Znečistenia vôd a ich účinky na organizmus

Znečistenie vôd patrí ku globálnym problémom. Voda je univerzálne rozpúšťadlo a na svojej ceste k spotrebiteľovi sa obohacuje o rôzne látky a prímesi. Celkové množstvo rozpustených látok vo vode sa udáva v miligramoch na liter (mg/l). Slovenská norma pre pitnú vodu STN 75 7111 udáva prípustnú hodnotu pre celkové množstvo rozpustených látok vo vode 1 000 mg/l.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia EPA (Environmental Protection Agency) uvádza asi 35 000 toxických zlúčenín, z ktorých väčšina je výsledkom ľudskej činnosti. Mnohé synteticky vytvorené organické zlúčeniny (zložené z atómov uhlíka a iných prvkov) majú komplikované štruktúry, napodobňujúce molekuly ľudského tela.

Táto podoba im môže pomôcť preniknúť do organizmu a spôsobiť v ňom chorobné zmeny. Akútne ochorenia sa liečia podľa príznakov, laboratórnych výsledkov a odborných vyšetrení. Pôvodná príčina choroby sa však môže skrývať ďaleko v minulosti a v dlhodobom pôsobení vyvolávajúceho faktora. Medicínske výskumy a merania dokázali, že aj malé množstvá nečistôt spôsobujú poruchy v organizmoch skúmaných zvierat. Dôkladná analýza vody je veľmi komplikovaná úloha. Na Slovensku sa analyzujú parametre okolo 400 znečisťujúcich látok vo vode, v USA 1400. Spomeňme aspoň niektoré základné parametre zjavne vplývajúce na kvalitu vody, ktoré môžeme posudzovať aj senzoricky.

Zákal vody spôsobujú mikroskopické organické a (alebo aj) anorganické častice obsiahnuté vo vode. Dlhý čas ich gravitačného usadzovania vo vode spôsobuje malá hmotnosť častíc. Mnoho nečistôt nemá žiadnu chuť. Tie, ktoré ju majú, sú chuťové poháriky schopné zaregistrovať až pri koncentrácii od niekoľko desiatok mg/l. Len máloktoré však vieme stanoviť presne. Zafarbenie vzniká vo všeobecnosti z organických nečistôt, ale aj zvýšeným podielom anorganických látok rozpustených vo vode. Meria sa vizuálnym porovnávaním s kalibrovanými vzorkami.

Vedecké merania a analýzy ukázali ako pôsobia nadmerné množstvá jednotlivých chemických prvkov na ľudský organizmus. (viď Tabuľka 1)

Chlór je označovaný odborníkmi za najväčšieho zabijaka našich čias. Chlór a nebezpečné zlúčeniny nazývané trihalometány (THM), ktoré vznikajú jeho pôsobením na živé organizmy vo vode, sú preukázateľne rakovinotvorné. Prípustná hodnota aktívneho chlóru je 0,3 mg/l.

Olovo je tichým vrahom bez chuti, zápachu a vône. Dostáva sa do vody zo starších vodovodných rozvodov, farieb a automobilových splodín. Spôsobuje zhoršenie sluchu, vysoký krvný tlak, žalúdočné ťažkosti, alergie, anémiu, spôsobuje trpasličí vzrast a duševnú zaostalosť. Usadzuje sa v pečeni, ľadvinách, mozgu a kostiach. Prípustná hodnota v pitnej vode je 0,01mg/l.

Mangán sa usadzuje v ľadvinách, pečeni, poškodzuje slinivku brušnú a nervový systém. Prípustná hodnota je 0,1 mg/l.

Kadmium poškodzuje systém krvotvorby, pečeň, kosti. Prípustná hodnota je 0,003 mg/l.

Azbest je rakovinotvorný, široko používaný v stavebníctve, v minulosti aj pri výstavbe vodovodov a kanalizácií.

Dusičnany sú dokázateľne rakovinotvorné. Sú výsledkom intenzívnej poľnohospodárskej činnosti a priemyselných odpadov. U kojencov spôsobujú anoxiu. V tráviacom trakte sa menia na dusitany, ktoré sú príčinou vzniku rakoviny tráviaceho traktu. Prípustná hodnota je 50 mg/l (v USA 10 mg/l).

Fluór sa ukladá v zuboch a kostiach, zvyšuje ich krehkosť a lámavosť, poškodzuje obličky a nervový systém a alergizuje organizmus. Viazaním magnézia prispieva k rozvoju srdcového infarktu, kumuluje sa v maternici a poškodzuje vývoj plodu. Prípustná norma je 1,5 mg/l.

