Hanblivosť vo vzťahu

Mám 23 rokov a teraz mám tretí vzťah, doteraz som nemala skúsenosť s pohlavným stykom. Bojím sa toho a som aj dosť hanblivá.

Otázka

Mám 23 rokov a teraz mám tretí vzťah (1.vzťah - 2 a pol roka,2.vzťah - 3 mesiace a teraz 3.vzťah ), doteraz som nemala skúsenosť s pohlavným stykom. Bojím sa toho a som aj dosť hanblivá. Dokonca mám mierny problém aj s normálnym bozkávaním sa. Cítim sa divne, neprirodzene. Mala by som navštíviť odborníka (sexuológa/ psychológa/psychiatra)? Nie, nie som na ženy. Som hetero. Prípadne viete mi odporučiť odborníka Trnava/Bratislava?

Odpoveď

Kto sa hanbí, ten má prázdne „gamby“ (ústa) - hovorí ľudová múdrosť. Hanblivosť komplikuje život a ako vidíte, aj vy v súčasnosti prežívate „malú“ komplikáciu. Takže preč s hanblivosťou! Čo sa ľahko povie, to sa ťažko urobí. Ale treba aspoň začať. Proste len tak, byť sama sebou, netrápiť sa pre to čo si o vás budú myslieť iní. V živote už je to tak zariadené, že niekomu sme sympatickí, niekomu nie. A basta. Netrápime sa pre to.

Hanbliví ľudia majú aj v dospelom veku viac zábran v záležitostiach lásky a erotiky. Aj tu platí, že hanblivosť musí ísť stranou. Aj láska aj erotika má svoje pravidlá. Ale obecne chcem zdôrazniť, že sú to veci, ktoré patria k dospelosti. Inými slovami. Malé deti sa učia sedieť, chodiť rozprávať .... a tak ďalej. Každý vek má svoje osobitosti a povedal by som aj NORMY. Sexualita a erotika sú veci, ktoré patria k dospelému veku. Je to v poriadku a je to normálne. Navyše sex je vec pekná, príťažlivá, obohacujúca partnerské vzťahy. Lásku. Ak sa dvaja ľudia majú radi a obaja sú pripravení aj na telesné prejavy lásky (bozkávanie ale aj sex) potom by im nič nemalo stáť v ceste, aby to aj skutočne robili. Za sex sa nemáme a nesmieme hanbiť. Ešte raz zdôrazňujem, že je to úplne normálne mať v dospelom veku sex.

Pýtate sa, či by som vám vedel doporučiť niekoho na koho by ste sa mohli obrátiť. Pripájam vám mailovú adresu veľmi dobrého odborníka na partnerské vzťahy Mg. Vlada Hambálka. Pracuje na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny na Špitálskej ulici v Bratislave. Môžete sa mu ozvať aj na telefónnom čísle 02 204 55 827 alebo mail: vladimir.hambalek@upsvr.gov.sk