Sú konzervy sardiniek v oleji zdravšie, ako tie vo vode?

Spracovaných a konzervovaných sardiniek je na celom svete približne dvadsať druhov. Sú k dispozícii balené v oleji, vo vode, so štipľavou či jemnou paradajkovou omáčkou. Sú k dispozícii aj údené.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Spracovaných a konzervovaných sardiniek je na celom svete približne dvadsať druhov. Sú k dispozícii balené v oleji, vo vode, so štipľavou či jemnou paradajkovou omáčkou. Konzervované sardinky sú bohatým zdrojom bielkovín, aminokyselín, vitamínov a esenciálnych mastných kyselín, ktoré nám v tele pomáhajú znižovať zápal, budovať a udržiavať zdravé kosti a podporujú nervovú sústavu. Ktoré konzervované sardinky sú však najzdravšie? 

Cholesterol a tuky

Priemerné množstvo cholesterolu v konzerve sardiniek vo vode je 30 mg, zatiaľ čo sardinky v oleji majú 40 mg cholesterolu. Ak máte nejaké srdcové ochorenie, je treba obmedziť cholesterol na max. 200 mg za deň. Priemerné celkové množstvo tukov sardiniek v oleji je 11 g, z toho je 5 g nasýtených tukov. Sardinky vo vode majú 5 g celkového množstva tuku a iba 1,8 g sú nasýtené tuky.

Živiny

Sardinky majú najvyššie množstvo vitamínu B12, v porovnaní s inými potravinami. Vitamín B12 podporuje nervový systém a môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ani vitamín D, selén a bielkoviny v sardinkách nechýbajú. Obsah živín sardiniek je podobný, či sú konzervované vo vode alebo v oleji, tu rozdiely nie sú.

Esenciálne mastné kyseliny

Esenciálne mastné kyseliny si naše telo nevie samo vyrobiť, musíme ich prijímať v strave. V sardinkách sú ako omega-3 mastné kyseliny (v olivovom oleji) a omega-6 mastné kyseliny z kukuričného a sójového oleja.

Telo potrebuje viac omega-3 než omega-6, aby si znížilo riziko srdcových ochorení a zápal. Vzhľadom k tomu, že olivový olej má vyššie množstvo omega-3 než iné oleje, sardinky v olivovom oleji sú zdravé, no tie vo vode sú ešte lepšou voľbou, s ohľadom na nižšie množstvo tuku a cholesterolu.

Sodík

Denne by sme mali prijať maximálne množstvo sodíka do hodnoty 1500 mg denne. Horný limit príjmu by nemal prekročiť 2300 mg na deň. Priemerná plechovka sardiniek vo vode má 200 mg sodíka a sardinky v oleji majú 400 mg sodíka. Ak máte obavy zo soli, ale chutia vám ochutené sardinky, konzervované v horčici obsahujú vyššie množstvo sodíka, než v konzervách vo vode alebo v oleji.