Nedajte kliešťovej borelióze šancu

Aj pre vás je borelióza strašiakom? Pozrite sa s nami na celý priebeh od prisatia sa až po liečbu tejto choroby. Kliešte sa bežne vyskytujú v našich končinách, preto je prevencia najdôležitejšia. Prečítajte si čo robiť a ako sa pred nimi chrániť.

Pozor na prechádzky v lesoch, lúkach, ale aj na trávnatých priestranstvách niekde v meste. Tie môžu v sebe doslova ukrývať nebezpečenstvo v podobe kliešťov. Ich prisatie na ľudské telo môže spôsobiť ochorenie na lymskú boreliózu či meningoencefalitídu, teda zápal mozgu a mozgových blán. "Lymská borelióza je jednou z najčastejších infekčných chorôb, ktorá sa prenáša zo zvieraťa na človeka. Kým proti kliešťovej encefalitíde sa dá zaočkovať, proti lymskej borelióze na Slovensku zatiaľ očkovacia látka nie je k dispozícii," hovorí MUDr. Viera Jančulová z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Borelióza sa lieči dlhodobo vysokými dávkami antibiotík. Od ich včasného užívania závisí úspešnosť liečby. Podanie antibiotík rozhoduje aj o ďalšom vývoji tejto choroby.

Symptómy

"Pri borelióze prebieha klinická symptomatológia obvykle od akútneho po chronické štádium. V akútnom štádiu patrí medzi hlavné klinické príznaky boreliózy postihnutie kože - v oblasti prisatia kliešťa sa objaví nebolestivá červená škvrna, v strede blednúca, ktorá sa postupne rozširuje. Klinickými príznakmi boreliózy môžu byť aj horúčka, nevoľnosť, bolesti svalov," vysvetľuje V. Jančulová.

Borelióza môže postihnúť rôzne orgány: najčastejšie periférny aj centrálny nervový systém, kĺby, srdce, pečeň. V chronickom štádiu sa objavujú prevažne bolesti kĺbov a poškodenie kože.

Prevencia

Najlepšou prevenciou pred nakazením boreliózou je vyhýbať sa miestam s najväčším výskytom kliešťov, hlavne listnatým a zmiešaným lesom, lesoparkom, lúkam s vysokou trávou alebo krovinatým porastom. Kliešte sa vyskytujú v nadmorskej výške do 800 m. Odporúča sa tiež nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi a nohavicami zasunutými do vysokých pevných topánok. Ochranou proti prisatiu kliešťa je aj natrenie odkrytých častí tela alebo odevu repelentom. Po príchode domov je potrebné prezrieť celé telo, či nemáme prisatého kliešťa.

Nie každý kliešť musí byť nositeľom borélie (vírus spôsobujúci boreliózu). Ak už nás kliešť "dostal", najlepším riešením, ako sa uchrániť pred boreliózou, je čo najrýchlejšie ho opatrne celého vybrať. Kliešťa odstraňujeme pinzetou kývavými pohybmi bez otáčania a ranku vydezinfikujeme, najlepšie jódovými prípravkami. Ak sa nám to podarí do 24 hodín, možnosť nákazy boreliózou je minimálna. V prípade, že sa nám ho nepodarilo vytiahnuť celého alebo sa pomliaždil, treba navštíviť praktického lekára. Rovnako v prípade objavenia sa akýchkoľvek klinických príznakov musíme informovať ošetrujúceho lekára o poštípaní. Ten zabezpečí liečbu a potrebné vyšetrenia," odporúča MUDr. V. Jančulová z ÚVZ.

robco2801

Chcem vyjadriť osobný názor na túto hnusnúú chorobu. Pred 3 rokmi som počas prechádzky lesom chytil kliešťa a našiel som si ho až na druhý deň. Bohužiaľ po 3 mesiacoch som jedného dňa veľmi ale fakt veľmi rýchlo prestával vidieť. Po hospitalizácii v nemocnici v Martine ma asi týždeň testovali na všetko možné až po týždni prišli výsledky, kde stálo, že mám boreliózu. Poviem Vám taký strach zo straty zraku som ešte nemal. Vyvolalo mi to zápal zrakového nervu, ale vďaka martinským lekárom všetko dopadlo dobre. Odvtedy tento hmyz nemôžem ani cítiť a kam sa pohnem všade mám repelenty. Najlepšia ochrana je prevencia. Kupujem v poľovnícko-rybárskom obchode www.podnalov.sk Majú tam toho na výber habadej a vedia poradiť čo je na čo dobré.