Opakované mykózy?

Už minulé leto som mala infekciu, pravdepodobne kvasinky a neliečila som to. Neskôr som išla za gynekologičkou a tá mi povedala, že mám zápal ale bližšie to nešpecifikovala. Dala mi nejaké tabletky ako aj Aescin. Na chvíľu to pomohlo, potom sa to vrátilo späť.

Otázka

Už minulé leto som mala infekciu, pravdepodobne kvasinky a neliečila som to. Neskôr som išla za gynekologičkou a tá mi povedala, že mám zápal ale bližšie to nešpecifikovala. Dala mi nejaké tabletky ako aj Aescin. Na chvíľu to pomohlo, potom sa to vrátilo späť. Predpísala mi betrafen a iné pod. lieky, pomohlo to ale po 2 mesiacoch tým trpím opäť. Momentálne to však nie je také svrbenie a pálenie ako predtým vnútri pošvy, ale skôr vyššie akoby okolo močovej rúry, také nepríjemné akoby sťahovanie svalov, po menštruácii mám silné vodnaté výtoky, mám neustále nafúknuté brucho, mám už aj ďalšie problémy ako napr. bolesti konečníka po vyprázdnení sa a bolesti v podbrušku. Neviem čo s tým ďalej, už sa s tým ťahám vyše roka a je to dosť nepríjmné. Prosím poraďte mi, pretože mám pocit, že moja doktorka nemá čas na takéto "problémy".

Odpoveď

Je potrebné uviesť presný názov indikovaných liekov, pretože tie „nejaké tablety“ sú podstatné a teraz neviem, čo ste vlastne brala. Ten Aescin len má napomôcť ich prieniku a podporiť ich účinok. Betafren je širokospektrálne antimykotikum, ale zdá sa že váš problém spôsobuje nejaká iná mikrobiálna skupina, alebo jednoducho vám doterajšia silná liečba spôsobila asi desmikróbiu na poševnej sliznici a tak asi bude dobré popýtať si nejakú liekovú kultúru na opätovné osídlenie bežnou bakteriálnou flórou, ktorá chráni sliznicu pred pomnožením patogénnych organizmov. Často stačí aj čerstvý biely jogurt.

No vaše problémy sú dlhodobejšie a vleklé a preto to treba poriadne vyšetriť a povenovať sa presnejšej diagnostike a liečbe. Môže ísť aj o niečo komplikovanejšie. Musíte lekárke veľmi jasne a dôrazne vysvetliť vaše zhoršujúce sa problémy a že sa zápal šíri aj na močovody a do okolia, aby sa tomu povenovala. Mala by vám dať porobiť aj kultivácie a tak stanoviť liečbu. Po nej zasa pomôcť obnoviť normálnu bakteriálnu flóru.

Pokiaľ ide o poševnú infekciu, tak tú vždy treba liečiť čo najskôr. To ste zanedbala. Teraz treba stanoviť, kam sa až zápal rozšíril a podľa toho postupovať a liečiť, lebo je možné, že sú teraz pridružené aj iné diagnózy než len kvasinková infekcia v pošve. Na prevenciu mykóz pri bežnej intímnej hygiene sa oplachujte aj vlažnou silnejšie slanou vodou (ako presolená polievka), kvasinky a iné patogény sú na ňu veľmi citlivé a bežnej flóre ani vašej sliznici nevadí. To môžete robiť aj keď budete zdravá, zvlášť po intímnom kontakte. Niekedy pomôže lepšie než rôzne antimykotiká. Silné lieky a mastičky vám síce potlačia kvasinky no zároveň zlikvidujú aj ochrannú bežnú bakteriálnu flóru. Tú môžete skúsiť obnoviť pomocou vaginálnych probiotických kúltúr a čípkov, ale aj pomocou bežnej jogurtovej kultúry z čerstvého (živého) bieleho jogurtu. Poraďte sa s lekárkou. Pri intímnych kontaktoch používajte aj lubrikačné gély z lekárne, šetria sliznicu a bránia pomnoženiu kvasiniek a pod. (napr. lubrikačný gél s tee tree olejom – čajovníkovým olejom).

Ak máte pocit, že vaša gynekologička na problém odborne nestačí, alebo ho podceňuje, musíte sa obrátiť na iného, skúsenejšieho lekára. No verím, že keď jej popíšete presne zhoršujúce sa príznaky, že vie urobiť pre vás viac. Zanedbaná liečba trvá dlhšie a je komplikovanejšia. A nezabudnite, že silné liečvá krátkodobo pomôžu no niekedy môžu vyrobiť mnoho následných problémov s vážne poškodenou prirodzenou bakteriálnou flórou. Nepoužívajte preto ani pri bežnej hygiene veľmi silné a agresívne mydlá a iné chemické dezinfekčné prostriedky.