Príbeh Anny, Bratislava - Zradné črevo

Slovo rakovina sa u nás skloňovalo denne. Otec, sestra, bratranec, na nádory hrubého čreva mi postupne umrelo sedem členov rodiny, - rozpráva Anna Chudíková. V strachu, že sa stane ďalšou obeťou, robila všetko, čo mohla. Upravila si stravu, sledovala, či nemá známe príznaky.

Príznakmi nádoru hrubého čreva a konečníka môžu byť aj modriny na prste

Slovo rakovina sa u nás skloňovalo denne. Otec, sestra, bratranec, na nádory hrubého čreva mi postupne umrelo sedem členov rodiny, - rozpráva Anna Chudíková. V strachu, že sa stane ďalšou obeťou, robila všetko, čo mohla. Upravila si stravu, sledovala, či nemá známe príznaky. ,,Hnačky alebo zápchy, krv v stolici... presne som poznala všetky predzvesti. Nič z toho som nemala," vysvetľuje Anna. Priznáva, že v istom čase ju začali trápiť mierne zápchy, ale žiadnu krv v stolici neobjavila, a tak to hodila cez plece. ,,Bola jar a ja som sa cítila veľmi unavená.

Zdalo sa mi trochu zvláštne, že sa mi pod zlatým prsteňom, ktorý som nosila roky, zafarbila koža na modrozeleno, akoby som mala reakciu na nejaký lacný pliešok. Navyše, stále som mala teplotu. Pamätám si ju presne. Bolo to 37,2 stupňa, ani menej, ani viac. Lekárka to pripísala jarnej únave a odporučila mi vitamíny," spomína si na udalosti spred dvadsiatich rokov. Anna začala postupne blednúť. Beleli jej nechtové lôžka, z pier sa stratila farba. Možno by to lekárka naďalej pripisovala jarnej únave, keby Anna niekoľkokrát nestratila vedomie. S jarnou únavou na intenzívke: Zo simulantky sa zrazu stala pacientka. Anna sa prebrala na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení a prvé, čo videla nad sebou, bol vak s krvou.

Dávali jej transfúziu. ,,Boli ste úplne bez krvi, keby ste nemali také silné srdce, zomreli by ste!" povedal jej lekár. Nasledovala séria vyšetrení, všetci hľadali príčinu anémie. Napokon sa ju dozvedela vďaka pozornému študentovi medicíny, ktorý sa len prizeral röntgenovému vyšetreniu jej hrubého čreva. Tridsaťštyriročná matka šesťročného syna mala nádor hrubého čreva veľký skoro ako tenisová loptička. ,,Možno rok som krvácala do stolice po malých kvapkách, preto som mala anémiu," vysvetľuje. Pred dvadsiatimi rokmi nebolo v móde povedať takúto krutú pravdu pacientovi rovno do očí, a tak lekári okolkovali. ,,Ak je to rakovina, povedzte mi to otvorene a budeme konať, nie je čas na emócie," povedala im Anna.

Zakrátko nato podstúpila operáciu. Chirurgovia jej odstránili nádor spolu s veľkou časťou hrubého čreva. Metastázy v tele, našťastie, nemala, začala užívať chemoterapiu. Ani ju nestihla dobrať a už sa v jej tele objavil ďalší nádor. Postihol maternicu. ,,V takej chvíli sa vám obrátia hodnoty. Mala som malého syna, rozhodla som sa bojovať do konca a som tu," usmieva sa charizmatická päťdesiatnička.

Pokazený gén: V čase, keď Anne umierala celá rodina na rakovinu, nebolo možné zistiť, či má nádor genetický pôvod. Dnes to už vie. Má v tele mutáciu, ktorá vyvoláva takzvaný Lynchov syndróm. Zmutovaný gén je živnou pôdou pre vznik nádorov hrubého čreva, maternice, kože alebo mozgu. Nikto nevie, čo je spúšťačom bujnenia. Môže to byť stres alebo časté jedenie hranolčekov či údeného mäsa. Anna je presvedčená, že v jej prípade to bol stres. V čase vypuknutia choroby žila v permanentnej nervozite. Genóm teraz dala zanalyzovať aj svojmu synovi. Má šťastie. Mutáciu nemá a nebudú ju mať ani jeho deti. ,,Nepodceňujte príznaky, sledujte sa!" radí. ,,Ak má niekto z rodiny nádorovú chorobu, majte sa na pozore ešte viac. Genetika zohráva väčšiu úlohu, ako sme si mysleli," odkazuje Anna, ktorá sa stala dobrovoľníčkou združenia Europacolon. Pomáha im robiť kampane zamerané na prevenciu kolorektálnych nádorov, čiže karcinómov hrubého čreva a konečníka.

