Pretrvávajúce otolaryngologické problémy

Mám 29 rokov a som bezradná. Moje problémy začali pred zhruba rokom a pol. Najprv sa jednalo o pretrvávajúce bolesti hlavy a upchatého nosa so zatekaním hlienov, neskôr sa pridružili zvýšené teploty okolo 37,2 max, ktoré pretrvávajú dodnes!

Otázka



![prev_rakoviny_otolaryngologicke_problemy](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201604/H1ucdmV3nhM9VlK39qaE.jpg "prev_rakoviny_otolaryngologicke_problemy") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 29 rokov a som bezradná. Moje problémy začali pred zhruba rokom a pol. Najprv sa jednalo o pretrvávajúce bolesti hlavy a upchatého nosa so zatekaním hlienov, neskôr sa pridružili zvýšené teploty okolo 37,2 max, ktoré pretrvávajú dodnes! Bola som vyšetrená na orl kde nasadili atb asi 4-krát, že vraj dáky bacil sa usídlil v nose, potom skonštatovali, že je krivá prepážka a zväčšená nosná mandľa, že na operáciu, tú som absolvovala minulý rok v júli. Samozrejme nepriniesla požadovaný účinok. Urobili mi septoplastiku a zmenšenie nosných mušlí, mandľu nevybrali, ževraj je zväčšená, ale plochá a že nezasahuje do dýchacích ciest. Nerozumiem tomu. V noci nemôžem dýchať nosom a chrápem.Taktiež som bola na alergológii - alergia nezistená, len oslabená imunita.

Brala som lieky bronchovaxon,injekcie imudon a samozrejme som sa pýtala na infekčne kde bola zistená len prekonaná mononukleóza, ale že to má skoro každý protilátky v krvi. Po kontrole tohto roku na infekčnom zistený herpetický vírus v krvi 22000 - norma bola do 500 tuším. Ďalšia návšteva bola na hematológii krvný obraz ok, aj základne parametre. Môj problém však ostáva, k tomu sa pridružili zväčšené uzliny na krku podľa sona 13mm. Ďalší problém, ktorý ma trápi je potenie cez deň vo zvýšenej miere a niekedy strašná únava. Neviem čo a na koho sa obrátiť. Bojím sa aby to nebola rakovina, človek už mysli na to najhoršie, upokojuje ma snáď len to, že na váhe nechudnem čo je dobré znamenie. Teraz som absolvovala znova návštevu orl lekára ale iného, ktorý zasa povedal, že je to z krčných mandlí, hoci mandle sú malé a nemyslím, že by s nimi bolo niečo zle. Vravel, že na operáciu, že ich treba vybrať. Pravdu povediac neverím tomu, že je to len z toho.

Taktiež sa začali problémy so zubami. Neviem či to má súvis. Prišla som už o tri zuby za tri mesiace. Každý mi tvrdí niečo iné a nikto nehľadá príčinu. Viem, že sú aj horšie veci ale ja som mladá a rada by som žila ďalej bez zdravotných problémov, ktoré mi spôsobujú, že si nemôžem nájsť ani prácu.Beriem aj vitamíny na podporu imunity ako je aloe vera, colostrum, multivitamín a hlivu ustričnú. Okrem toho užívam pravidelne sprej do nosa awamys a euthyrox 50, nič viac. Výsledky krvi z tohto mesiaca boli všetky ok akurát mierne zvýšene ASLO 213, znížené neutrofily. CRP bolo v poriadku za každým keď mi brali krv. Je možne, že aj napriek tomu je niekde zápal v tele?

Odpoveď



Myslím, že už nemáte žiaden skrytý zápal (svedčia o tom výsledky CRP,aj ASLO), ale ste schúlostivená po tak dlhej liečbe a operácii nosnej prepážky a hlavne máte asi trochu slabšiu imunitu, kondíciu a celkovú odolnosť. Tú nezískate len liekmi, ale aj postupnou rehabilitačnou aktivitou a opatrným otužovaním dýchacích ciest. To vám mali povedať vaši lekári.

