Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?

Mäso dodáva nášmu telu bielkoviny a dokáže zasýtiť na veľmi dlhý čas. Odporúča sa ho konzumovať najmä pri naberaní svalovej hmoty a nemalo by chýbať na stole aspoň 2x do týždňa. Ako ho však správne pripraviť?

Mäso a diéta – aké sú najvhodnejšie úpravy?

„Pri redukčnej diéte je potrebné zvoliť si vhodný druh mäsa a správne ho upraviť. V prvom rade vyberáme len chudé mäso a pri hydine pred úpravou odstránime kožu. Každé mäso, aj chudé obsahuje tuk, a preto nie je nutné pri tepelnej úprave pridávať ďalší. Najvhodnejšie spôsoby úpravy jedla sú z tohto hľadiska varenie v pare a dusenie. Akceptovateľné je tiež pečenie bez tuku v alobale alebo vo fólii na pečenie,“ hovorí Katarína Skybová. Vhodné je aj pečenie v hrnci, teda bez tuku. Vďaka tomu je jedlo nielen chutné, ale má aj vyhovujúcu energetickú hodnotu. Piecť však mäso do kôrky nie je dobré, pretože pri dlhodobom pečení dochádza k spáleniu bielkovín a tvorbe karcinogénnych látok. Jedlo treba doplniť veľkým množstvom surovej zeleniny, napríklad šalátom. Pri klasickom varení sa časť minerálov dostáva do vývaru, čím sa znižuje nutričná hodnota pokrmu a utrpí taktiež chuť. Varenie je vhodné pre prípravu chudého červeného mäsa ako napríklad hovädzie, teľacie, bravčové či zverina**. Dusenie je jedným z najšetrnejších spôsobov úprav mäsa.** Pôsobením pary sa znižuje doba tepelnej úpravy a dochádza len k minimálnym stratám živín a vitamínov. Navyše sa k mäsu pridáva len voda, nie tuk. Ide o vhodnú úpravu akéhokoľvek mäsa pri redukčnej diéte v rámci racionálneho stravovania.

Čomu by sme sa mali pri úprave mäsa vyhnúť?

Nevhodné je vysmážanie a praženie. Týmto spôsobom pripravíme z relatívne akceptovateľnej potraviny „kalorickú bombu“. Napríklad prírodný bravčový rezeň obsahuje v 100gr cca 1100 kJ a vyprážaný rezeň z trojobale takmer 2000 kJ. Pri vyprážaní dochádza k oxidáci použitého tuku, čím vznikajú nebezpečné voľné radikály, ktoré majú karcinogénne účinky a podieľajú sa na vzniku chorôob srdca a ciev. „Vyprážanie mäsa pri redukčnej diéte neodporúčame. Aj keď nie ste v redukčnom režime, treba použiť panvicu s teflónovým povrchom, ktorá vyžaduje minimálne množstvo tuku. Osvedčený spôsob ako znížiť obsah tuku, je rezeň po vysmažení vysušiť papierovým obrúskom alebo ho ponoriť na pár sekúnd do horúcej vody. V prípade, že nemáte možnosť výberu jedla a dostanete vyprážaný rezeň v trojobale, vždy môžete obal odstrániť a zjesť len samotné mäso,“ uzatvára Katarína Skybová.