Gilbertov syndróm, Crohnova choroba, alebo rakovina?

Už dlhšie (aj pár rokov) mám problémy s trávením. Nafukuje ma, mám plynatosť a striedajú sa u mňa hnačky so zápchami. Veľakrát ma začne bolieť konečník, vytvorí sa mi tam nejaký bolestivý kopček a po pár dňoch to prejde do svrbenia. Keď mám toto príznakové obdobie som veľmi unavená a vyhodí sa mi viac akné po celom tele. Nemám však teploty ani zimnice. Nemám ani veľké bolesti brucha.

Otázka

Už dlhšie (aj pár rokov) mám problémy s trávením. Nafukuje ma, mám plynatosť a striedajú sa u mňa hnačky so zápchami. Veľakrát ma začne bolieť konečník, vytvorí sa mi tam nejaký bolestivý kopček a po pár dňoch to prejde do svrbenia. Keď mám toto príznakové obdobie som veľmi unavená a vyhodí sa mi viac akné po celom tele. Nemám však teploty ani zimnice. Nemám ani veľké bolesti brucha. V poslednej dobe ma začalo dosť pobolievať v pravej časti brucha pod rebrom, čo sme pripisovali s lekárkou Gilbertovmu syndrómu, ktorý mam potvrdený. V januári som bola znovu na odberoch a brala som aj vzorku stolice. Lekárka povedala, že ak niečo nebude ok, zavolá. Včera som lekárku náhodou stretla v obchode a povedala mi, že nemám dobré výsledky a boli u mňa zistene protilátky ASCA na Crohnovu chorobu. Že norma je do 10 a ja mám 68 a mám isť na kolonoskopiu. Len by ma zaujímalo či to nemôže byť rakovina hrubého čreva, keďže ja mám skôr príznaky na to, ako na Crohnovu chorobu. Ukázal by to krvný obraz alebo tá stolica? Alebo musím počkať na kolonoskopiu? Mám 32 rokov a som športovkyňa so zdravou stravou.

Odpoveď

Ja sa na rozdiel od vás domnievam, že všetky príznaky, ktoré popisujete sú pomerne typické pre Gilbertov syndróm (GS) a prípadné jeho komplikácie. Pri tomto syndróme sa vám vytvára v nedostatočnom množstve enzým „bilirubín-UDP-transferáza“ v dôsledku dedične podmienenej genetickej nedostatočnosti pri konjugácii bilirubínu. Nejde teda o dedičnú chorobu, ale o následok polymorfizmu (rôznorodosti) genotypu (UGT1A1). Netreba si ju preto mýliť ani s nejakou získanou chorobou v tráviacom trakte (napr.žltačkou). Obvykle sa nijako nelieči, len je treba dodržiavať určitý životosprávny režim a výživu (tzv. konzervatívna terapia a liečebný prístup). V prípade zhoršenia a komplikácií je potrebné vždy ísť k vášmu odbornému lekárovi, ktorý vás pravidelne sleduje a vyšetruje. S rakovinou to nemá nič spoločné a pokiaľ budete pod kontrolou a naučíte sa čo nesmiete tak aj prognóza (výhľad do budúcna) vášho stavu je dobrá). Len dlhodobým zanedbaním a nerešpektovaním takéhoto stavu môžu vzniknúť komplikácie, rôzne následky a chronicky zapálené lokality v čreve, ktoré môžu viesť k poruchám trávenia, rozvoju viacerých následných ochorení a len veľmi vzácne aj k vzniku nádorového ochorenia no iba ak sú prítomné aj iné rizikové faktory životosprávy a výživy(lieky, fajčenie, obezita, mastné a údené potraviny, konzervované potraviny a pod. Pri GS môže totiž dochádzať k zmenenej utilizácii (využitiu) niektorých liekov a xenobiotík (aditíva a cudzorodé látky v potrave) a k prejavom ich inak neočakávanej toxicity.

Pri správnej konzervatívnej terapii, životospráve a výžive si ani vy ani okolie nemusíte všimnúť prítomnosť tohto handicapu v trávení a premene bilirubínu. No aj keď vám bude lepšie a vždy pri zhoršení problémov, musíte dodržiavať tieto pravidlá: jedzte prevažne základné prirodzené potraviny bez konzervantov a aditív, umelích sladidiel a len občas spracované a balené potraviny, jedzte pestro, pravidelne, jedzte striedme dávky a varte si často ľahkú domácu stravu, obmedzujte mastné jedlá, sladké jedlá, cukor a čokolády, alkohol. Mäso nevylučujte, ale jedzte ho len varené a dusené a v malých množstvách 2-3x týždenne.

Šport, pohyb a fyzickú námahu musíte robiť pravidelne no len rekreačne a nie výkonnostne a príliš vyčerpávajúcim spôsobom, pretože hyperbilirubinémia sa zhoršuje pri ťažkej námahe, vyčerpanosti a nedostatočnom spánku a regenerácii. Rovnako je to s nepravidelnou stravou a hladovaním a preto nikdy nerobte žiadne extrémne diéty a dlhšie hladovanie. Choďte často na slnko a vzduch aby ste si doplnili D vitamín, ktorý sa tvorí na slnku v pokožke a zmierňuje príznaky GS.

Skrátka musíte žiť zdravo a aktívne, ale zároveň sa šetriť a mať veľmi pravidelný životosprávny režim, výživu a spánok (asi ako 12-15 ročné deti). Dlhodobo zlá životospráva, nepravidelná a nezdravá výživa, preťaženosť a vyčerpanie, stres, lieky, ponocovanie a pod. povedú u vás k zdravotným problémom skôr než u iných celkom zdravých ľudí. Vaši blízki a okolie by mali o tom vedieť a mali by rešpektovať vaše mierne obmedzenia. Rôzne následky zlej a rizikovej životosprávy, výživy a stresu pocítia aj úplne zdraví ľudia, len trochu neskôr. Vy sa teda od nich líšite len tým, že musíte dávať pozor na určité veci skôr, preventívne a nie až po vzniku zdravotných či tráviacich problémov.

Jedným z následkov nedostatočného rešpektovania vášho stavu môžu byť rôzne tráviace problémy a zápaly v čreve aj charakterom pripomínajúce napr. Crohnov syndróm, hemoroidálne problémy a pod., ale tie môžu byť prechodné a potvrdenie takejto trvalej diagnózy je menej pravdepodobné. Počkajte radšej na kolonoskópiu. A na záver opakujem, že prítomnosť nádorového ochorenia vôbec nepredpokladám vzhľadom na váš vek a vašu nerizikovú životosprávu a výživu (len pozor na spracované potraviny a umelé lekárenské doplnky výživy a vitamíny).