Jednoduché varenie – testovali sme Grunt omáčky od Vitany

Vyklopiť z vaničky do hrnca, to by mal zvládnuť naozaj každý. Ide to naozaj tak ľahko? A čo chuť? Vyskúšali sme za vás. Pozrite si, ako to dopadlo.

Grunt omáčky od Vitany Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Kto nemá rád dobrú omáčku? Dobrá omáčka urobí z takmer akéhokoľvek jedla hostinu. Správne dochutená omáčka dodá inak suchému nudnému jedlu na sýtosti a výraznej chuti.

Príprava takej omáčky vyžaduje okrem času, často aj isté skúsenosti s varením. Na takú sviečkovú je treba podusiť zeleninu (ktorú treba ešte predtým priniesť domov, umyť, očistiť a nakrájať), zaliať ju smotanou – pri ktorej si treba dať pozor, aby sa omáčka nezrazila, pridať správne množstvo jednotlivých korenín a prípadne rozmixovať ponorným mixérom.

Správne dochutiť akékoľvek jedlo vie byť občas umenie – najmä pre začínajúcich gazdov a gazdinky. Príprava dobrej omáčky si jednoducho vyžaduje istý čas a istú kuchársku zručnosť.

V súčasnosti však už existujú možnosti, vďaka ktorým je možné pripraviť lahodné polievky a omáčky bez začiatočníckych chýb v kuchyni.

My sme sa v redakcii rozhodli otestovať Grunt omáčky od Vitany. Tradičnú sviečkovú a Kura na paprike testoval pre redakciu ZDRAVIE.sk Martin.

Čo hovorí o produkte výrobca

Vitana Grunt omáčky s jednoduchou prípravou pomôžu všetkým „domácim kuchtíkom“, pre ktorých je príprava a správne ochutenie omáčok zatiaľ náročné. Vitana Grunt omáčky sú v praktickom balení vo vaničke, ich príprava je veľmi jednoduchá a ľahko sa rozpúšťajú, vďaka svojej pastovitosti. Grunt omáčky majú vraj taktiež skvelú chuť a lákavú vôňu.

Grunt omáčky od Vitany Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Aká bola naša skúsenosť?

Martin je typický mladý muž, ktorý nemá veľa času na vyváranie, napriek tomu si rád pochutí na domácej kuchyni. Ako sa zvládol popasovať s omáčkami Grunt Vitana?

Príprava

„Pred prípravou oboch omáčok som najprv použil dva deci vína pre kuchára, následne som začal s prípravou z 300 ml vody a 200 ml mlieka, ktoré som priviedol do varu a napokon som pri miernom plameni vložil obsah vaničky a začal rozpúšťať omáčkovú pastu.“

Tradičná sviečková omáčka

„Najprv som si robil Sviečkovú. Ihneď po začatí varenia ma prekvapilo, ako rýchlo a ľahko sa rozpúšťa. Omáčka rýchlo začala mať správnu a hustú konzistenciu a vďaka pastovosti nevznikali žiadne hrudky. Pôvodne som sa bál, že by sa mi to mohlo zraziť, ako keď sa pridáva smotana do základu domácej omáčky. Ako sa pasta rozpúšťala, okamžite sa začala uvoľňovať známa aróma sviečkovej a bolo jasné, že sa žiadneho zrazenia báť nemusím. Už po pár minútach som miešal hustú a voňavú omáčku - bežne by som bol ešte stále pri krájaní zeleniny.

Bokom som si medzitým robil hovädzinku a keď boli obe hotové pridal som ešte zopár kúskov knedle a večera bola hotová.“

Grunt omáčky od Vitany Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Chuť

„Omáčka je výrazne krémová a hustá, trochu pripomína sviečkovú, v ktorej kuchár nešetril smotanou. Sviečková by mala mať jemnú chuť, takže v omáčke nie je jedno výrazné korenie, ktoré by prebíjalo chuť ostatných korenín. Chuť a aróma sú skôr vyvážené. Omáčku teda netreba soliť a korenie pridávame naozaj iba podľa individuálneho gusta.“

Kura na Paprike

„Príprava je vlastne rovnaká ako pri sviečkovej. Do 300 ml vody a 200 ml mlieka vo vare som pridal obsah vaničky, ktorý sa za chvíľku rozpustil a začal sa zhusťovať do omáčky. Kura na paprike ma prekvapilo výraznou arómou. Už počas varenia som musel ochutnať z hrnca, tak dobre omáčka voňala. Pri domácom Kurati na paprike vie občas mlieko prerážať chuť papriky a kuriatka a pri tejto omáčke sa mi veľmi páčilo, že vo výsledku bola omáčka viac papriková ako mliečna.

Vo vedľajšom hrnci som si orestoval kúsky kuracieho mäska, ktoré som nakoniec pridal do omáčky a ako prílohu som opäť zvolil knedľu. Nemám nič ani proti cestovinám, ktoré sa tiež k tejto omáčke skvelo hodia, ale knedlíky mi pripomínajú domácu kuchyňu.“

Chuť

„Grunt omáčka Kura na paprike sa stala hneď mojou obľúbenou. Všeobecne mám rád výraznejšie aromatické jedlá a Kura na paprike si ma hneď získalo vôňou.

My sme doma zvykli robiť Kura na paprike trochu ostrejšie, avšak je jasné že to nemusí sedieť každému. Niečo ostré sa dá vždy pridať, avšak vybrať už nie. V porovnaní so Sviečkovou bolo Kura na paprike o trochu menej krémové a viac korenisté. Chuť vlastne len pokračuje výraznú vôňu, ktorá sa mi zdala hlavne papriková.“

Grunt omáčky od Vitany Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Hodnotenie a odporúčanie

„Dlhšie som žil sám a mnohokrát sa mi stalo, že som v pri svojom rýchlom spôsobe života dostal chuť na domácu kuchyňu. Čakať na víkend, aby som navštívil svoju mamu, ktorá si dáva za povinnosť poriadne navariť alebo ísť večer po práci ešte do nejakej reštaurácie s malými porciami? Ja som hladný TERAZ, takže som často skončil tým, že som si objednal nejakú pizzu a zmieril som sa s tým, že nebudem mať jedlo, na ktoré som mal naozaj chuť.

Rozhodne musím uznať, že Grunt omáčky naozaj vedia poskytnúť alternatívu v situácii, keď mám chuť na arómu domácej kuchyne. Hlavne keď nemám 2 hodiny na to, aby som maturoval nad tým, ako tú omáčku nepokaziť.

Namiesto toho, aby som sa hladný snažil niečo uvariť, o pár minút som už mal hotovú veľmi chutnú omáčku. Jediné, čo ostávalo, je rozhodnúť sa, či si ju dám s knedľou a mäskom, alebo ju použijem na cestoviny.

Nemôžem vyhlásiť, že Grunt omáčky od Vitany sú lepšie ako originál od mamy, avšak aj výrobca omáčky ju prezentuje hlavne ako vynikajúcu náhradu pre menej skúsených kuchárov, čo je rozhodne môj prípad.

Za cenu cca 1,19 euro svojou príjemnou arómou, krémovou konzistenciou a výraznou chuťou rozhodne poskytujú to, čo požadujem od rýchleho a jednoduchého jedla.“

A my v redakcii už môžeme na základe Martinovej skúsenosti tento šikovný produkt len odporučiť. Dobrú chuť!

zdravie odporúča