Preventívne testy na kolorektálny karcinóm (KRCA)

Chcela by som sa informovať ohľadom testov, prípadne sonografie na zistenie rakoviny hrubého čreva. Mám 40 rokov, matka prekonala rakovinu hrubého čreva, chcela by som vedieť či sú testy z lekárne spoľahlivé, či je možnosť dať si spraviť test u všeobecného lekára, či sa to dá zistiť aj z odberu krvi, prípadne zo sonografie.

Otázka

Chcela by som sa informovať ohľadom testov, prípadne sonografie na zistenie rakoviny hrubého čreva. Mám 40 rokov, matka prekonala rakovinu hrubého čreva, chcela by som vedieť či sú testy z lekárne spoľahlivé, či je možnosť dať si spraviť test u všeobecného lekára, či sa to dá zistiť aj z odberu krvi, prípadne zo sonografie. Ako mám postupovať?

Odpoveď

Pokiaľ nemáte nejaké zdravotné problémy (napr. hemoroidy) a akútne ochorenie tráviaceho traktu či významné tráviace problémy, krvácania do stolice a pod., tak nemá význam robiť nijaké špeciálne vyšetrenia len preto, že vaša mamka mala KRCA. Tieto testy sa robia ako prevencia až pri 50tke. Samozrejme, že ak poprosíte lekárku tak vám dá testovaciu súpravu na detekciu krvi v čreve a stolici skôr. Tento test však nedokazuje, že máte rakovinu, ale len prítomnosť stopy krvi a tá tam môže byť z rôznych iných dôvodov (niekedy aj po zápche či hnačke a pod.). Príčinu treba osobitne vyšetriť. Až po zistení opakovaného krvácania a špecifických problémov sa pristupuje k iným vyšetreniam v rekte a hrubom čreve a kontrola výskytu črevných polypov (rektoskopia, kolonoskopia a i.).

Vy sa bojíte len preto, lebo vaša mamka mala KRCA, ale tu treba vedieť, že tento typ rakoviny je väčšinou získaný z rizikovej výživy a životosprávy a ako následok dlhodobých zápalov a ochorení v čreve a preto sa nemusíte báť, že iba na základe dedičnosti dostanete tiež tento typ rakoviny. Dajte len pozor, aby ste neprebrala (nezdedila výchovou) tradičné rizikové rodinné zlozvyky a aby ste nerobila tie výživové a životosprávne chyby ako mamka. Lebo aj tak sa dá dospieť k tomu istému ochoreniu, že zdedíme rovnako rizikové tradície v rodine, regióne či krajine kde žijeme. Napríklad Česi sú na prvom mieste na svete v kolorektálnom karcinóme práve preto, že v celej krajine majú síce veľmi chutnú ale veľmi rizikovú gurmánsku tradíciu súčasného vysmážania potravín a údenia bravčového mäsa a výrobkov. Tuky a smaženie používajú aj tam, kde by to iných ani nenapadlo a dokonca navrhli v rámci EÚ „smažák“ (smažený syr) ako svoje národné jedlo chránené ochrannou značkou.

Ak teda vy nemáte teraz nijaké významné tráviace a črevné problémy ani krvácajúce hemoroidy ani iné chronické zdravotné problémy, ste štíhla, jete denne aj ovocie zeleniu, prívarky a menej smaženého mäsa a viac vareného či duseného, ak jete kvasné produkty zeleninové ovocné a mliečne, máte dostatok pohybu, nie ste nejako vážne chorá a neberiete dlhodobo spústu rôznych liekov a hormonálnu antikoncepciu, tak sa nemusíte báť a len pokračujte v tejto zdravej preventívnej životospráve a orientačné vyšetrenia si dáte urobiť v 50tke.

Ak však nerobíte vyššie uvedené veci a naopak máte nadváhu, fajčíte, prejedáte sa, jete veľa mastných a smažených jedál a dávate všade zápražky, jete veľa sladkostí, málo sa hýbete a máte sedavé zamestnanie, nejete často ovocie zeleninu, beriete rôzne lieky a často antibiotiká a máte chronické ochorenia a pravidelné tráviace problémy, zápaly a hemoroidy v čreve, máte zníženú imunitu, zlú psychohygienu, nedostatok spánku, relaxácie a veľa stresov, beriete antikoncepciu, a pod. tak to rýchlo zmeňte, aby ste odstránili tieto riziká a až potom si dávajte robiť nejaké vyšetrenia, ak by aj potom niektoré zdravotné problémy pretrvávali.

Kolorektálny karcinóm je jeden z najčastejších v populácii, hoci sa mu dá veľmi účinne predchádzať práve celoživotnou správnou výživou a životosprávou. No tá je dnes veľmi riziková už u mládeže a preto sa KRCA tak často vyskytuje v strednom a vyššom veku a nie pre dedičnosť. Dedičná familiárna adenomatózna polypóza vedúca kku vzniku KRCA je pomerne vzácna a na Slovensku je prevalencia tohto ochorenia asi 50 – 100 prípadov na počet obyvateľov (5miliónov).

Povedzte lekárke o svojej obave a nech vám zhodnotí vašu doterajšiu anamnézu a prípadne aj rizikové faktory životosprávy. To zatiaľ stačí. Ona bude už vedieť či vám treba predčasne robiť prevenciu, alebo nie. A nezabudnite, ktoré faktory majú hlavnú ochrannú či rizikovú úlohu pri vzniku KRCA a podľa toho sa stravujte a žijte a vaše výsledky budú dobré.