Ľahko navariť, ľahko zabaliť!

Rozhodli ste sa využiť pekné počasie a ísť si oddýchnuť do prírody, no neviete, čo si so sebou zabaliť? Prinášame vám chutné a ľahké menu v 4 chodoch, ktoré vás dostatočne zasýti a spríjemní vám celý pobyt.
### Pitie

Pokiaľ chcete svoj piknikový kôš obzvláštniť, skúste si pripraviť svieži nápoj na spôsob mojita. Stačí k tomu limetka, mäta a hnedý cukor. Osviežujúca môže byť v horúcich letných dňoch obyčajná studená voda s nakrájanou čerstvou úhorkou a pár plátkami citróna. Výbornou a chutnou alternatívou sú aj domáce ľadové čaje. Stačí len uvariť čaj, nechať ho vychladnúť a dochutiť medom a citrónom. Nezabúdajte tekutiny v teplých dňoch skladovať v sklenených fľašiach.

**Tip redakcie:** Pokiaľ sa chcete osviežiť niečim alkoholickým, skúste skombinovať perlivé víno s broskyňovým džusom v pomere 2:1. Taliani tento nápoj nazývajú **Bellini** a veľkej obľube sa teší práve v teplých dňoch.

Ako skladovať potraviny v horúčavách?

Predjedlo

Ako vynikajúce predjedlo môžu poslúžiť studené polievky ako je napríklad španielské gazpacho. Okrem skvelej chuti dodáte vášmu telu aj kopu vitamínov. Pokiaľ si chcete gazpacho pripraviť, stačí ak zmixujete 4 čerstvé olúpané paradajky, 1 ošúpanú úhorku, šalotku, vodu, čerstvú bazalku a dochutíte strúčikom cesnaku, soľou a korením. Potom stačí len vymixovať do hladka a preliať do termosky, ktorá by mala polievku udržať studenú.

**Tip redakcie:** Ak máte radi **mätu**, môžete ňou v recepte nahradiť bazalku.

Hlavné jedlo

Ideálne je hlavné jedlo "zabaliť" do pečiva. Dobrou alternatívou môžu byť napríklad tortilly, ktoré si naplníme všetkým na čo máme chuť, zrolujeme, zabalíme do alobalu a môžeme konzumovať. Rovnako chutné sú teplé aj studené. Pri ich plnení sa fantázií medze nekladú. Vyplniť ich môžeme zeleninou od výmyslu sveta**, grilovaným mäsom** či rozpusteným syrom.

**Tip redakcie:** Dobrou alternatívou sú aj arabské pita chleby, ktoré sa plnia podobne ako tortilly, alebo klasické sandwitche, či obložené chleby.

Dezert

Najlepší letný dezert ponúkajú naše záhradky a domáci pestovatelia. Pri výbere dezertu netreba príliš špekulovať. Dajte prednosť čerstvému voňavému ovociu zo slovenských sadov. Veď uznajte, čo je chutnejšie ako šťavnatý melón alebo sladké jahody, či hrozno? Poďakujú vám nielen chuťové poháriky, ale aj vaša línia

**Tip redakcie:** pokiaľ sa chcete blysnúť, skúste pripraviť svieži letný ovocný šalát, ktorý obzvláštnite nasekanou čerstvou mätou, orechmi a citrónom. Mňam!

Môže vás zaujímať: Ako skladovať potraviny v horúčavách?