Strach z vracania

Už dlhšie mám problém so zdravím. Bývava mi často zle. Začalo to, keď som ako tehotná vracala a od vtedy si namýšľam, že budem vracať. Strašne sa bojím, že budem vracať, aj keď nikdy nevraciam.

Otázka



![psycholog_poradna_strach_z_vracania](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/H5LjUfA5RfPb3Bc3PvsY.jpg "psycholog_poradna_strach_z_vracania") Zdroj foto: Shutterstock.com

Už dlhšie mám problém so zdravím. Bývava mi často zle. Začalo to, keď som ako tehotná vracala a od vtedy si namýšľam, že budem vracať. Strašne sa bojím, že budem vracať, aj keď nikdy nevraciam. Už je tomu rok, čo sa trápim, keď už mám tie pocity na vracanie, začnem sa celá triasť potom plačem a nakoniec sa ukludním a ma to troška prejde. Vôbec neviem, čo sa to so mnou deje. Chcem sa z toho strašne dostať, už som úplne psychicky ohľadom toho na dne. Teraz som bola týždeň chorá, mám nádchu, hlieny stekajú do hrdla, potom ich prehĺtam také zlepené sliny a to už tiež stresujem, že budem vracať a zas to isté do kola. Panika. Ani jesť mi nechutí. Už tretí deň sa snažím na silu jesť, ale ako náhle začnem jesť, naťahuje ma úplná nechuť a odpor k jedlu. Bojím sa veľmi, čo sa to so mnou deje. Prosím poraďte mi ďakujem.

Odpoveď



Neviem, či váš problém jer na psychickej báze. Ak áno, potom by som chcel upriamiť vašu pozornosť na to, čo ste napísali... „strašne sa bojím, že budem vracať aj keď nikdy nevracám, už je tomu rok....

Zdá sa, že bojujete s „veternými mlynmi. S niečím, čo nie je. Bojujete so svojimi myšlienkami a pocitmi. Rozumiem tomu, že vracanie nie je nič príjemné. V tehotenstve to je úplne prirodzené. Vracali ste, keď ste boli tehotná. Nevracali ste predtým a nevraciate ani teraz, predpokladám po skončenom tehotenstve. Len sa príliš koncentrujete na problém. Odborne by sme mohli povedať, že si problém sugerujete. Tým, že na neho sústavne myslíte. Tým, že si privolávate strach. A nielen to. Ak sú vaše sugescie „dobré“ potom si viete privolať aj vracanie. Asi by stálo za to, vyhľadať odbornú pomoc. Napríklad psychológa alebo aj psychiatra. Potrebujete sa prestať zaoberať svojimi nepríjemnými myšlienkami.

„Stalo sa mu to, čoho sa najviac obával...“ je známa biblická pravda. Áno je to akoby ste si privolávali niečo, čo nechcete. Potrebujete nad svojimi myšlienkami získať „moc“. Osedlať si ich. Mohli by ste to skúsiť pomocou paradoxu. Paradox spočíva v tom, že si želáte to, čoho sa bojíte. Je to druh terapie, ale pre to potrebujete odborné vedenie. Možno by vás pre túto chvíľu mohlo upokojiť poznanie, že vracanie je fyziologický proces. Že nie je trvalé, že vracajú už malé deti. Že keď máte pocit, že budete vracať tak to nijako neriešte. Len si povedzte „no a čo“. Prestaňte sa toho báť. Čím menej sa buďte koncentrovať na problém, tým skôr ho dokážete zvládnuť. Ako rýchlo to zvládnete, to záleží najmä od vás.