Bolesť pri sexe

Mám 27 rokov. Pri milovaní cítim bolesť. Už to ide tak ako to má. Ide to tam. Ale necítim nič, len miernu bolesť. Frajer si užíva potešenie a ja vystrašene na neho pozerám. Cítim sa akoby mi ubližoval.

Otázka



![psychologia_bolest_sex](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/nZwUnT9YhU9x4vreVM98.jpg "psychologia_bolest_sex") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 27 rokov. Pri milovaní cítim bolesť. Už to ide tak ako to má. Ide to tam. Ale necítim nič, len miernu bolesť. Frajer si užíva potešenie a ja vystrašene na neho pozerám. Cítim sa akoby mi ubližoval. Nemá to aj spoločné so psychikou či s čím je to spojené. Čo si o tom myslíte? Najprv to nešlo vôbec. Myslela som si, že nikdy nezažijem to krásne a nikdy nebudem mať deti. A keď to ide tak zase je bolesť. Naposledy, keď som bola na preventívke u gynekológa mi robili testy, aj výtery z krčka maternice a som v poriadku. Som zdravá. Ale toto je pre mňa problém. Robím aj cviky na panvu. Čo mám robiť aby to nebolelo? Vôbec necítim vzrušenie. Len strach, obavy a bolesť. Raz som sa dočítala, že pošva vie už dopredu vycítiť vhodného partnera. Môže to byť s tým spojené? Ale nebývam tam dole suchá.

Odpoveď



Sexualita býva niekedy veľmi nevyspytateľná. Určite viete, že okrem anatomických a fyziologických podmienok hrá v sexe významnú rolu aj psychická stránka. Na vašu otázku o tom, že pošva vie dopredu vycítiť partnera musím objektívne povedať, že také poznatky nemám. Skôr to bude záležitosť psychiky. Kde robíte chybu?

V zásade si myslím, že to, čo vám bráni zažiť príjemné milovanie je váš strach. Bojíte sa. Bojíte sa bolesti, to už vieme. Čoho ešte sa bojíte? Bojíte sa, že otehotniete? Bojíte sa budúceho pôrodu? Bojíte sa toho, že váš partner nie je ten pravý?

Ďalším problémom je z môjho pohľadu nevyváženosť vášho vzťahu. Sex má byť spontánny a mal by spôsobovať obidvom stranám potešenie, rozkoš, slasť a radosť. Nie vždy je to ale takto, najmä ak sa partneri málo poznajú alebo nie sú zosúladení.

V tomto prípade robíte zásadnú chybu v tom, že sa veľmi ponáhľate. Najmä váš frajer. Vaše telesné splynutie musí byť vhodne načasované, mali by ste dostatok času venovať tomu čomu sa hovorí predohra. Je to vzájomné dotýkanie, láskanie samozrejme aj na pohlavných orgánoch, v príjemnom prostredí s vhodnou hudobnou kulisou. Vášmu partnerovi musí záležať na tom, aby ste aj vy mali zo sexuálneho splynutia to, čo sex prináša. Takže na záver. Porozprávajte sa s priateľom o tom, čo potrebujete , doprajte si potrebný čas na vhodnú chvíľu telesného splynutia, nemilujte sa len preto, že priateľ to chce. A chce to hneď a teraz a na vás neberie ohľad. Potom ste len nástrojom na jeho uspokojenie a nie partnerkou.