Mám si dať urobiť umelé zuby?

Mám 14 rokov a moje zuby sú v hroznom stave. Odlupujú sa mi z nich väčšie časti. Dokonca aj z predných zubov. Bojím sa ísť k zubárovi, lebo viem, že s tým nič neurobí. Myslím, že jediná možnosť je dať si spraviť umelé zuby.

Otázka

Mám 14 rokov a moje zuby sú v hroznom stave. Odlupujú sa mi z nich väčšie časti. Dokonca aj z predných zubov. Bojím sa ísť k zubárovi, lebo viem, že s tým nič neurobí. Myslím, že jediná možnosť je dať si spraviť umelé zuby. No momentálne na to nemáme dostatok peňazí. A myslím si že na to ešte nemám dosť rokov. Aj môj otec, aj moja mama majú umelé zuby, je možné, že by som to mala zdedené? Neviete prosím, koľko stoja také umelé zuby, a od koľkých rokov je možné si ich dať spraviť?

Odpoveď

Ak budete zvaľovať problém so zubami na dedičnosť, nič tým nevyriešite. Čím dlhšie budete s pokazenými zubami čakať, tým dlhšie sa vám budú deštruovať, tým väčšie náklady budú nutné na ich opravu. Základom je zastaviť tvorbu nových kazov a upraviť vašu hygiennu, stravovacie návyky, fluoridáciu tak, aby sa zabrzdilo ďalšie poškodzovanie vašich zubov. To sa dá. Nájdite si ambulanciu napr. dentálneho hygienika/hygieničky, kde sa robí poradenstvo na základe vyšetrenia. Ak sa zastaví ďalšie poškodzovanie, tak postupne si napr. každý mesiac dáte urobiť jeden zub a vyriešite si situáciu.