Pálenie v konečníku

Posledne dva týždne trpím pálením v konečníku. Stolicu mám pravidelne, no niekedy s bolesťou. Začalo sa to zápchou, ktorú som potlačil preháňadlom.

Otázka



![prev_rakoviny_palenie_konecnik_zapcha](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201603/gf3Gj0nzCNhPaMcl05eh.jpg "prev_rakoviny_palenie_konecnik_zapcha") Zdroj foto: Shutterstock.com

Posledne dva týždne trpím pálením v konečníku. Stolicu mám pravidelne, no niekedy s bolesťou. Začalo sa to zápchou, ktorú som potlačil preháňadlom. Krv v stolici nemám. Brucho ma nebolí, ani keď som skúšal nahmatať, tak som nič neobjavil. Taký problém som v živote nemal. Viete mi poradiť čo s tým?

Odpoveď



Po každej stolici si opláchnite konečník a po usušení si aplikujte dovnútra trochu mastičky Faktu (dostať v lekárni). Nasaďte si menej dráždivú (nepikantnú) a menej mastnú diétu a domácu varenú ľahkú stravu s vlákninou (napr. prívarky). Nejedzte pár dní žiadne ostré, pálivé, korenené a presolené jedlá, pikantné feferónky, solené a korenené údeniny, salámy, klobásky, smažené a na oleji pečené jedlá, víno a alkohol, redbuly, príliš kyslé a ostré jedlá, horčice a kečupy, kvasenú kapustu a jedzte viac bežné domáce varené a dusené jedlá bez gurmánskych postupov a prísad. Nejedzdte neskoro večer a v noci.

Proti zápche pijte trochu viac tekutín a tekutých jedál, ako sú nedráždivé, nepikantné polievky, kaše, prívarky, a hlavne nesladené čajoviny – pri zápche hlavne mätový čaj a pri riedkej stolici repíkový a čierny. Jednorázovo si pri dlhodobo pálivej stolici zoberte jednu - dve kapsuly Endiexu na prípadné potlačenie kvasiniek. Občas si vypijte čerstvé biele acidko a kúpte si pravú „nepasterizovanú“ 100% ovčiu bryndzu na úpravu črevnej flóry a zlepšenie konzistencie stolice.

Malo by to všetko pomôcť, ak nie tak musíte k lekárovi a prípadne sa urobí výter z konečníka na kultiváciu. Jednorázovú zápchu nepotláčajte hneď preháňadlom, ale okamžitou úpravou diéty, to znamená okamžite vypijte väčšie množstvo vlažnej vody a 3-4 dcl mätového čaju, zjedzte hneď aj nejakú vlákninu či už vo forme zeleninovej polievky, kompótu,alebo surového jablka a pod. Pri zápche sa vyhnite načas potravinám ktoré zapchávajú (repíkový čaj, čierny a zelený čaj, varená ryža a mrkva, banány, čokoláda, ovčí syr a hlavne nedostatku tekutín počas dňa a noci) a nedostatku pohybu a dlhodobému sedeniu, lebo to spôsobuje tiež stagnáciu potravy v črevách a jej zahusťovanie. Pravidelne cvičte a športujte a zlepšíte tak črevnú peristaltiku. Nejedzte naraz veľa a neprejedajte sa celkovo a ak máte nadváhu, tak ju postupne znižujte. A stále vysoká hygiena rekta a občas masť Faktu.