Zväčšené ovária (vaječníky) treba preventívne sledovať

Na gynekológii bolo zistené zväčšenie ľavého vaječníka. Doktorka mi robila vaginálne sono a zobrala výter. Povedala, že je trosku zväčšený a mám prísť tesne po menštruácii, aby mi urobila sono v podbrušku...

Otázka



![prevenciarakoviny_zvacsene-vajecniky](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201511/gUgsFvo9jj7ZxQcmFBnG.jpg "prevenciarakoviny_zvacsene-vajecniky") Zdroj foto: Shutterstock.com

Dnes mi na gynekológii bolo zistené zväčšenie ľavého vaječníka. Doktorka mi robila vaginálne sono a zobrala výter. Povedala, že je trosku zväčšený a mám prísť tesne po menštruácii, aby mi urobila sono v podbrušku. Neviem, či sa mám báť keďže je to ešte dlhá doba, pokým mi začne menštruácia. Príznaky nemám žiadne, akurát od kedy som prišla od lekárky, mám časté nutkanie na moč. Neviem či to je už psychika.

Odpoveď



Báť sa hneď nemusíte, zvlášť ak je to po prvýkrát. No opakované a dlhodobé zväčšenie ovárií je treba ihneď preskúmať a vyšetriť príčiny. Záleží na tom prečo je zväčšený aj keď len trošku. Ide o to aby sa včas odhalil hlavne zápal a aby sa to preliečilo. Neliečený, chronický, opakovaný a dlhodobý zápal na vaječníkoch môže viesť po rokoch ku vzniku hormonálne závislého nádoru na vaječníkoch. Preto pri akomkoľvek diskomforte na vaječníkoch, popichávaní, pobolievaní po pohlavnom styku, pohmatom, alebo spontánne je potrebné okamžite ísť ku gynekológovi.

Aj keď sa ukáže, že šlo len o niečo banálne, vždy ak sa objaví niečo nanovo, treba to dobre vyšetriť, lebo vždy môže ísť o niečo iné. Na vaječníkoch môžete totiž mať mnoho diagnóz – niektoré sú menej závažné a dobre liečiteľné a iné sú rizikové a bez liečby či zákroku môžu prejsť do veľmi rizikových štádií a potrebou operácie a veľmi závažnej liečby. Preto je potrebné mať dobrého a osvedčeného gynekológa, ku ktorému pravidelne chodíte s problémami a neodflákne vás a nepodcení počiatočné signály organizmu. Teraz len sledujte či vás vaječník spontánne, alebo pri pohybe, cvičení, námahe, alebo pohlavnom styku nebolieva pravidelne a dlhodobo. Ak áno, okamžite to hláste gynekológovi. Dôležité je vedieť aj či ste mala takýto zväčšený vaječník po prvýkrát a či ste mala už v mladosti a minulosti nejaké problémy, zápaly či bolesti na vaječníkoch a pod. Skrátka od teraz treba vaječník sledovať pravidelne. Možno že sa ukľudní sám, prípadne sa prelieči a budete mať pokoj. No v prípade pretrvávajúceho zväčšenia či iných problémov je potrebné chodiť na vyšetrenia aspoň 1-2x za rok a akútne stavy okamžite riešiť s gynekológom.

Veľmi rizikové môže byť pri problematických vaječníkoch a iných ženských problémoch paušálne používanie hormonálnej antikoncepcie, ale aj prechladnutia, prílišné sexuálne dráždenie, infekcie a pod. Jedine ak je antikoncepcia či hormonálna liečba vyslovene indikovaná gynekológmi na úpravu hormonálneho profilu ako liečba, vtedy sa jej na krátku dobu netreba báť.** Pred menštruáciou sú vaječníky ovplyvnené hormónami a ich veľkosť sa môže meniť a preto máte prísť až po menštruácii aby sa ukázalo či to súvisí aj s niečim iným, alebo sa jeho veľkosť vrátila k normálu.** Takže môžete byť úplne kľudná práve preto, že ste pod dohľadom lekára, ktorý sleduje a skúma o čo vlastne ide. Či len o niečo bežné alebo niečo čo treba sledovať. To je len dobrá zdravotná prevencia.