Hlavne však nemáte žiadnu rakovinu ani lymfóm ani nič čo by s tým súviselo a preto sa zamerajte na doliečenie svojho stavu. Lebo ani to nebude jednoduché. Uvedomte si, že po operácii a pri vašom sklone k nosno-krčným ochoreniam musíte stále dodržiavať určité pravidlá a preventívne sa musíte vyhýbať určitým rizikám a v rámci dennej životosprávy robiť celý rad preventívnych aktivít. Vyhýbajte sa kolektívom a ľuďom v čase veľkých chrípkových epidémii a aj doma sa izolujte od chorých rodinných príslušníkov. Na podporu otužilosti a teda imunity sa pohybujte pravidelne denne vonku na slnku a vzduchu, ale len tak dlho a takým spôsobom aby ste neprechladla. Najprv menej a potom viac, ale pravidelne. Opatrným otužením sliznice zmenšíte jej reakciu na prach, chlad, a prítomnosť alergénov, baktérií či vírusov. Na stiahnutie nosnej sliznice používajte pri zhoršení a len občas a striedavo kvapky, na noc klarinasu, alebo skúste tiež švrťku až polku ditiadenu, ale len na večer, pretože sa po ňom tvrdo spí, ale pôsobí aj protialergicky a sťahuje zdurenú sliznicu. Neviem či je dobré brať stále ten kortikosteroid spray Avamys keď aj tak nezlepšuje vaše problémy.

Naučte sa robiť si výplach nosa slanou vodou podľa jógovej hygieny tzv. „néti". Robte ho ráno a pred spaním, ale aj cez deň ak to bude treba. Naberiete do ľavej dlane vlažnú slanú vodu, druhou rukou si zapcháte pravú nosnú dierku a ľavou nasajete tak silne, aby ste cítila že vám slaná voda prešla až do hrdla. Potom ruku aj dierku vymeníte a robíte to isté s pravou.

Menej čítajte a nenamáhajte si oči pri zlom svetle a počítači a ak už musíte tak robte relaxačné prestávky so zavretými očami a ochladzujte si oči aby sa ukľudnila očno-nosná sliznica. Spávajte zavčasu a dostatočne dlho a tým tiež ukľudníte túto oblasť a zároveň spánkom najviac posilníte imunitu spolu s aktívnym pohybom na vzduchu a slnku počas dňa. Na slnku a vetre používajte vždy slnečné a ochranné okuliare, čelenky a pod. a po návrate sa trochu nahrejte a prípadne urobte jógovú „néti“ hygienu či použite kvapky na zdurenú sliznicu, ale len ak sa nestiahne najprv sama. Niektoré kvapky nemôžete používať stále a príliš často, lebo to tiež škodí nosnej sliznici.

Ak ste v poriadku, prechádzajte sa a športujte v teplom počasí a po daždi keď je vlhký čistý vzduch. Zabehajte si rekreačne v teplom počasí pár minút. Aj doma si zvlhčujte príliš suchý vzduch. Nezvykajte si len na prílišné teplo v miestnosti, lebo potom sa sliznica vždy vonku podráždi chladom. Vitamíny jedzte predovšetkým v prirodzenej strave – ovocie, zelenina, mäso, mlieko, strukoviny, vajcia, strukoviny, celozrnné obilniny, kvasné výrobky a pod. Neviem nakoľko úspešne vás zoperovali, dúfam že dobre, ale pri týchto operáciách vždy treba rátať aj s komplikáciami a s potrebou dodržiavať po nich už natrvalo doporučené preventívne pravidlá, chodiť na kontroly a v prípade potreby chodiť včas k lekárovi pre účinnú liečbu.

Vybratím mandlí sa nič nezhorší a nakoniec to aj tak urobia, lebo vo vašom prípade predstavujú stále riziko kvôli tomu, že sa v nich pravidelne usadí bakteriálna infekcia no a zuby s koreňovým zápalom tiež môžu byť zdrojom fokálnej infekcie. Ste mladá a preto nespoliehajte len na liečbu liekmi a možno najlepší začiatok na poliečebnú rehabilitáciu by bol liečebný pobyt niekde v Tatrách, alebo v Štóse, alebo pri mori v Egypte kde je teplo a slaná voda a môžete tam celý čas na vzduch plávať a športovať bez rizika nachladnutia. Poraďte sa s lekárom.