Žihľavka dermatografická a tetovanie

Nebol som síce u lekára, ale viem že mám poruchu kože - dermography urticaria. Rád by som sa spýtal, či môžem mať tetovanie, prípadne aké by boli riziká?

Otázka



![prev_rakoviny_tetovanie_zihlavka](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/xCGpen89ju81AOfbRBnz.jpg "prev_rakoviny_tetovanie_zihlavka") Zdroj foto: Shutterstock.com

Nebol som síce u lekára, ale viem že mám poruchu kože - dermography urticaria. Rád by som sa spýtal, či môžem mať tetovanie, prípadne aké by boli riziká?

Odpoveď



Ide o tzv. fyzikálnu žihľavku a nie o poruchu kože. A len v tejto kategórii „fyzikálnych žihľaviek“ existujú desiatky rôznych druhov žihľavky a potom ďalšie desiatky iných nefyzikálnych typov, kombinovaných typov a pod. Je to veľmi široká a komplikovaná problematika. Ide o to, že ste si diagnózu určil sám, ale príčina vzniku konkrétnej žihľavky nebýva len fyzikálna, ale často kombinovaná s inými imunitnými a alergickými disproporciami a diagnózami. Preto ani špecialista dermatológ by vám konkrétne asi nevedel a nechcel len tak povedať či je to rizikové vo vašom prípade.

No na dermatologických pracoviskách prichádzajú lekári do styku so stovkami pacientov z ktorých určite niektorí majú podobný problém či požiadavku a preto vám nezostáva nič iné, než sa spojiť s nejakou dermatologicko-imunologickou ambulanciou. No aj oni vás musia najprv vidieť a urobiť s vami aspoň anamnestický pohovor a vyšetrenie aby vám vedeli zodpovedne poradiť.

Ak nie ste ochotný ísť k lekárovi, musíte si to v malom vyskúšať sám na sebe v praxi a uvidíte. Ide aj o to aký typ tetovania a akou látkou chcete na sebe aplikovať. Najprv sa teda poraďte u lekára a ak by to ani on nevedel, tak to skúste na vlastné riziko, alebo neriskujte a nechajte to tak.