Črevná neuróza zo štúdia a stresu

Od začiatku štúdia na VŠ ma trápia črevné problémy. Pravdepodobne vplyvom stresu, dovtedy som žiadne ťažkosti nemala. Ide najmä o bolesti v bruchu niekedy v ľavej strane, škvrkanie po črevách, nadúvanie, plynatosť s hlienmi a časté nutkanie na stolicu

Otázka



![prev_rakoviny_crevna_neuroza](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/TGhbw7ujrWt0BBs7qQF2.jpg "prev_rakoviny_crevna_neuroza") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 20 rokov, výška 173cm, váha 55kg. Od začiatku štúdia na VŠ ma trápia črevné problémy. Pravdepodobne vplyvom stresu, dovtedy som žiadne ťažkosti nemala. Ide najmä o bolesti v bruchu niekedy v ľavej strane, škvrkanie po črevách, nadúvanie, plynatosť s hlienmi a časté nutkanie na stolicu najmä po jedle viac krát do dňa. Stolica je buď v norme, alebo je redšia bez prímesi krvi.

Pár krát sa mi stalo, že som mala pocit akoby na hnačku, ale keď som dobehla na WC vyšli zo mňa len plyny a hlien. Inokedy sa mi zas s ťažkou biedou podarí dostať zo seba suchý kúsok stolice. V lete ma potrápili skoro týždeň hnačky, ale po čase zo mňa išli už len hlieny, bolesti brucha, jeden deň bola zvýšená teplota 38, brala som Endiex a všetko sa vrátilo do normálu. K lekárovi som nešla kedže sa hanbím, a bojím sa veľmi bolestivých a nepríjemných vyšetrení. Pravidelne beriem antikoncepciu. Pomôže užívanie probiotík? Môže sa jednať o syndróm dráždivého čreva alebo niečo vážnejšie?

Odpoveď



Každý stres vyvoláva zložitú prastarú obrannú hormonálnu reakciu. Dôvod, prečo sa ako prvé pri častých stresoch naruší trávenie a vzniknú vami popisované problémy je ten, že pri strese sa okamžite zastavuje trávenie a začnú sa vylučovať obranné a bojové hormóny. Toto zastavovanie a prerušovanie trávenia je aj príčinou vašich problémov a spravidla sa k zhoršeniu stavu ešte pridruží aj nekvalitná strava (málo ľahkej varenej stravy) a nepravidelné stravovanie študentov, ako aj ďalšie zlozvyky ako napr. pitie kávy, alkohol, fajčenie, ponocovanie (učenie sa v noci) a neustále obavy zo skúšok atď. Preto sa stresové stavy pravidelne premietajú do problémov v tráviacom trakte, žalúdočných vredov a pod. Preto sa stravujte doma, alebo v kvalitnej menze, pravidelne, noste si so sebou zabalenú zdravú desiatu s ovocím a zeleninou (žiadne majonézové bagety). Dôležité je mať aspoň raz denne teplú varenú stravu.

To, že sa hanbíte ísť k lekárke je chyba a neviem kto vám povedal, že hneď začnú nejaké nepríjemné vyšetrenia. Veď vy nemáte až tak vážny stav a stačí len upraviť stravovanie, psychohygienický a relaxačno-spánkový režim a dodržiavať ho. Nemôžete sa len umárať so študijnými úkolmi. Poproste lekárku, alebo dietnú sestru, aby vám vysvetlili ako sa správať a stravovať pri podobných problémoch.

Samozrejme, že do diétnych opatrení patrí aj úprava črevnej flóry a tam naozaj pomáhajú aj kvasné produkty a vy máte šťastie, že žijete v krajine, kde sa vyrába jeden z najcennejších kvasných výrobkov a to je bryndza a hlavne tá z nepasterizovaného mlieka. Tá obsahuje až 20 druhov kyslomliečnych baktérií a bryndza z pasterizovaného mlieka len 2-3 druhy podobne ako jogurty, kefíry, acidká, actimel a pod., do ktorých sa po pasterizácii pridajú umelo len 2-3 druhy. Samozrejme aj to je lepšie ako nič.

Pravá „Slovenská bryndza“ je chránená v EU ako značková potravina a jej účinky sú pre tráviaci trakt liečivé poznáte podľa vyššej ceny a na obale musí byť uvedené, že je z nepasterizovaného mlieka. Tam, kde je uvedené na obale len Bryndza, ide o výrobok z pasterizovaného mlieka. Okrem toho sú osožné a j všetky ostatné prirodzené kvasné produkty (čalamáda, kapusta, ovocné mušty a pod. No nikdy tieto výrobky nekonzumujte v čase akútnych problémov a nalačno. Vtedy vám môžu spôsobiť búrlivé kvasinkové búrenie v črevách a vtedy najlepšie pomôže Endiex ako ste to už správne urobila.

Na zápchu zasa musíte pravidelne a dostatočne piť a to nie len vodu a minerálky, a prijímajte tekutiny aj vo forme teplých polievok, mlieka a proste rôznej tekutej výživy (noste si v termoske).

Syndróm dráždivého čreva sa z toho vyvinie, ak neurobíte všetky doporučené opatrenia a budete sa nadmerne stresovať. Podľa mňa sú to len také počiatočné príznaky a z tými sa vysporiadate práve pomocou konzervatívnej liečny a to je životosprávny, výživový a psychohygienický režim. Inak budú nasledovať väčšie problémy a potom samozrejme aj zložitejšie a nepríjemné vyšetrenia, ktoré málo pomôžu a pacient nakoniec aj tak musí upraviť svoj stravovací a životosprávny a relaxačný režim.

No a o rôznych nepriamych nežiadúcich účinkoch antikoncepcie na podobné stavy by sme tiež mohli hovoriť, pretože je tu vo zvýšenej miere zaťažená pečeň a tá s trávením úzko súvisí. HAK navyše ovplyvňuje aj psychiku ženy čo môže zhoršovať vysporiadanie sa so stresom.