Dlhodobo riedka stolica

Dlhodobo ma najmä ráno trápi riedka až vodnatá stolica a plynatosť. Je to veľmi nepríjemné. Stravujem sa normálne, krv som nepozorovala nikdy.

Otázka



![prev_rakoviny_riedka_stolica](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201603/tSssuFInRKtPQuUrEKoI.jpg "prev_rakoviny_riedka_stolica") zdroj foto: Shutterstock.com

Dlhodobo ma najmä ráno trápi riedka až vodnatá stolica a plynatosť. Je to veľmi nepríjemné. Stravujem sa normálne, krv som nepozorovala nikdy. V čom môže byť problém? Ako mi odporúčate sa stravovať aby sa všetko dostalo do normálu?

Odpoveď



Vždy ak je nejaký problém dlhodobý, tak je lepšie ísť ku odborníkovi, než sa liečiť sama a nechať posúdiť vaše „normálne stravovanie“ a možné príčiny. No dovtedy musíte aj vy urobiť na čas úpravu stravy. Navyše ste neuviedla nič o čo by som sa mohol oprieť pri stanovení diagnózy a príčiny. Výživa zameraná na zastavenie vám môže pomôc, ale ak je príčina niekde indenež v diéte, tak to za chvíľu môžete mať znova. Môžete mať nejaký zápal v niektorej časti tráviacého traktu a to treba liečiť cielene po vyšetreniach u gastroenterológa. Vlastne diéta to pomôže diagnostikovať. Ak sa to nevráti, tak je to v nesprávnom stravovaní.

Než teda pôjdete k lekárovi tak skúste všetko čo zastavuje stolicu a to sú napr. čajoviny s trieslovinami (čierne čaje dlhšie lúhované vo vačšom množstve vody, repíkový čaj minimálne 10min. lúhovaný, a potraviny s trieslovinami (banány, hurmi kaki, pravé brusnice a pravé čučoriedky, sušené tŕnky) a iné potraviny s ochrannými a sťahujúcimi účinkami (ryžu varenú s mrkvou v jemne slanej vode, krúpy do polievok ), trochu silnejšie kakao a čistú horkú čokoládu, čerstvý tvaroh, alebo pravý ovčí syr (ovčia hrudka) a po náprave a už pri pevnej konzistencii stolice aj pravú „značkovú chránenú“ Slovenskú „nepasterizovanú“ bryndzu na úpravu črevnej flóry a konzistencie. Z voľne prístupných liečiv môžete na skúšku použiť, živočíšne uhlie na hnačku (Carbosorb), na 1-2 dni si nasaďte črevné dezinficiens Endiex (2x denne) a po porade s lekárom skúste na dva dni Imodium (dve kapsuly denne) a skúste užiť minerálnu vodu Fatra. Vynechajte mastné potraviny a jedzte pár dní len varené a dusené jedlá aj varené mäso bez masti. Nepoužívajte teraz ani nijaké „panenské“ a vzácne lisované či liečivé oleje a tuky. Vyhoďte všetky takéto oleje ktoré skladujete dlhšie než 2-3 týždne v teple a nie v chladničke. Neexperimentujte teraz so stravou a zvláštnymi diétami.

Akonáhle začne byť stolica tuhá až príliš, znížte dávky všetkých doporučených prostriedkov a jedzte už normálnejšiu stravu na úpravu mäkšej konzistencie. Ak by sa zistilo, že príčinou vodnatej a riedkej stolice je infekcia, alebo premnožené kvasinky, bude potrebné užívať po vyšetrení u gastroenterológa okrem pomocných hore uvedených liečiv a prostriedkov aj nejaké účinnejšie lieky, ale len ak ich predpíše po kultivácii gastroenterológ.