Syndróm dráždivého čreva – počiatočné štádium

Čo môže spôsobovať prítomnosť hlienu v konečníku? V poslednej dobe ma najmä vo večerných hodinách trápi plynatosť s hlienom, začne ma bolieť brucho ako na stolicu, ale často zo mňa vyjde len hlien priesvitnej alebo žltej farby občas s prítomnosťou kúskov stolice.


prev_rakoviny_drazdive_crevo zdroj foto: Shutterstock.com

Otázka

Čo môže spôsobovať prítomnosť hlienu v konečníku? V poslednej dobe ma najmä vo večerných hodinách trápi plynatosť s hlienom, začne ma bolieť brucho ako na stolicu, ale často zo mňa vyjde len hlien priesvitnej alebo žltej farby občas s prítomnosťou kúskov stolice. Môžu byť príčinou mliečne výrobky, prípadne tieto stavy spôsobuje stres? Ako sa toho zbaviť?

Odpoveď

Máte s veľkou pravdepodobnosťou počiatočné štádium „syndrómu dráždivého čreva“ colon irritabile (IBS). V tejto fáze sa to dá napraviť pomerne ľahko dietou, stravovacím a životosprávnym režimom, ale musíte o tom niečo vedieť a hlavne musíte ísť na vyšetrenie ku gastroenterológovi.

Poproste ho, aby vás poučil o diéte, alebo vám dal či doporučil nejaké materiály z ktorých si to naštudujete. Aj v tejto poradni nájdete spätne mnoho otázok a odpovedí, kde sa hovorí dosť podrobne o tejto problematike. Zadajte do vyhľadávača syndróm dráždivého čreva, alebo len dráždivé črevo a nájdete mnoho údajov ako si počínať. V každom prípade však predtým choďte k lekárovi. Stres hrá v tejto diagnóze veľmi významnú úlohu. Mliečne výrobky ju nevyvolávajú, ale niekdy môžu dočasne spôsobovať v zapálenom a podráždenom čreve problémy podobne ako mnohé iné potraviny. V zdravom štádiu vám vôbec nemusia vadiť. Choďte určite k lekárovi.