Depresia z šikany

Som chalan a v novembri som oslavoval 14 rokov. Asi v dva alebo tri týždne po narodeninách som začal cítiť neopísateľný pocit v strede hrudníka. Mal som pocit ako by som tam mal nízky tlak alebo nejaký predmet, začalo ma pichať v pravej časti hrudníka a niekedy mávam tiky. Stále pociťujem únavu a prestávam mať chuť do života.

Otázka



![psychp_depresia_z_sikany](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201603/3NSAv10PUQT4nSaFPMQc.jpg "psychp_depresia_z_sikany") Zdroj foto: Shutterstock.com

Som chalan a v novembri som oslavoval 14 rokov. Asi v dva alebo tri týždne po narodeninách som začal cítiť neopísateľný pocit v strede hrudníka. Mal som pocit ako by som tam mal nízky tlak alebo nejaký predmet, začalo ma pichať v pravej časti hrudníka a niekedy mávam tiky. Stále pociťujem únavu a prestávam mať chuť do života. Cítim depresiu, strach a obavy. Neviem či to sú znaky puberty alebo to mám z minulosti lebo tento školský rok som zmenil školu kvôli šikane na minulej škole, ktorá vznikla dva roky dozadu než spojili školy a pridali žiakov do mojej triedy. Alebo či to je zo šoku, lebo na narodeniny som dostal LED pásik a keď som ho skúšal tak nedoliehali kontakty a ja som nemal kliešte aby som vybral takú malú vidlicu ktorá spájala trafo s LED pásom tak som používal zuby. Ked som to vyberal asi 10. raz tak som to zabudol vypnúť z elektriky a jazykom mi prešlo 12 voltov a celý večer mi "mravčilo" v hlave a mal som silnú triašku.

Niekoľko dní po tomto incidente som dostával menšiu triašku každé ráno a každý večer. A teraz cez sviatky som chodil spávať neskoro asi okolo 24:00 a každý neskorý večer ma to prestalo trápiť neviem prečo inak ma to trápi celý deň. Niekedy mávam podobné problémy, ktoré vám opísalo dievča v článku „Neopísateľný strach“. Bol som u doktorky a tá mi predpísala Magnézium, potom ak nebude fungovať tak Novo-Pasit a ak ani to tak mi povedala nech navštívim psychiatričku v Žiline lebo mama vraví že v Čadci nie sú dobrí. Tak som užíval magnézium, AlfaD vitamín a B-komplex forte. Moc mi to nepomáhalo a mama mi nechcela kúpiť Novo-pasit tak som pil zázvorový čaj s medom a citrónovou šťavou a potom medovkový čaj s medom a citrónovou šťavou.

Ako som v strede článku napísal, keď som bol piatak tak zrušili jednu školu v meste a deti z tejto škol presunuli do našej. Zo začiatku to začínalo dobre a piatu triedu som dokončil v pohode. Ale šiesta a siedma trieda bola utrpenie. Stále sa zo mňa posmievali, urážali, nadávali mi aj si vymysleli dve urážlivé prezívky (slimák, kastroľ). Moja mama vraví že sa zo mňa smiali preto, lebo som sa dobre učil a bola to pravda lebo do piateho ročníka som mal samé jednotky. Postupne sa mi začali zhoršovať známky ( začínal som mávať dvojky) a kvôli jednému „integrovanému“ spolužiakovi, ktorý sa stále iba flákal, pozeral pornografiu a masturboval a začal o tom hovoriť v škole a ja som bol zvedavý tak som to skúsil a ma to trápi už od desiatich rokov. Kvôli tejto šikane som chodil ku psychologičke a sme sa presťahovali ku babke a zmenil som školu.

Odpoveď



Som rád, že si mi o sebe napísal. Že vidím, že ti záleží na tom aký si. Rob to aj ďalej. Buduj, rozvíjaj sa. Je mi fakt ľúto, že si sa stal obeťou šikany. Len sa pýtam ako to, že to učitelia dovolili? Ako to, že to nikto neriešil?

Súhlasím s mamou, keď hovorí, že si sa stal obeťou šikany, lebo si sa dobre učil. Vynikal si. A chlapcom, ktorí ťa šikanovali to vadilo. Určite preto že oni neboli takí dobrí. Bol si (a aj si ) INÝ a táto tvoja inakosť ťa robí zaujímavým. Vy ste to vyriešili s rodičmi tak, že ste sa presťahovali a zmenil si školu. Verím, že už je to v poriadku. Verím aj, že pani psychologička ti pomohla. Ak máš ešte pocit, že by si potreboval pomoc, bez obáv choď opäť k pani psychologičke alebo aj k psychológovi.

Nerozumel som dobre keď si písal, že ťa od desiatich rokov trápi niečo, čo si skúsil. Neviem, čo si skúsil, ale mal by si vedieť za prvé, že všetko v živote má svoj čas a za druhé ak máš na mysli masturbáciu potom by si mal vedieť, že je to prirodzený spôsob vybitia sexuálneho napätia. Sama o sebe nie je ani škodlivá ani nebezpečná. Ale tak ako hovorím. Všetko má svoj čas.

A už len na záver: pokús sa zlepšiť svoju životosprávu. Potrebuješ dostatok odpočinku, spánku. Uprav si svoj denný režim tak, aby si toto dodržal. Neviem, či ešte užívaš magnézium, ale ak áno tak je to dobre. Dôveruj si a výsledok sa dostaví.