Zdravotné problémy mladého človeka a životospráva

Mám 20 rokov a moje problémy začali asi pred 4-mi rokmi. Sem tam som pociťoval čudné brnenie v hrdle ktoré sa neskôr zmenilo na pocit cudzieho telesa v hrdle alebo pocit zvierania v hrdle a pocitom že sa mi nedá poriadne nadýchnuť.

Otázka



![prev_rakoviny_problem_hrdlo](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/o0DSt7v0HfdHrP9rrJqY.jpg "prev_rakoviny_problem_hrdlo") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 20 rokov a moje problémy začali asi pred 4-mi rokmi. Sem tam som pociťoval čudné brnenie v hrdle ktoré sa neskôr zmenilo na pocit cudzieho telesa v hrdle alebo pocit zvierania v hrdle a pocitom že sa mi nedá poriadne nadýchnuť. Dostal som strach s onkologického ochorenia (keďže môj dedo zomrel na rakovinu pľúc). Bolo mi urobené RTG pľúc + vyšetrenia krvi a všetko bolo v norme ale problémy pretrvávali a pridala sa k nim bolesť v hrdle okolo ohryzka. Bol som poslaný na sono štítnej žľazy kde mi našli 2 malé cysty ale lekár povedal že to má dosť veľa ľudí a že to nič nie je. Moje problémy naďalej pokračovali. Asi pred pol rokom som kvôli tomu prestal fajčiť.

V auguste tohto roku ma doktorka poslala na gastroskopiu s podozrením že mám Reflux (mal som ho aj v detstve) doktor po gastroskopií povedal že je možné že tie problémy mám z refluxu a predpísal mi Lomac. Po ňom sa chvíľu zdalo že sa to aj zlepšuje ale asi po mesiaci sa to vrátilo a pridala sa k tomu bolesť pri prehĺtaní hlavne suchšej stravy napr. chleba a hrdlo mám náchylné na teplé aj studené a sem tam zabolí aj pri kričaní. Pred mesiacom aj pol som bol na ORL kvôli bolesti v nose tam mi doktorka povedala že mám posunutú nosnú prepážku a zväčšenú nosohltanovú mandľu a predpísala mi Avamys beriem ho každý deň ale bolesť sa len zmiernila. Hlavne tie bolesti hrdla mi už lezú na nervy a bojím sa že by tom mohlo byť niečo vážnejšie. Mám problémy s chrbticou (skolióza) a asi aj z krčnou chrbticou mohli by byť tie problémy s hrdlom spojené aj s tým ?

Odpoveď



Vaše pocity okolo hrdla ste začal pociťovať už v 16 rokoch ak dobre počítam a to je vek keď si ešte väčšina mladých ľudí veľmi nevšíma svoje zdravie. Navyše píšete že už v detstve ste mal reflux a to tiež nie je bežné a väčšina ľudí vo vašom veku ani netuší čo to reflux je. Ja sa preto domnievam, že ste od malička asi nemal najlepšiu životosprávu a stravovanie a asi ste mal menej pohybu a športu keď máte skoliózu. Okrem toho fajčíte. Skrátka máte čo zlepšovať a domnievam sa, že by ste mal veľmi zmeniť svoju životosprávu, výživu a životný štýl, prestať fajčiť a vaše problémy sa upravia. Lieky ktoré ste bral nie sú nijak závažné podobne ako aj vaše problémy. Ste mladý a ak upravíte svoj životosprávny, výživový, pohybový a psychohygienický režim, váš stav sa upraví, pretože približne do 25 roku života sa ľudský organizmus ešte vyvíja.

Pocity okolo hrdla niekedy naozaj súvisia so štítnou žľazou a napr. eufunkčnou strumou, ale tú vy zatiaľ nemáte diagnostikovanú a zistené mikrocysty sú bežným a neškodným nálezom. Oveľa častejšie problémy s hrdlom vznikajú z fajčenia pitia piva a iných studených bublinkastých nápojov, prechladnutia, ponocovania, a pod., nemusíte hneď myslieť na štítnu žľazu, rakovinu a pod. Tá vám zatiaľ evidentne nehrozí. Reflux a prebytok tráviacich kyselín liečte liekmi len v akútnom stave, inak tomu predchádzajte správnou a pravidelnou výživou a diétou (poraďte sa u gastroenterológa). Ak budete vedieť čoho sa máte vystríhať a budete sa stravovať pravidelne a nejesť na noc, kyseliny a reflux ustúpia. Aj keď zlepšíte svoju životosprávu, výživu a odstránite rizikové zlozvyky, bude to chvíľu trvať, než sa všetko upraví do normálu a preto buďte trpezlivý a všetky pozitívne úpravy a zmeny v spôsobe života robte pravidelne a dlhodobo, len tak nastane trvalá zmena a zlepšenie vašich zatiaľ neveľkých zdravotných disproporcií. A začnite pravidelne rekreačne cvičiť a posilovať kvôli skolióze (po porade sortopédom), chodiť na túry a vychádzky, behať v teplejšom počasí a pod. A to že váš dedko zomrel na rakovinu pľúc nič neznamená pre vás, lebo to nie je váš priamy pokrvný príbuzný (tým je len otec a matka) a navyše ktovie či to nemal preto, že fajčil a v takom prípade to má z tohto rizikového zlozvyku a vy nič rizikové po ňom nemôžete zdediť. Navyše len asi 1% prípadov rakoviny je dedičného charakteru a všetko ostatné je z rizikovej životosprávy, výživy, liekov a len čiastočne z rizikových faktorov pracovného a životného prostredia. Dostaňte sa z toho začarovaného kruhu sebapozorovania a hypochondrionálneho správania a snažte sa aktívne urobiť niečo pre svoje zdravie a to čo zostane, s tým si ľahko poradia lekári.