Je všeobecne známe, že ryby sú zdraviu prospešné, nemali by chýbať na žiadnom jedálnom lístku. Dopriať by ste si ich mali aspoň dvakrát za týždeň. Čo tak losos so zeleninou?
- Konzumujete ryby často? Výbornou voľbou pre vysoký obsah proteínov, omega -3 mastných kyselín je **losos**. Tu zvlášť platí „všetko s mierou“ lebo je tiež zdrojom nežiaduceho cholesterolu.
- Na podporu mysle sa ponúka **makrela**, ktorá obsahuje najviac omega-3 mastných kyselín.
- Najlepším zdrojom energie je **tuniak**, najmä pre svoj vysoký obsah niacínu.
- Máte hlbšie do vrecka? Oceníte cenu tresky, tá je navyše zdrojom vitamínov A,D,E a omega-3 mastných kyselín.
Čo budeme potrebovať?
- 400 g lososa
- 1 cuketu
- 2 veľké mrkvy
- ¼ menšieho karfiolu
- 2 - 4 zemiaky podľa veľkosti
- olivový olej
- čerstvú bazalku
- podľa chuti morskú soľ a mleté biele korenie
Postup
Mrkvu, cukinu nakrájame na 1,5 cm oválne kúsky. Karfiol rozdelíme na ružičky a zemiaky prekrojíme na štvrtiny, menšie na polovicu. Mrkvu a zemiaky dáme variť do horúcej vody. Karfiol a cukinu dáme variť o niečo neskôr. Z lososa si pripravíme porcie, osolíme, okoreníme a z obidvoch strán prudko opražíme na olivovom oleji.
Losos dáme na tanier, striedavo obložíme zeleninou, tak aby farebne ladila, na vrch dáme čerstvú bazalku. Varenú zeleninu pokvapkáme olivovým olejom.
**TIP do kuchyne:**
Zeleninu dáme variť do vriacej vody, pretože kyslík sa varením uvoľní a neoxiduje - neznehodnocuje vitamíny, okrem zelenej zeleniny (najmä brokolica), tú dávame variť do studenej vody a nádobu necháme odkrytú.
Začíname tvrdšou zeleninou a postupne pridávame mäkšie kúsky, solíme až ku koncu varenia, najlepšie morskou soľou. Uvaríme toľko zeleniny, koľko spotrebujeme a konzumujeme bezprostredne po uvarení, pretože sa z nej po uvarení rýchlo stráca vitamín C.
|