Osteofyty nesúvisia s rakovinou kosti

Som dospelý chalan a už od mladosti som mal taký menší, možno zdravotný, problém. Už v puberte sa mi spravila taká malá hrčka na hrudníku na kosti. Bol som s tým aj u chirurga, ktorý ma poslal domov, že žiadne stresy. S odstupom času sa mi vytvorila ďalšia hrčka pri bránici.

Otázka



![prev_rakoviny_vyrastky_na_kostiach](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/KzalVSJA2bCIxavg73Uk.jpg "prev_rakoviny_vyrastky_na_kostiach") Zdroj foto: Shutterstock.com

Som dospelý chalan a už od mladosti som mal taký menší, možno zdravotný, problém. Už v puberte sa mi spravila taká malá hrčka na hrudníku na kosti. Bol som s tým aj u chirurga, ktorý ma poslal domov, že žiadne stresy, jedná sa len o výčnelok na kosti, ktorý sa mi mohol vytvoriť i po nejakom silnejšom údere. Ja si myslím, že to možné je, prečo nie (ja hlupák som sa bál, žeby to mohla byt rakovina).

S odstupom času sa mi vytvorila ďalšia hrčka pri bránici, na kosti, ktorú už mám spolu s tou prvou asi 4 roky, takže som si to nikdy nejak nevšímal i keď tie hrčky nemôžem povedať, že sú nejaké maličké. Ale nebolí ma to a ani to necítim v mojom osobnom živote. Včera som si nahmatal ďalší výčnelok náhodne na kosti pri krku. Je maličký, okolo pol cm môže mať, ale začalo mi to tak vŕtať hlavou, že predsa len či v tom predsa len niečo nebude. Viem, že vy mi tu môžete len poradiť a nie stanoviť mi diagnózu, každopádne možno aj kvôli dobrému pocitu vám píšem či máte s niečím takým skúsenosti.

Odpoveď



Našťastie nemám také poznatky, že by osteofyty - kostné výrastky - súviseli bežne s rakovinou napr. kosti a preto sa nemusíte obávať, zvlášť ak nemáte iné zdravotné problémy a genotoxické riziká napr. v práci a pod. No ako ste sám povedal, obávate sa najviac rakoviny a preto ste urobil dobre, že ste sa opýtal v tomto priečinku. A ten priečinok je práve na to, aby ste sa nemuseli zbytočne obávať a aby ste sa povypytovali na preventívne opatrenia ako vôbec nedostať rakovinu. Ak si budete čítať aj iné otázky a odpovede v tejto poradni, tak sa dozviete o mnohých preventívnych prístupoch a o mnohých zbytočných obavách iných klientov.

Hlavne sa tam tiež dozviete, že prirodzená, zdravá životospráva a výživa je veľkou ochranou proti vzniku hlavných typov rakoviny a znižuje pravdepodobnosť ich vzniku na minimum. Navštívte ortopéda a poraďte sa s ním ako rekreačne a rehabilitačne cvičiť, aby sa výrastky tvorili menej. Má ich skoro každý. Napriek tomu je dobré dať si to vždy pozrieť od odborníka aby ste sa zbytočne neobával a aby ste dostal odborné rady na liečbu.