Pľuzgiere v hrdle, HPV a rakovina

Mám veľké červené pupáky (pľuzgiere v hrdle). Chcem sa opýtať, či nemôže ísť o rakovinu? Niekedy veľmi bolia , niekedy nie. Najviac ma hrdlo bolieva po fajčení a pití alkoholu.

Otázka

Chcela by som sa opýtať na môj dlhodobejší problém. Mám veľké červené pupáky (pľuzgiere v hrdle). Chcem sa opýtať, či nemôže ísť o rakovinu? Niekedy veľmi bolia , niekedy nie. Najviac ma hrdlo bolieva po fajčení a pití alkoholu. Mám 26 a veľmi slabú imunitu. Momentálne mám aj hpv vírus(bola mi robená konizácia a kyretaz). Že vraj aj tento vírus sa spája s rakovinou hrdla. Som fajčiarka (príležitostná ale už 10 rokov) väčšinou fajčenie kombinujem s alkoholom.

Odpoveď

Neliečené HP virózy spôsobujú chronický zápal krčka maternice a z tohto dráždenia zápalom a súčasnej prítomnosti virulentnejšieho kmeňa vírusu môže vzniknúť po čase rakovina krčka maternice. Tých kmeňov HPV je však veľa a asi 10 z nich je veľmi virulentných a vznik rakoviny krčka maternice je pri ich pôsobení a v prípade neliečenia vysoko pravdepodobný.

Pokiaľ ide o hrdlo tak niektoré menej virulentné kmene HPV (6 a11) spôsobujú výskyt bradavičnatých výrastkov (nezhubných) aj na hlasivkách a v hrtane, ale aj inde na tele. Váš popisovaný nález – tie červené pľuzgieriky - je však iný a preto musíte navštíviť krčného lekára. Rakovina to teraz ešte určite nie je. Ale ak budete naďalej pravidelne fajčiť a dráždiť hrdlo zároveň alkoholom, tak to sú už dve karcinogénne riziká súčasne, takže pri vašej oslabenej imunite sa za 15-20 rokov dopracujete aj k rakovine v dýchacích cestách či pažeráku.

No myslím si že rozum máte ešte úplne v poriadku a snáď sa máte aj trochu rada. Takže je ešte čas všetko napraviť to jest - preliečiť sa na HPV a potom sa prípadne dať ešte zaočkovať polyvalentnou vakcínou Silgard, prestať pravidelne fajčiť, piť často alkohol, prestať viesť promisquitný život, začať viac športovať a zdravo sa stravovať na zvýšenie imunity. Práve ste dospela a tak sa váš mladý organizmus ešte môže dať do poriadku, len musíte zmeniť spôsob života a rizikové návyky. A s tým hrdlom choďte okamžite k lekárovi.