Meď sa ukladá v ľadvinách, mozgu (schizofrénia). Je príčinou mužskej neplodnosti, ničí vitamín C v pokožke a pečeni (žltačka - zdrojom ohrozenia sú staré medené rozvody vody). Prípustná hodnota je 0,5 mg/l.
Nadlimitné množstvo železa poškodzuje pečeň, slezinu, krvotvorbu (kostná dreň). Prípustná hodnota je 0,3 mg/l.

Prípustná hodnota nečistôt obsiahnutých vo vode sa stanovuje v miligramoch na liter (mg/l), alebo sa uvádza v jednotkách ppm (jedna častica znečisťujúcej látky na milión častíc vody). V prípade nečistôt, ktoré sú nebezpečné a ktorých prípustná hodnota má napríklad pri ortuti hodnotu 0,001 mg/l, predstavuje táto hodnota pomer jedna ku miliarde.

Je zjavné, že takéto znečistenie nie sme schopní vo vode ani uvidieť, ani odmerať bežnými metódami. Ak sú tieto látky navyše bez zápachu a chuti, môžeme vodu považovať naozaj za krištáľovo čistú a chutnú, pričom môže ohrozovať naše zdravie a život. Meranie a identifikácia takýchto množstiev je relatívne ťažká a vyžaduje si príslušné vybavenie. Moderné analytické metódy a prístroje na analýzy vody umožňujú zisťovať niektoré toxické látky dokonca v pomere jedna molekula nečistoty ku miliarde molekúl vody

Tabuľka 1

Prvok Miesto ukladania
Antimón Obličky, vlasy
Arzén Pľúca, obličky, koža, vlasy, nechty
Bárium Koža, pľúca, kosti, zuby
Berýlium Kosti, zuby, pečeň
Bizmut Obličky, pľúca
Bór Mozog
Cín Semenníky
Fluór Kosti, zuby
Hliník Mozog, obličky, vlasy, pľúca, kosti
Chróm Kosti, pečeň, svaly, miecha
Irídium Štítna žľaza, svaly očnej buľvy, slinné žľazy
Kadmium Kôra nadobličiek, pečeň, kosti
Kobalt Pečeň
Kremík Koža
Mangán Obličky, pečeň, slinivka brušná
Meď Obličky, pečeň, mozog, semenníky,srdce
Molybdén Obličky, pečeň, kosti, zuby
Nikel Lymfatické uzliny, obličky, kosti
Olovo Kosti, aorta, obličky, pečeň, mozog
Ortuť Štítna žľaza, obličky, mozgový prívesok
Rubídium Pečeň, svaly
Selén Obličky, pečeň, svaly
Stroncium Kosti, aorta, semenníky
Titán Pľúca, koža
Urán Štítna žľaza, nadobličky, kosti
Vanádium Pľúca, kosti, tukové tkanivo, srdce
Volfrám Obličky, pečeň, lymfatické uzliny
Zinok Obličky, pečeň, vlasy, nechty
Železo Krv, pečeň, slezina, kostná dreň
lucia129

Ahojte, kedže aj u nás je voda občas veľmi zakalená do biela, čo pripisujem nadmernému chlórovaniu. Našla som zopár tipov ako obmedziť vplyv chlóru na organizmus.Tu je niekoľko zásad,aby sme minimalizovali riziko nebezpečného vplyvu na organizmus:
Vodu zbavíte chlóru len cca 15 minútovým varom, či odstátím minimálne 8 hodín.
Pokiaľ má voda z vodovodu zafarbenie, či zápach – nekonzumujte ju a kontaktujte vodárenskú spoločnosť.
Ak používate na pitnú vodu filtráciu, vedzte že vodu zbavujete aj zdraviu
prospešných minerálov – tie je potrebné pravidelne dopĺňať napríklad konzumáciou minerálok
Pramenitá voda predstavuje základ pitného režimu. Garanciu kvality vody
dosiahnete pitím balenej vody. Tá je zárukou čistoty, ale i konštantného zloženia.
Zaraďte do svojho pravidelného pitného režimu kvalitné minerálne vody. Slovensko sa pýši takmer 1600 prameňmi- stačí si len vybrať.

RNG

Mineraly su v pramenitej vode v malom mnozstve, do 400 ppm, a aj tak su vo formach velmi zle v tele absorbovatelnych a zabudovatelnych.
Takze mineralna voda nie je zdrojom mineralov, len je nimi znecistena.