Neprirodzená zdravotná prevencia umelými lekárenskými doplnkami

Mám otázku ohľadom prevencie - všeobecne. Farmaceutický priemysel vyrába neskutočné množstvo voľne predajných produktov doslova "ušitých" na každý zdravotný problém. Sama užívam niekoľko produktov ale len v doporúčanom množstve, ale ide o to, že je ich viac.

Otázka



![prev_rakoviny_lieky_vyziva](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201602/uac6OPwXylu2UsYWVYIx.jpg "prev_rakoviny_lieky_vyziva") zdroj foto: Shutterstock.com

Mám otázku ohľadom prevencie - všeobecne. Farmaceutický priemysel vyrába neskutočné množstvo voľne predajných produktov doslova "ušitých" na každý zdravotný problém. Sama užívam niekoľko produktov ale len v doporúčanom množstve, ale ide o to, že je ich viac. Mám strašne slabé vlasy, tak užívam Kremík, Biotín. Na imunitu, keďže trpím veľmi častými herpesmi užívam Lyzín, Vitamín D, Selén, Propolis, Rybí tuk, marhuľové jadierka a Kapsule pestreca mariánskeho. Vždy mi to vychádza asi na desať produktov denne, napriek tomu že neprekračujem doporúčané množstvá. Skutočne sa neviem v tomto orientovať, keď má človek viaceré problémy, ale nemusí brat ešte lieky, ale chce preventívne niečo pre seba urobiť.

Odpoveď



Vy ste pekný príklad neprirodzeného prístupu k zdravotnej prevencii. Spoliehate výlučne na farmaceutické prípravky a veríte prehnane ich účinkom. Vôbec vám nie je nápadné, že vaše problémy stále pretrvávajú aj keď ich stále beriete a že ich beriete možno niekedy zbytočne? Vytvárajú u vás skôr len psychicky dobrý pocit, že niečo pre seba robíte.

V skutočnosti vyzerá prirodzená primárna prevencia u zdravého človeka trochu inak. Predovšetkým nie je založená na neustálej konzumácii umelých vitamínov,minerálov, výživových doplnkov či liekov, ale na prirodzenej výžive a životospráve. Vy tieto doplnky výživy používate ako výživu a na to nie sú určené, lebo ich účinky sú veľmi slabé.

Sú to naozaj len krátkodobé "doplnky" popri prirodzenej zdravej životospráve a výžive. Berú ich krátkodobo buď zdraví ľudia, aby neochoreli (v čase zvýšeného vypätia, námahy, stresu, pri oslabení, v čase chrípok a pod.), alebo keď sú už po chorobe (v čase doliečovania – rekonvalescencie, pri určitých obmedzeniach), alebo keď majú pocit nejasnej zdravotnej nepohody, či nejakej ľahšej zdravotnej disproporcie či deficitu nejakej zložky výživy atď. V takých prípadoch však môžete a musíte najprv robiť mnoho iných „prirodzených“ životosprávnych a výživových preventívnych aktivít neliekového charakteru.

A len z nejakého dôvodu chýbajúce a prípadne vo zvýšenej miere potrebné zložky treba „dočasne“ doplniť popri prirodzených zdrojoch aj umelými lekárenskými preparátmi. Ak si nájdete na internete na adrese www.zdravie.sk môj článok o výživových doplnkoch (prvá a druhá časť) dozviete sa tam, že tieto látky používame len krátkodobo a v zdôvodnených prípadoch a len ako doplnok prirodzených preventívnych aktivít a prirodzenej preventívnej výživy a nie neustále, ako to robíte vy. Prečítajte si ten dvojdielny článok z apríla 2013 na serveri www.zdravie.sk a dozviete sa tam všetko (zadajte do Google „gajdoš Výživové doplnky – prvá časť - ZDRAVIE.sk“ a „gajdoš Výživové doplnky – druhá časť - ZDRAVIE.sk). A dočítate sa tam nielen o doplnkoch, ale aj o význame zdravej životosprávy v zdravotnej prevencii. Zdá sa, že o prirodzenej zdravotnej prevencii a jej liečebno-preventívnych účinkoch toho viete menej.

Ak teda chcete niečo viac vedieť aj o tejto neliekovej „zdravotnej prevencii prirodzenou výživou, životosprávou a prirodzeným spôsobom života - nájdite a prečítajte si viaceré otázky a odpovede z tejto poradne v ktorých to dosť podrobne rozvádzam. Všetky látky, ktoré vy draho a možno zbytočne kupujete v lekárňach sú prirodzene obsiahnuté v pestrej a všestrannej výžive a základných potravinách. No aby tie prirodzené látky slúžili zdraviu a boli správne využité, tak musíte k takejto výžive pridať dostatok prirodzených pohybových a športových aktivít na vzduchu a slnku, občas cvičenie doma na deke, v posilňovni či súčasne otužujúce a posilujúce práce na záhrade, chate, na vidieku a pod., k tomu dostatok spánku a regenerácie. Liečebným princípom týchto aktivít je prirodzené prekrvenie, otuženie a posilnenie všetkých funkcií organizmu. Takýto organizmus si potom z pestrej a všestrannej výživy sám vyberie čo mu je kedy treba. To nemôžete riadiť vy umelou deficitnou výživou a jej doplnkami.

Organizmus bez prirodzenej výživy, pohybu a otužovania slabne, atrofuje, klesá otužilosť aj imunita a celková odolnosť voči všetkým vplyvom prostredia a rôznym infekciám a virózam a ochoreniam. V prirodzenej strave sa nachádzajú stovky ďalších látok o ktorých vy ani vedci, lekári a lekárnici ešte málo vedia a ktoré sú potrebné pre celkové zdravie.

Konzumáciou len izolovaných lekárenských preparátov si môžete uhnať rôzne metabolické a výživové deficity. Veta z vašej otázky a tvrdenie, že „farmaceuti šijú na mieru neskutočné množstvo voľno predajných produktov na každý zdravotný problém je“ zavádzajúca a prehnaná, lebo tieto ich produkty v žiadnom prípade nie sú kompletné ani určené na primárnu výživu, ani na trvalú základnú podporu zdravia. Často sú veľmi málo účinné až neúčinné bez prijatia iných podstatných zmien vo výžive a životospráve. Je smutné ak si to niekto takto vysvetlí a zakladá svoje zdravie na umelých doplnkoch a nechápe, že tu ide často viac o veľký komerčný biznis a zisky než o zdravie klienta.