Operácia "osmičiek"

Už asi 2 roky sa mi krivia zuby. Osmičky mi nemohli narásť. Mám 23 rokov, a asi rok trvalo, kým sa mi ako tak prerezali, no osmička vľavo dole nevyšla von, na rtg sa zistilo, že leží dole šikmo opretý o vedľajší zub.

Otázka

Už asi 2 roky sa mi krivia zuby. Osmičky mi nemohli narásť. Mám 23 rokov, a asi rok trvalo, kým sa mi ako tak prerezali, no osmička vľavo dole nevyšla von, na rtg sa zistilo, že leží dole šikmo opretý o vedľajší zub. Môže toto spôsobovať bolesti hlavy, tlak v čele aj v ušiach? Bola som na vyšetrení v Martine a potvrdili, že zub sám už nevyjde, treba ho operačne odstrániť. Prosím Vás, môžete mi podrobnejšie popísať, ako taký zákrok prebieha, ako dlho trvá a aká je doba liečenia? Má nejaký vplyv aj počasie na hojenie, môže sa vybrať v lete alebo je to jedno?

Odpoveď

Osmičky často je nutné odstrániť chirurgicky, pretože nemajú miesto a sú uložené v kosti. Na zákrok je nutné sa objednať (odd. stomatochirurgir).Robí sa to v anestézii, zákrok trvá približne 60 minút, závisí od toho, ako hlboko je zub uložený. Po zákroku je nutné prikladať si studené obklady počas dvoch dní. Po 7 dňoch sa vyberajú stehy. Niekedy sú nutné antibiotiká, niekedy stačí liek proti bolesti počas 2-3 dní. Je to jedno kedy, ale minimálne týždeň je potrebné byť bez ťažšej námahy, bez športu, nebyť na slnku a pod. Odporúčané sú výplachy Listerínom Gum Professiona počas celého mesiaca 2-krát denne, pokiaľ sa rana úplne nezahojí. Veľmi to pomáha bráni prieniku infekcie do rany.