný útvar včas odstránia. To je tzv. primárna (prvostupňová) prevencia nádorov a rakoviny, ktorou sa snažíme zabrániť, aby nádor a rakovina vôbec nevznikla.

Vy ste teda postupovali správne, hrčku ste dala vyšetriť odborníkom a tí neurčili, že je riziková a preto to nie je nádor ani rakovina a nemusíte sa báť. Vašej hrčke nič nie je. Útvar v ústach sa bude len pozorovať a pri nejakých napr. zápalových či iných zmenách len znovu pôjdete na vyšetrenie a možno sa vykonajú ešte ďalšie vyšetrenia. Ak nebude robiť problémy, je to neškodný tkanivový útvar a netreba nič robiť, iba ak by vám nejak zvlášť prekážal, alebo sa zapaľoval a dráždil by vás, tak potom by stomatochirurg zvažoval aj jeho odstránenie.