Astma, kortikosteroidy a životospráva.

Mám 18 rokov a už dlhšie mám problémy s trasením rúk ale i celého tela. Často cítim ako mi pulzuje celé telo a mám problémy s arytmiou srdca. Aj pri 5 minútovom odpočinku je frekvencia tepov 80-85 za minútu. Cítim sa akoby som mala celé telo úplne roztrasené a ochabnuté svaly. Taktiež mám problémy s nadmerným potením a termoreguláciou, neustále mi je až príliš horúco.

Otázka

Mám 18 rokov a už dlhšie mám problémy s trasením rúk ale i celého tela. Často cítim ako mi pulzuje celé telo a mám problémy s arytmiou srdca. Aj pri 5 minútovom odpočinku je frekvencia tepov 80-85 za minútu. Cítim sa akoby som mala celé telo úplne roztrasené a ochabnuté svaly. Taktiež mám problémy s nadmerným potením a termoreguláciou, neustále mi je až príliš horúco. Ďalším príznakom je i miestami neostré videnie. Najskôr som príznaky spájala s liekom na astmu FLUTIFORM, ale mám strach, aby nešlo o poruchu štítnej žľazy. Bolo mi tiež povedané, že môže ísť aj o nedostatok vitamínov.

Odpoveď

Kortikosteroidy (skrátene kortikoidy) majú popri liečebných účinkoch aj mnoho nežiadúcich – vedľajších – účinkov, ktoré sa prejavujú zvlášť pri dlhodobom podávaní. Aj keď je Flutiform len inhalačná forma, môže mať určitú súvislosť s niektorými vašimi popisovanými prejavmi a pocitmi. Zvlášť ak ešte beriete aj nejaké iné lieky a máte aj nejaké iné diagnózy. Okrem toho sú v inhalácii aj bronchodilatátory. Kortikosteroidy znižujú astmatickú reakciu tým, že majú imunosupresívny účinok (znižuju prílišnú imunitnú odpoveď) a práve pre tento útlm imunity je ich dlhodobé podávanie rizikové. Preto je treba pripojiť aj iné liečebné prístupy, ktoré pomôžu astmu zlepšiť a liečiť bez vedľajších rizík a navyše prispejú k celkovému zlepšeniu stavu organizmu a psychiky.

Tak napr. prirodzený rehabilitačný otužovací postup, zlepšuje imunitu a hlavne znižuje u astmatikov citlivosť (reaktívnosť) a spasticitu slizníc dýchacieho traktu na prítomnosť prachových častíc, chladu a alergénov. Poznám už celú skupinu astmatikov ktorí to využili a dokázali sa zbaviť astmatických záchvatov. Preto vám dám návod, ako si môžete pomôcť pri astme aj prirodzeným spôsobom, aby ste nemusela brať dlhodobo rizikové lieky, ale len v prípade zhoršenia stavu. Chce to však vôľu a pravidelnosť.

Je to skúsenosť viacerých astmatikov, ktorí sa zbavili astmy postupným otužovaním pomocou rekreačného behu – jogingu a dopracovali sa až na polmaratónske behy. Prudká astmatická reakcia je zapríčinená nielen samotnou vyvolávajúcou látkou (alergénom), ale aj prílišnou precitlivelosťou a prehnanou reaktívnosťou sliznice dýchacích ciest. Táto precitlivlosť sa dá znížiť práve rehabilitačnými otužovacími postupmi, pri ktorých sa sliznica „adaptuje“ a jej astmatická reakcia na alergény, chlad a prach slabne. Okrem vyhýbaniu sa alergénom a dočasného brania antiastmatík musíte súčasne začať s rehabilitačným tréningom - otužovaním a posilňovaním na vzduchu (chôdza, beh a pod.) v správnom čase, na správnom mieste a správnym spôsobom. Začína sa opatrným otužovaním dýchacieho traktu na vzduchu a zintenzívneným dýchaním (cez nos). Može to byť formou rezkej prechádzky, zrýchlenej chôdze do kopca či krátkym pomalým prerušovaným behom, ale aj formou hry s deťmi a pod. Robte to po hranicu zadýchania a príjemného zahriatia až spotenia a vydržte aspoň20-30min. Podstatné j robiť to na relatívne čistom vzduchu, v parku či lese a pri zrýchlenom dýchaní a zvýšenej činnosti srdca, vždy dobre oblečená, aby ste neprechladla. So sebou majte termosku s teplým čajom. Po skončení si vykloktajte hrdlo vlažnou slanou vodou a prepláchnite ňou aj nosné dutiny (jógicka hygiena tzv. néti), opláchnite si oči. Tým odstránite prach a alergény. Trénujte v radšej v čase keď v ovzduší nie sú alergény a prach čiže po daždi, v bezvetrí a v čase, alebo na mieste kde nelieta vzduchom maximum prachu. Robte to denne, alebo aspoň obdeň. Postupne a veľmi opatrne pridávajte na intenzite a dĺžke otužovacieho tréningu. Ak máte niekedy budete mať pocit, že ste to prehnala, dajte si oddych 2-3 dni a po návrate zdravia a pohody pokračujte znova. Nikdy nebehajte v stave akútnej choroby a oslabenia. Prvé dobré výsledky budete pozorovať po 1-3 mesiacoch a s postupujúcim časom to bude stále citeľnejšie. Ak budete mať tesne po tréningu určitú krátkodobú reakciu a podráždenie hrdla, nosa, očí, to nevadí. Zoberte si len vaše lieky aby sa nerozvinula alergická reakcia, urobte kloktanie a oplachy, vypite teplý nápoj a všetko sa upraví. Každý deň otužovania sa posuniete o krôčik vyššie. Sliznica začne produkovať viac ochranných sekrétov a zosilnený riasinkový epitel skôr vylúči všetky prachové častice a alergény, zlepší sa vaša imunita, posilní sa srdcocievny aparát, ale hlavne sa zníži postupne prudkosť a častosť vašej astmatickej reakcie. Dbajte na dobrý , včasný a dostatočne dlhý spánok a regeneráciu. Jedzte hlavne prirodzenú, pestrú, vitaminóznu stravu.

S tou štítnou žľazou sa zatiaľ hlbšie nezaoberajte, lebo to zatiaľ skôr len také diagnostické tápanie a domnienky, takže buďte kľudná. Bude dobré ak napíšete ešte raz, ale uveďte viac údajov o vašej životospráve, výžive, iných diagnózach a liekoch, stresových a iných súvisiacich faktoroch a pod.

Vaša prognóza vyliečenia či aspoň zlepšenia stavu je veľmi dobrá, lebo máte len 18 rokov a vami zavedené životosprávne, výživové a psychohygienické zmeny povedú k pozitívnej adaptácii vášho organizmu, ktorý sa vyvíja až do 25 rokov. Je dobré, ak sa budete pri podpore svojho zdravia menej spoliehať pasívnu pomoc liekov a lekárov, ale viac na vlastnú aktivitu a hore spomínané životosprávne a režimové prístupy, ktoré sú podmienkou zachovania a stabilizácie dobrého zdravia aj pre úplne zdravého človeka. Lieky zaberajú vždy lepšie u toho, kto podporí svoj organizmus aj prirodzeným životosprávnym spôsobom. Takže napíšte pekne ešte raz a viac zoširoka aby som mohol upresniť zdravotné doporučenia tak, aby ste ich mohla využiť a aby vám nebodaj neuškodili.