Sme lídrami: Nikto nikdy nezistil príčinu, ale Slováci sú v Európe lídrami v počte novodiagnostikovaných nádorov hrubého čreva a konečníka na stotisíc obyvateľov. Hneď druhí sú naši maďarskí a tretí českí susedia. Každý rok u nás pribudne približne tritisícsedemsto prípadov. Nádor postihuje najmä ľudí po päťdesiatke, ale objavuje sa aj skôr. ,,Možno je to spôsobené stravou. Jeme priveľa mäsa a údenín. Možno je to následok menšieho množstva slnečného svitu oproti južným krajinám," hovorí odborník na karcinómy hrubého čreva Tomáš Šálek z Národného onkologického ústavu. Napríklad Gréci majú o dve tretiny menej prípadov tohto typu rakoviny ako my. Keďže nevieme, čo u nás spúšťa tvorbu nádorov, ťažko hovoriť o preventívnych opatreniach. Zmestia sa do jednej vety - Obmedziť údené mäso, klobásy, jesť viac rýb a iného bieleho mäsa, dopriať si denne pol kila ovocia alebo zeleniny, jesť lyžičku olivového oleja denne, vyhýbať sa stresu, nepreháňať to s alkoholom. Najjednoduchšou metódou aktívnej prevencie sú prehliadky u praktického lekára.

Na preventívke: Raz za dva roky si môžete dať bezplatne urobiť imunotest, ktorý zachytí skryté krvácanie do stolice. ,,Ak tento postup dodržíte od päťdesiatky, je minimálna šanca, že by sa vo vašom hrubom čreve vyvinul zhubný nádor s fatálnymi dôsledkami," hovorí gastroenterológ Rudolf Hrčka.

Kolonoskopia je zatiaľ jedinou cestou, ako odhaliť nádor, a navyše ňou možno aj liečiť. Gastroenterológ nielenže detailne vidí každú zmenu v čreve, ale počas zákroku môže odstrániť aj polyp. Ak ho máte, je takmer isté, že dostanete nádor hrubého čreva. Takzvaná virtuálna kolonoskopia prostredníctvom CT vyšetrenia dokáže tiež odhaliť väčší polyp alebo nádor, ale nelieči. Kolonoskopii by ste sa aj tak nevyhli. Veľkú nádej vniesol do prevencie kolorektálneho nádoru acylpyrín. Viaceré štúdie ukázali, že jeho preventívne užívanie v nižších dávkach môže chrániť mužov pred karcinómom. ,,Bohužiaľ, zatiaľ sa tieto zistenia nedokázali štúdiami na veľkej vzorke ľudí, preto jeho užívanie na prevenciu nádoru hrubého čreva neodporúčame. Treba myslieť na to, že je to liek, ktorý má svoje nežiaduce účinky," hovorí Tomáš Šálek.

