Dráždivé črevo – problém aj pre lekárov

Mám 20 rokov a v poslednej dobe mám neustále problémy zo žalúdkom. Na prelome rokov 2013 a 2014 sa u mňa striedali hnačky a zápchy, v máji 2014 som bola na gastrofibroskopii a nič mi nezistili. Časom to trochu ustúpilo, ale začala som mať problém skôr s nafukovaním, neskôr znova občasné hnačky, zápchy už nie.

Otázka

Mám 20 rokov a v poslednej dobe mám neustále problémy zo žalúdkom. Na prelome rokov 2013 a 2014 sa u mňa striedali hnačky a zápchy, v máji 2014 som bola na gastrofibroskopii a nič mi nezistili. Časom to trochu ustúpilo, ale začala som mať problém skôr s nafukovaním, neskôr znova občasné hnačky, zápchy už nie. Dosť sa to zhoršilo v máji 2015. Náhle začala bolesť hlavy, zvracala som, na druhý deň strašné bolesti brucha, nevládala som, zadýchala sa pri každom kroku. Lekárka mi dala len Hylak a probiotiká. Potom prišli hnačky, neudržala som v sebe ani vodu. Jedla som Endiex a rýchlo to prešlo. Avšak odvtedy mám často nafúknuté brucho, veľa grgám, často mám riedku stolicu, iné dni zas chodím na veľkú potrebu aj päťkrát, no nie je riedka, jednoducho sa mi naraz nedá. Občas sa mi zakrúti hlava, príde mi na zvracanie, pred týždňom som raz zvracala. Som už dosť štíhla, keď sa lepšie najem, je mi nevoľno. Z krvi mi zistili iba málo bielych krviniek a NK buniek. Moja lekárka nevie určiť, čo mi je. Momentálne beriem Duspatalin, už vyše týždňa, bez zlepšenia príznakov.

Odpoveď

Všetky príznaky, ktoré máte sa najviac približujú diagnóze „syndróm dráždivého čreva“, ktorý je teraz v „móde“ u mladšej generácie. Nejde o nejaké konkrétne ochorenie , ale o celý rad disharmonických príznakov a zápalových epizód v tráviacom trakte a hlavne v čreve. Ide o „funkčné“ ochorenie čo znamená, že je narušené fungovanie tráviacich procesov, ale bez klinického nálezu anatomických či morfologických poškodení v tráviacom trakte a čreve. Preto výsledky vyšetrení nič neukazujú. Príčin vzniku dráždivého čreva je viacero. Ide o dlhodobejšie spolupôsobenie viacerých rizikových faktorov – výživových, psychických a životosprávnych súčasne, alebo následne po sebe. Zlá výživa a životospráva mladých ľudí tvorí akýsi základ týchto moderných ochorení a keď sa k tomu pridá dlhodobejšia stresová záťaž a zlá psychohygiena, vyvinie sa pestrá paleta zdravotných následkov za vzniku rôznych funkčných ochorení, ktoré nazývame – „psychosomatické ochorenia“. Ich liečba liekmi sa spravidla dlhodobejšie nedarí, pretože je potrebné odstrániť vyvolávajúce príčiny a to zlú (neprirodzenú) psychohygienu a stres, zlú (neprirodzenú) výživu a zlú (neprirodzenú) životosprávu a nesprávny životný štýl.

Môžeme povedať, že tento syndróm a jemu podobné sú vyvolané celkovou neprirodzenosťou všetkých oblastí života v ktorých žije dnes hlavne mladá generácia a bohužiaľ aj čoraz väčšia časť populácie.

Ak lekárka vylúčila iné možné orgánové ochorenia tráviacého traktu a dala vám potrebné lieky na príznaky dráždivého čreva, tak urobila správne všetko čo treba z jej strany. Teraz je rad na vás, aby ste prehodnotila všetky rizikové oblasti ako som ich vyššie spomínal a priblížila bližšie k prirodzenosti svoju psychohygienu, výživu, životosprávu a životný štýl.

Toto a podobné psychosomatické ochorenia sú zapríčinené neobmedzeným prekračovaním genetických predispozícií jednotlivca. Čiže nie sme geneticky stavaní na taký rozsah a charakter rizikových (neprirodzených) faktorov v našom živote, akému nás vystavuje (exponuje) dnešná doba. Ak neviete čo všetko máte robiť tak si nájdite niektorú staršiu, už zodpovedanú otázku v tejto poradni v ktorej podrobne popisujem výživu a životosprávu pri syndróme dráždivého čreva. Podľa toho si aj musíte usporiadať svoj život, životný režim a zdravú pravidelnú výživu. Najťažšie zo všetkého však bude znížiť úroveň stresu a vyhýbať sa stresu celoživotne. Musíte sa to naučiť a musíte sa púšťať len do toľkých aktivít v živote, ktoré budete zvládať bez vyčerpania a stresu. Lebo dráždivé črevo je vlastne len premietanie zlej funkcie preťaženého centrálneho nervového systému do orgánovej neurózy (v tomto prípade črevnej). Nesprávna výživa a zlá životospráva len znásobujú negatívne účinky v dlhodobo stresovanom organizme.

Teraz vám uvediem niektoré stránky a názvy otázok v tejto poradni v ktorých sa o tejto problematike dočítate viac. Okrem toho si aj sama prezrite spätne všetky stránky (je ich 42) a nájdite si aj ďalšie podobné otázky a odpovede s touto problematikou.

Napr. str. 7/Syndróm dráždivého čreva, str.8/Žalúdočné problémy po jedle, str. 13/Nejasné problémy s dráždivým črevom, str.14/Zápal čreva a liečba diétou, str.15/Črevné problémy. Str.18/črevné problémy a strach z rakoviny, str.19/Strach z rakoviny čreva atď.