Tmavý povlak na spodných zuboch

Na spodných zuboch som si všimla že sa mi okolo zubov začina robiť nejaký tmavý zubný povlak. Ako kaz to nevyzerá lebo sa to objavilo zo dňa na deň.

Otázka

Pred tromi týždnami som bola na preventívke u novej zubárky a tá mi povedala, že mám všade kazy, či už začinajuce alebo treba na vyvŕtanie. Dosť mna to prekvapilo, lebo si zuby čistim pravidelne a aj zubárovi chodím a vždy mi povedal, že všetko v poriadku. Odporučila mi Elmex gél a dlhšie čistenie, a taktiež medzizubnú kefku. Všetko používam kupila som si aj Elmex zubnú pastu a raz za týžden používam Elmex gél. Avšak na spodných zuboch som si všimla že sa mi okolo zubov začina robiť nejaký tmavý zubný povlak. Ako kaz to nevyzerá lebo sa to objavilo zo dňa na deň, aj by som pridala fotku ale nedá sa tu. Na dotyk je drsný nie ako zbytok hladkého zuba. Je okolo troch zubov a už zasahuje aj na plochu. Všimla som si že sa zvačšil po použiti Elmex gelu. Myslíte, že by to mohlo byť z toho? A dá sa toho zbaviť?

Odpoveď

Veľmi dôležité pri preventívnej prehliadke je to, aby Vám zubný lekár alebo dentálny hygienik minimálne raz za dva roky zhotovili rtg snímky, na ktorých je vidieť aj zubné kazy, ktoré voľným okom nevidíme. Čo máte na povrchu zubov je ťažké povedať, ak to nevidím. Elmex gél nespôsobuje sfarbenie zubov. Ak je povrch drsný, tak pravdepodobne máte na zuboch povlak, ktorý sa vytvrdil na zubný kameň. Sfarbenie je spôsobené pigmentami z jedla, nápojov (káva, čaj, džúsy, kečup, paprika....). Odporučila by som vám ambulanciu, kde pracuje dentálna hygienička, tá vám zistí, akého pôvodu je ten povlak a odporučí vám, čo je najlepšie používať. Zubný kaz nezastavíte iba fluoridovaním, ale nutná je aj zmena vo výžive a v postupe čistenia zubov.