Proktitída – zápal konečníka a rakovina?

Dnes som bola na chirurgii s konečníkom. spravili mi krvné testy a dopadli dobre. Všetko je v norme a len glukózu v krvi som mala zvýšenú. Nezistili ani vnútorné a ani vonkajšie hemoroidy. Proste len mám červený konečník a je teplý. Diagnóza proktitída a zvýšená glykémia.

Otázka

Dnes som bola na chirurgii s konečníkom. spravili mi krvné testy a dopadli dobre. Všetko je v norme a len glukózu v krvi som mala zvýšenú. Nezistili ani vnútorné a ani vonkajšie hemoroidy, Okolie anu začervenané, sliznice rekta hladké bez patologickej rezistencii, CD nevyklenutý, na rukavici bez zvyškov hnedej stolice, bez prímesi krvi a hlienov. Palpačne som nemala ani zväčšenú slezinu a ani hepar, proste všetko bolo bez patologických rezistencii. Proste len mám červený konečník a je teplý. Diagnóza proktitída a zvýšená glykémia. Myslíte, že sa to môže zvrhnúť aj na niečo závažnejšieho ako je napríklad rakovina konečníka? S čoho to môže byť? Nikdy som také problémy nemala.

Objednám sa ku gastroenterológovi na ďalší liečebný postup ale bojím sa aby nezistil niečo strašné alebo to nemalo nejaký súvis s hrubým črevom. A aby to nebol zápal hrubého čreva nemala som polypy či iné hrôzy. Vlákniny zjem až až veľmi veľa. Pohyb mám, pijem veľa tekutín, mám dobrú pravidelnú stravu. Nemám na konečníku ani ranky, odreniny, hemoroidy ani vnútorné a ani vonkajšie a ani hrčky. Len to celé okolie konečníka je červené.

Odpoveď

Treba sa snažiť prísť na príčinu akútnej proktitídy u vás, ktoré môžu byť rôzne. Podľa toho sa bude odvíjať aj liečba. Vzhľadom na dobrý stav okolia a rektálnej sliznice bez hemoroidov a pod. je prognóza vášho stavu dobrá, keďže nejde o chronickú proktitídu. Okrem liečby musíte dodržiavať aj diétne opatrenia (nejesť presmaženú, dráždivú, korenenú, ostrú, kyslú a príliš hrubovláknitú stravu, alkohol, čiernu kávu, príliš veľa cukru a sladkostí pod.) Rovnako treba vyšetriť parazitárny či bakteriálny pôvod zápalu (parazity, kvasinky, disproporcie črevnej flóry po ATB a pod.) a prípadne vybrať po stanovení citlivosti cielene antibiotikum účinné na premnožený bakteriálny druh.

A teda prvé čo musíte zmeniť je prestať teraz v tomto akútnom stave jesť tak veľa vlákniny (zvlášť hrubozrnnej) ako popisujete. Jedzte nejaký čas viac cestovinovú a mliečnu stravu a polievky zahustené krupičkou a múkou (ako pre deti). Jedzte, detskú krupičku, kaše, nepikantnú varenú ryžu a ryžové či krúpove (jačmenné krúpy) vývary s varenou mrkvičkou a zeleninou a radšej rozmixované zahustené prívarky (krémy) a biele pečivo. Škrobový sliz z obilnín (ryže, krúpov) a múky chráni sliznicu zažívacieho traktu a zmenšuje dráždivý účinok korenín a kyselín v potrave. Ostrejšie jedlá a ostré kyslé ovocné šťavy jedzte za jedlom, zriedené a v malom množstve. Lokálne si po umytí a osušení konečníka aplikujte protizápalové prípravky doporučené vašim lekárom (masť Faktu nezaberá?). No a žiadne zvrhávanie na rakovinu konečníka vám nehrozí, buďte kľudná, ale niekedy aj takéto nevinné ale nepríjemné diagnózy vedia človeka potrápiť, kým sa príde na príčinu a na spôsob liečby.