Najvýznamnejší peľový alergén produkujú v súčasnosti lipnicovité trávy

Predpovedané oteplenie a dostatok vlahy v pôde dáva predpoklad na prudký rozvoj peľovej sezóny tráv, ktorých denné koncentrácie budú narastať na celom území Slovenska.

Predpovedané oteplenie a dostatok vlahy v pôde dáva predpoklad na prudký rozvoj peľovej sezóny tráv, ktorých denné koncentrácie budú narastať na celom území Slovenska. „Do toho začali kvitnúť aj obilniny, ktoré tiež patria do čeľade lipnicovitých, ktoré môžu výraznejšie zvyšovať denné koncentrácie peľu rastlín tejto čeľade, čo ľuďom, alergickým na tieto druhy peľu môže skomplikovať zdravotný stav. Aspoň že peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých pomaly končí a denné koncentrácie ich peľu v ovzduší budú mať klesajúcu tendenciu. V teplejších oblastiach začína kvitnúť lipa, ktorej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich stromov“, uviedla k peľovej situácii týchto a nasledujúcich dní RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

V uplynulých dňoch bola situácia pre polinotikov lepšia. Nepriaznivé počasie, vietor a výdatné zrážky spôsobili na celom území Slovenska výrazný pokles denných hladín peľu v ovzduší. Celkovo dominoval ešte peľ borovicovitých drevín, ktorý mal viac ako trojštvrtinový podiel na dennom peľovom spáde. Za ním nasledoval peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý je v súčasnom období najsilnejším a najvýznamnejším peľovým alergénom. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých boli namerané v Banskej Bystrici, v Nitre, v Košiciach a v Bratislave. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ duba, buka , pagaštanu, gaštanu, agátu, bazy, skorocelu, štiavu , ružovitých , astrovitých a pŕhľavovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium, vo vzduchu sa však vyskytovali v pomerne hojnom počte aj spóry húb z rodov Alternária, Epicoccum, Stemphylium a Helminthosporium.