Antikoncepčný implantát Nexplanon

Mám 22 rokov. Dňa 12.6. som mala zavedený antikoncepčný implantát Nexplanon. Od tej doby som slabo krvácala asi 2 mesiace, potom som mala týždeň bez krvácania.

Otázka



![prev_rakoviny_antikoncepcia_implantat](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/EKrYlXwC8HBrMnEvBShL.jpg "prev_rakoviny_antikoncepcia_implantat") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 22 rokov. Dňa 12.6. som mala zavedený antikoncepčný implantát Nexplanon. Od tej doby som slabo krvácala asi 2 mesiace, potom som mala týždeň bez krvácania. Pracujem v UK a tak som sa rozhodla, že zájdem na gyn. prehliadku, avšak ostala som sklamaná keď sa mi lekárka doslova vysmiala, že načo chcem aby ma niekto kontroloval tam dole, že oni kontrolujú len krček maternice od 25tich rokov a že pokiaľ mi nič nieje tak nemusím k lekárovi chodiť. Povedala som jej o mojom krvácaní, odpoveď bola iba, že to je kvôli antikoncepcii. Tak po tej týždňovej pauze som začala opäť asi 2 mesiace krvácať, neskor prišla dvoj týždňová pauza. No keď som začala krvácať opäť, začal ma bolieť ľavý prsník. Počas prvých par dni som cítila akoby som mala akoby zdurené žľazy v spodnej časti prsníka. Po týždni bolesť ustúpila ale pri stlačení cítim stále miernu bolesť. Vo februári sa vraciam na Slovensko. Bolo by podla Vás potrebné zájsť k doktorovi čo najskôr alebo môžem počkať do februára?

Odpoveď



Každý, kto si nechá zaviesť tento či iný typ antikoncepcie musí byť poučený o tom aké sú prípadné riziká a komplikácie. Musíte si uvedomiť, že aj keď sa takéto možnosti v medicíne ponúkajú, neznamená to že sú bez rizika. Musíte si uvedomiť, že vždy ide o neprirodzený zásah do organizmu a prirodzenej hormonálnej regulácie cyklu. Je mi ľúto, že sa v UK tak nevhodne chovajú k pacientkám, no v podstate vám to naznačuje, že ak vy nebudete mať ohľady pre svoje telo, lekár sa nad vami nezľutuje a nebude vás presviedčať, že je to neprirodzené a rizikové a možno ani nechce. Tieto veci chvíľu fungujú u zdravých žien, no akonáhle sa zjavia zdravotné problémy, treba si uvedomiť ich škodlivosť a skončiť ich užívanie. Aj mnohé bežné lieky proste niekomu robia zdravotné problémy a tak ich nemôže brať. Ak teda máte akékoľvek nejasné krvácanie, ukončite používanie implantátu a požiadajte o jeho vybratie. Množstvo nežiadúcich účinkov pri tejto a podobných antikoncepciách je veľké od hormonálnych až po psychické. Za pohodlie pri styku, platíte svojím zdravím. Implantát by bolo potrebné vybrať ihneď a na kontrolu potom stačí ísť vo februári u nás.

Bez ohľadu na to čo vám bude lekár hovoriť, trvajte na vybratí implantátu a pri rozhodovaní o ďalšej hormonálnej antikoncepcii budte opatrná a najprv sa dobre poraďte a rozhodnite sa sama či vôbec také rizikové veci podstúpiť, ak na ne reagujete negatívne. Pokiaľ vám záleží na vašom dlhodobom zdraví tak vám žiadnu HAK nedoporučujem. Takmer nepoznám ženu, ktorej po čase nerobí HAK nejaké problémy. Bohužiaľ s touto pravdou už nechodí nikto - ako sa hovorí na bubon. Všeobecné použitie HAK v ženskej populácii je bezohľadné a neetické a kto nechápe, že ide hlavne o veľký biznis, tak je mi ho ľúto. Ten ohrozuje nielen zdravie žien, ale zavádza neprirodzený amorálny prístup do sexuálnych vzťahov.