Téma týždňa: DETOX

Mesiac Marec sa nesie v znamení prebúdzajúcej sa prírody. Rovnako ako ona, aj naše telo sa spamätáva zo zimného obdobia a začína opäť aktívnejšie fungovať. Preto sme sa na ZDRAVIE.sk rozhodli priniesť vám týždeň venovaný práve jarnej očiste.

Čo je to DETOX?

Detox je skrátený názov pre detoxikáciu alebo ak chcete očistu. Jedná sa o prirodzený proces, ktorým sa z tela odbúravajú toxíny a škodlivé látky. Zbavovanie sa toxínov je veľmi dôležité, pretože môžu poškodiť tkanivá v tele a rozbehnúť tak negatívne procesy v tele. Vznikajú z odpadov, produkovaných činnosťou buniek. Konkrétne hovoríme o amoniaku, kyseline mliečnej, hymocysteíne, ale aj o toxínoch, ktoré naše telo vstrebáva z vonkajšieho prostredia. Naše vnútorné orgány ako pečeň, črevá, obličky, pľúca, koža, krv a lymfatický systém môžu pracovať na plné obrátky, no vzhľadom na obrovský nárast škodlivín všade okolo nás to nikdy nebude dostatočné. Práve z tohto dôvodu sa ľudia začali očisťovať cielene a robia tak niečo pre svoje zdravie.

Čo je to očistná diéta?

Aj keď je Detox často chápaný ako liečba alkoholu alebo nejakej závislosti, stále častejšie sa spája s rôznymi diétami a kúrami, ktoré sú uspôsobené na odstraňovanie ekologických a potravinových toxínov z tela. Programov na očistu existuje veľa, no všetky by mali mať tieto spoločné menovatele.

  • Minimalizujú množstvo chemikálií v strave (biopotraviny, domáce produkty..)
  • Používajú sa pri ňom výrobky, ktoré poskytujú vitamíny, živiny a antioxidanty, ktoré telo potrebuje k detoxikácií, v čo najčistejšej forme
  • Obsahuje potraviny s vysokým obsahom vlákniny a vody, ktoré dokážu vytiahnuť a odstrániť škodliviny z tela stimuláciou tráviacej a vylučovacej sústavy
  • Trvajú len určitý čas (nie je to životný štýl)

Prečo podstúpiť detox?

Z výskumov vyplýva, že denne sa v tele, konkrétne v tukových bunkách, ukladá enormné množstvo chemikálii, najmä z potravy, ktorú prijímame, z vody, ktorú pijeme a zo vzduchu, ktorý dýchame. Postupne sa v nás nahromaďuje kvantum pesticídov (potraviny, vonk. prostredie), antibiotík (potraviny, liečivá), hormónov (potraviny), chemických látok (potravinárstvo), ťažkých kovov atď. Skladba našej stravy, kde chýbajú dôležité živiny taktiež poškodzuje prirodzenú schopnosť samočistenia, čo vedie k hromadeniu škodlivín. To môže viesť k hormonálnej nerovnováhe, poruchám imunitného systému, nutričným deficitom a neefektívnemu metabolizovaniu živín. K tomu sa pridružia sprievodné javy ako časté zažívacie ťažkosti, zlé sústredenie a ľahostajnosť, priberanie na váhe, permanentná únava, bolesti hlavy, zlý dych, problematická pleť, bolesť svalov a podobne.

Keďže existuje nespočetné množstvo detoxov a názorov na ne, naša redakcia ZDRAVIE.sk sa rozhodla venovať tejto téme celý týždeň. Pozrieme sa na ne z pohľadu odborníkov, rozoberieme si najčastejšie detoxikačné kúry, povenujeme sa potravinám, ktoré pôsobia na telo blahodarne, no nezabudneme ani na myseľ a cvičenie, ktoré nám pomôžu reštartovať telo a pripraviť sa na jar plnú života.

chlorelalady

skusala som len detox cez zelene potraviny cez vitaminy tree3chlorella z lekarne, po troch mesiacoch sa mi upravilo travenie a citila som sa vynikajuco, aj som byvala menej unavena