Liečba nádoru: Investovanie do výskumu nádorových ochorení sa vypláca. Od roku 1990 klesla úmrtnosť na ne o pätnásť percent. Dve tretiny pacientov dnes prežijú prinajmenšom päť rokov po stanovení diagnózy, pred štyridsiatimi rokmi to bola iba polovica. Tak ako vtedy, aj dnes je základom liečby operácia. Ak pacientovi nádor vyoperujú a nemá v tele metastázy alebo napadnuté uzliny, je prakticky vyliečený. Na rozdiel od minulosti, dnes už majú chirurgovia v rukách také nástroje, vďaka ktorým nemusí mať pacient vývod. Sofistikované technológie umožnia chirurgovi vyoperovať nádor bez vývodu aj na miestach, kam sa fyzicky nedá dostať, napríklad v niektorých častiach konečníka. Na špičkových pracoviskách už môžu niektoré nádory odstrániť aj laparoskopicky, bez veľkých rezov a rán. Niekedy sa po operácii rozhodnú onkológovia pre zabezpečovaciu liečbu. Chorý človek podstúpi chemoterapiu, ktorá by mala zabiť prípadné, zatiaľ neviditeľné metastázy. Ak už má v tele metastázy, okrem chemoterapie mu lekári predpíšu niečo viac. Je to cielená liečba. Terapia vynechá zo svojho pôsobenia zdravé tkanivá tela a útočí na nádory. Onkológovia majú k dispozícii asi päť takýchto moderných liekov. ,,Vďaka nim vieme efektívne liečiť aj také štádiá ochorenia, pri ktorých sme v pomerne nedávnej minulosti museli kapitulovať," hovorí Tomáš Šálek. Liečba šitá na mieru je obrovskou výzvou do budúcnosti. Výskumné tímy celého sveta medzi sebou súperia o patent na lieky, ktoré by sa odvíjali od genetickej informácie nádoru alebo genómu samotného pacienta. Vyvíjajú lieky, pri ktorých používajú nanotechnológie s cieľom dostať ich efektívnejšie do nádoru. Veľké pokroky nastali aj v rádioterapii. Prístroje už ožarujú cielene len nádor bez poškodzovania okolitého tkaniva. V budúcnom čísle sa dočítate o nádoroch prsníka, ktoré sú najčastejším zhubným ochorením Sloveniek.

Novinky
Čo hovoria nové štúdie o kolorektálnom karcinóme:
- Vedci našli šestnásť génov, ktoré sa podieľajú na jeho vzniku.
- Ľudia, ktorí majú sennú nádchu aj astmu, zároveň majú o sedemnásť percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu hrubého čreva a konečníka.
- Nádor hrubého čreva a konečníka možno dokáže v budúcnosti odhaliť aj dychový test. Vychádza z faktu, že nádorové tkanivo má iný metabolizmus ako zdravé a že analyzátor dokáže zachytiť zmenu vo vydychovanom vzduchu.
- Rýchle občerstvenie s množstvom tuku zdvojnásobuje riziko výskytu kolorektálneho karcinómu u ľudí, ktorí majú genetickú predispozíciu, takzvaný Lynchov syndróm.
Príznaky
Telo signalizuje nádor viacerými spôsobmi. ,,Ak sa napríklad karcinóm nachádza v oblasti ľavej strany dolného čreva, u pacientov sa najčastejšie objaví obštrukcia, zhoršené vyprázdňovanie. Ak sa nachádza v strednej alebo pravej časti, príznaky sú väčšinou netypické," hovorí onkológ Tomáš Šálek na obrázku.
Lokálne príznaky sa týkajú vašej toalety a správania hrubého čreva:
Pohyb čriev: Sledujte, či vaša peristaltika nie je pomalšia, alebo rýchlejšia ako obvykle.
Hnačka: Vodnatá stolica je častým príznakom nádoru.
Striedanie hnačky a zápchy: Jeden z najtypickejších príznakov.
Krv v stolici: Jasnočervená alebo tmavočervená stolica môže byť signálom, že poškodené črevo krváca.
Zmena tvaru stolice: Ak je stolica tenšia ako normálne alebo ak máte pocit, že neviete úplne vyprázdniť črevá, môže to byť signál.
Bolesti brucha: Diskomfort, nadúvanie alebo plynatosť.
Systémové príznaky sú tie, ktoré postihujú celé telo:
Strata hmotnosti bez predošlej snahy o schudnutie Zníženie chuti do jedla Nevysvetliteľná únava Vracanie Anémia, znížený počet červených krviniek alebo železa
Operácia: V prípade kolorektálneho karcinómu je najefektívnejšou liečebnou metódou.
Kolonoskopia: Okrem vyšetrenia môže lekár počas nej odstrániť rizikový polyp.
Príprava chemoterapie: Liečba rakoviny hrubého čreva je mimoriadne drahá.
Anna: Dostala nádor hrubého čreva, keď mala tridsaťštyri rokov. Keď počuje o klobáse alebo údenom, príde jej zle.
Liečba rakoviny hrubého čreva: Jej možnosti sa každý rok zvyšujú.