Ako nám dokáže šťava z citróna zrýchliť metabolizmus?

Sedavý spôsob života a konzumácia mnohých kalórií sú hlavnými príčinami nárastu telesnej hmotnosti. Takže za vaše neúspešné pokusy udržať si váhu pravdepodobne nemôže iba pomalý metabolizmus. Napriek tomu hrá v tele svoju úlohu a môže mať vplyv na odbúravanie toxínov. Preto niektorí zástancovia prírodných zdravotných metód odporúčajú piť citrónovú šťavu, aby sme sa zbavili jedov z tela, a tým ho oživili. 

citron_stava_metabolizmus_1-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Toxíny a metabolizmus

Poniektorí nutriční poradcovia tvrdia, že toxíny nahromadené v našich bunkách spomaľujú niektoré jej funkcie, a tak pracujú na polovičný výkon. Medzi ne patrí dýchanie, žuvanie, trávenie, vylučovanie aj spánok. Energia, potrebná na vykonávanie týchto funkcií je známa ako bazálny metabolizmus. Keď máte v tele uložené jedy, funkcie sa spomaľujú, rovnako ako váš bazálny metabolizmus.


Prečítajte si tiež:

Chcete rozbehnúť svoj metabolizmus? Pripravte si takéto raňajky!

Ako môže citrónová šťava pomôcť?

Citrónová šťava je bohatým zdrojom kyseliny askorbovej alebo vitamínu C. 3/4 šálky citrónovej šťavy obsahujú približne 70 mg tejto živiny, čo je významné vzhľadom k tom, že odporúčaná denná diétna dávka pre mužov je 95 mg a pre ženy 75 miligramov. Vitamín C zvyšuje metabolizmus tukov, ako aj produkciu glutatiónu, čo je kľúčový antioxidant pečene, ktorý potrebuje pre detoxikáciu. Čiže zvýšeným odstránením toxínov si tak zvyšujete aj metabolizmus.

Vzhľadom k tomu, že je citrónová šťava celkom kyslá, mala by sa piť zriedená vodou. Vyžmýkajte polovicu citróna do pol pohára vody. Najlepšia voda na riedenia je filtrovaná, destilovaná alebo pramenitá voda. Zmes citrónovej šťavy a vody by mala v pohári pôsobiť trochu zanesene, ale práve taká je najlepšia, keď v nej plávajú aj časti dužiny. citron_stava_1-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Pozor na pálenie záhy, zubnú sklovinu a alergie!

Pokiaľ budete piť príliš veľa citrónovej šťavy, môžete si vyvolať pálenie záhy, alebo si zhoršíte už aktuálny zdravotný problém. Príznaky pálenia záhy sú pocit pálenia a bolesť na hrudníku, v okolí srdca. Kyslé potraviny a nápoje tiež narúšajú zubnú sklovinu, a tak by ste si mali chrániť zuby slamkou. Niektorým ľuďom môžu citrusy vyvolať alergickú reakciu ako je svrbenie alebo žihľavka a opuch pier.


Prečítajte si aj tento článok:

Chcete rozbehnúť svoj metabolizmus? Pripravte si takéto raňajky!