Kyseliny, reflux, pyróza, pálenie záhy a prevencia

Koncom minulého roka som bola na gastro vyšetrení kvôli problémom s bolesťami brucha. Zistili mi zápal na žalúdku, dvanástniku a pažeráku a tiež erózie. Helicobactera nemám. Mám to vraj zo stresu, že mi tam tie kyseliny podráždili sliznicu.

Otázka



prev_rakoviny_zapal_zaludka_dvanastnika_reflux

Zdroj foto: Shutterstock.com

Koncom minulého roka som bola na gastro vyšetrení kvôli problémom s bolesťami brucha. Zistili mi zápal na žalúdku, dvanástniku a pažeráku a tiež erózie. Helicobactera nemám. Mám to vraj zo stresu, že mi tam tie kyseliny podráždili sliznicu. Ako sa pred tým chrániť, keď stres neviem upne ovládať? Lekár mi dal lieky na zníženie kyseliny(inhibítory protónovej pumpy) už ich beriem tretí mesiac. To už akože navždy ich budem brat? Prosím Vás nedá sa to nejako inak? Prírodnejšie? Napr. macerovaný puškvorec,jeden pohár na deň,piť po dúškoch 3x denne, vraj to vyrovnáva kyseliny. Čo teda s tými kyselinami? Ako sa pred tým chrániť do budúcna aby mi to nespôsobovalo problémy. Bojím sa aby sa mi z toho nespravila rakovina.



Odpoveď



Refluxný mechanizmus je prirodzená schopnosť (hlavne u kojencov) vyvrátiť spätne zo žalúdka natrávený obsah aj s tráviacimi kyselinami. Toto spätné grckanie rýchlo pohltanej stravy v prebytku a so vzduchom je u detí do jedného roka normálny jav, pokiaľ to neprekračuje určitú mieru.

U dospelých je pravidelné spätné prenikanie kyselín zdravotne škodlivým javom a vyskytuje sa buď pri nesprávnom a rizikovom stravovaní a životospráve (večerné a nočné jedenie, nárazový jednorázový príjem veľkej dávky jedla a hltanie pri jedle bez rozžutia potravy, gurmánske mastné, smažené, prepálené a pikantné, kyslé, ostré, jedlá, káva,chipsy, alkohol, fajčenie, prejedanie sa – obezita, atď.) , alebo v súvislosti s viacerými ochoreniami, zápalmi, infekciami v tráviacom trakte a poruchou či anomáliami sfinktera (zvierača) medi žalúdkom a pažerákom.

Pokiaľ neupravíte svoj výživový a diétny režim a neznížite úroveň stresu, budete si musieť pomáhať liekmi, no pokiaľ si v rámci prevencie naštudujete čomu sa treba vyhýbať vo výžive, psychohygiene a čo máte robiť a prevažne konzumovať, môže sa váš stav stabilizovať a lieky budete brať len v akútnych stavoch.

Teraz až do zlepšenia berte aj liekovú terapiu, aj sa vyhnite všetkému rizikovému čo som hore uviedol. Až budete v poriadku, môžete si dovoliť aj niektoré z rizikových vecí, ale len občas a pri dlhodobo bezproblémovom stave. Pri sebe vždy majte prostriedky na potlačenie kyselín, pijte občas k rizikovejším jedlám zásaditú minerálnu vodu Fatru alebo jedzte jedlá a prílohy s nižším pH (s nižšou aciditou – kyslosťou). Vždy dávajte pozor čo dávate do úst ako prvé na lačný žalúdok, nesmú to byť vyššie uvedené rizikové jedlá a nápoje (káva, víno, redbul, coly a pod.), ale vždy nejaké neutrálne nedráždive jedlo či tekutina. Vyhnite sa nalačno a častému užívaniu liekov proti bolesti, zápali a horúčke, lebo takmer všetky majúkyslý charakter (sú to tzv. kyslé antireumatiká) a ak ich už musíte zobrať tak len za jedlom, alebo spolu s jedlom a tie ktoré nie sú v obale môžete rozhrýzť a zapiť väčším množstvom vody či čaju. Nepite čaje ktoré podporujú trávenie a vylučovanie kyselín.

Ak v noci pocítite kyseliny , majte pripravenú Fatru, alebo repíkový čaj, diétny suchár, alebo prášok na zníženie pH. Ak si odvyknete jesť na noc a v noci, prestanú sa vám postupne tvoriť v noci kyseliny. Skúste to všetko a uvidíte a hlavne chodievajte na kontrolné vyšetrenia a raďte sa s odborníkom na úprave svojích stravovacích a životosprávnych zvykov. Erózie sa vám postupne zahoja a budete v poriadku, len nesmiete porušovať určité pravidlá. Začnite Zaveďte si do práce, výživy, športu, relaxácie a spánku pravidelnosť a režim a to je najlepší liek na vaše problémy.