Keloidná jazva po odobratí znamienka

Asi pred troma mesiacmi som navštívila všeobecnú lekárku s tým, že na zadnej časti krku mám niečo také ako zdureninu. Na dotyk ma nebolí, zabolí to, keď sa hlavnou nakloním na pravé plece.Na opačnú stranu to nebolí.

Otázka

Asi pred troma mesiacmi som navštívila všeobecnú lekárku s tým, že na zadnej časti krku mám niečo také ako zdureninu. Na dotyk ma nebolí, zabolí to, keď sa hlavnou nakloním na pravé plece.Na opačnú stranu to nebolí. Pred tým asi mesiac ako som k nej išla s týmto spozorovaním tak mi robila krvné testy ako súčasť preventívnej prehliadky. Všetko bolo v poriadku. Pečeň,obličky,pankreas, cukor, cholesterol,červené aj biele krvinky. Tú zdureninu na krku mám už pár mesiacov. Lekárka mi to prehmatala a povedala, že necíti nič neobvyklé,čiže by tam malo byť niečo anatomické. Nahmatala mi aj uzliny,či ich nemám opuchnuté a povedala, že v poriadku.

Pred asi rokom a pol mi však z krku chirurgicky odstraňovali materské znamienko. Lekárka mi na to povedala, že to môže byť spôsobené tým, že cítim,že nemám na krku rovný povrch..že pri tom ako mi to vyberali tak porušili nervové zakončenia a že pokožka sa mi tak potom mohla napnúť,či niečo podobné. Tú zdureninu som však nemala hneď po tom odstránení materského znamienka, ale o niekoľko mesiacov neskôr. Tiež mi odstraňovali na chodidle angiomiom, teda nezhubný nádor. Neviem, či je to už u mňa prehnané, že si všetko ohmatávam a zbytočne robím paniku, alebo tomu mám prikladať nejaký význam, ako napríklad tomu krku. A či to tiež môže byť tak, ako mi to povedala lekárka. Na ďalšie vyšetrenia ma neposlala. A asi by to bolo divné, keby som k nej išla s tým opäť. Čo by ste mi poradili?

Odpoveď

Keloid (zdurenina) je hypertrofická kožná jazva po operácii. Hypertrofická – znamená, že kožné tkanivo, ktoré bolo dezintegrované (prerušené) v celej hĺbke, vytvorí akýsi val (jazvu) prevyšujúci kožu. Tvorí sa často až dlho po operácii. Je to neškodné, ale pôsobí to neesteticky, ak je to na viditeľnom mieste. Navyše keloidné jazvy sa môžu obnoviť opäť ak sa chirurgická liečba nekombinuje súčasne aj s iným typom liečby (kortikoidy, žiarenie, interferóny, silikónové náplaste, laser a pod.). Preto si dajte urobiť prípadné estetické ošetrenie u odborníka špecialistu z estetickej medicíny, ktorý s tým má bohaté skúsenosti a vie rozlíšiť jednotlivé typy hypertrofických jaziev a vhodné kombinácie liečby. Neobvyklé zmeny zdravotného stavu a podobné nálezy ako je ten váš treba vždy aj opakovane konzultovať s lekárom, na tom nie je nič divné, pretože pri prvej kontrole ešte keloidná jazva nebola zväčšená. Navyše uvádzate, že vás to aj trochu zabolí pri určitom pohybe hlavy a preto je potrebné dať to znovu skontrolovať