Botox – obeť mýtov a predsudkov

O botulotoxíne panuje veľa mýtov, „zaručených informácií" a dohadov. S MUDr. Alexandrou Novotnou, PhD., známou dermatologičkou a špecialistkou na estetickú a laserovú medicínu, sme odhalili, čo je pravda a s akými predsudkami sa stretáva vo svojej praxi.

„Otázka bezpečnosti botulotoxínových injekcií býva prvá, ktorú dostávam od klientov pred zákrokom. Vždy odpovedám, že v medicíne platí, že každý liek môže byť jedom, záleží len od množstva podanej látky, ktorú aplikujeme do tela. Botulotoxín nie je výnimka,“ hovorí doktorka Novotná. V estetickej medicíne znamenalo jeho zavedenie doslova revolúciu, aj keď prvý ho použil očný lekár Dr. Scott na liečbu strabizmu (škuľavosti). Neskôr si však lekári všimli, že pacientom sa po jeho aplikácii vyhladili vrásky v okolí očí. Botulotoxín postupne našiel uplatnenie v mnohých medicínskych odvetviach. Možno ste nevedeli, že medzi pacientmi, ktorým je botulotoxín aplikovaný v boji proti vráskam, je dnes až jedna tretina mužov!

Mýty a predsudky:

Na botulotoxín som ešte mladá, čo budem robiť za pár rokov?

Starnutie kože je veľmi individuálny proces. U niekoho sa prvé vrásky začínajú objavovať už okolo 25. roku, niekto ich nemá ešte ani v štyridsiatke. Pleť však svoju pružnosť a elasticitu začína strácať pomerne skoro. Už pred tridsiatkou sa redukuje množstvo kolagénu v koži a oslabujú sa elastínové vlákna. Navyše nie každý považuje vrásky za znak získania životnej múdrosti. Väčšinu žien obťažujú a rady si ustarostený výraz tváre vymenia za svieži a oddýchnutý.

Botulotoxín nepotrebujem, zatiaľ nemám žiadne vrásky

Ak uvažujete o jeho aplikácii, nemusíte čakať až na prvé hlboké vrásky. Je možné ho aplikovať aj preventívne. Vráskam je rozumnejšie predchádzať a použitie botulotoxínu okrem vyhladenia môže zároveň pomôcť aj preventívne proti vzniku ďalších.

Botulotoxín je jed

Áno, botulotoxín skutočne patrí medzi toxíny, dokonca je to najsilnejší neurotoxín na našej planéte. Práve preto sa hojne využíva v medicíne. Napríklad v neurológii pomáha pri potláčaní príznakov nepravej migrény, pretože je vďaka nemu možné zmierniť bolesť spôsobenú zatínaním svalov hlavy.

Doktorka Novotná ho aplikovala u slovenskej klientky v roku 2002 a vo svete sa používa už viac ako 20 rokov. Špecialisti z Kliniky Esthetic s ním pracujú najdlhšie na Slovensku a na základe osobných skúseností vedia, že jeho aplikácia je bezpečná, efektívna a osvedčená metóda pre liečbu jemných liniek a vrások. Medicína rada využíva všetky prírodné jedy, pretože pri správnej dávke je ich účinok liečivý. A naopak, každý liek sa môže zmeniť v jed, ak sa podá v nadmernej dávke. V estetickej medicíne sa používa iba zlomok bezpečnej dávky. Jeho účinok však trvá niekoľko mesiacov.

Aplikácia botoxu strašne bolí

Aplikácia botulotoxínu sa zásadne uskutočňuje tenučkou, veľmi jemnou ihlou. Každý z nás má však iný prah bolesti. Niekoho injekcia zabolí, iný ju vôbec nepocíti. Ak však injekcia predstavuje pre klientku či klienta problém, použije lekár lokálne anestetikum vo forme znecitlivujúceho krému.

Ja botox nepotrebujem

Pribúdajúcim vráskam a poteniu sa nevyhne nikto z nás, a to bez ohľadu na vek a pohlavie. Možno si ani neuvedomujete, že vaša hlboká vráska medzi obočím pripadá ostatným ako známka večného hnevu, alebo necítite vlastný pot, ktorý otravuje ostatných. Otázkou je, kedy vám začnú množiace sa vrásky vytvárať ďalšie ryhy na čele, kedy sa pre vás stanú psychologickú záťažou alebo kedy si uvedomíte, že večný pot vás už začína profesijne i spoločensky diskriminovať.

Je to len pre ženy, k mužom vrásky patria

Áno, s krásou a všetkým okolo nej sú spájané predovšetkým ženy, lenže aj muži chcú vyzerať dobre, ba v posledných rokoch sa za to prestávajú hanbiť a hrdo to priznávajú. Ani oni si neprajú, aby ich vrásky vypovedali o ich veku či životnej situácii. Koniec koncov, vzhľad a celkový imidž je tým, o čo ide v dnešnej dobe v neposlednom rade, a to ako u žien, tak aj u mužov. Iste, vrásky sú znakom vyzretosti, ale to ešte neznamená, že si na tvár musíme vešať svoj ​​stres a životný štýl. Prečo by ste aj vy, muži, nemohli vyzerať oddýchnuto, a pritom adekvátne svojmu veku?

Potenie je prirodzené. Nechať si pichnúť botulotoxín, aby ma zbavil večného potenia, nie je zdravé

Áno, potenie je potrebné, pretože zabezpečuje optimálnu termoreguláciu organizmu a pomáha vylučovať z tela toxické látky. Pokiaľ ale potenie obťažuje už nielen vás samotných, ale aj vaše okolie, je rozumné vyhľadať odborníka a nechať si nadmerne sa potiaca miesta ošetriť. Aplikáciou botulotoxínu sa potné žľazy v žiadnom prípade „neupchajú". Botulotoxín na určitú dobu zablokuje informáciu mieriacu z nervových zakončení do príslušnej potnej žľazy, že má vyprodukovať pot. Ostatné potné žľazy, rozosiate po celom tele, ale ďalej udržiavajú termoreguláciu, takže nie je potrebné mať strach z jej narušenia.

Botox určite zmení výraz mojej tváre

Doktorka Novotná je presvedčená o tom, že veľká väčšina z nás má okolo seba ľudí, ktorí majú aplikovaný botox a my o tom nemáme ani potuchy. Jediné, čo sme možno zaznamenali je, že v poslednej dobe vyzerá kolegyňa v práci akosi mladšie, spokojnejšie, menej unavene ... Práve také sú totiž hlavné výsledky správnej aplikácie botulotoxínu. Aplikácia botulotoxínu patrí výlučne do rúk profesionála! Je potrebné dodržiavať odporúčané množstvo aj frekvenciu vpichov. Za umelý vzhľad nemôže samotný botox, ale skôr posadnutosť niektorých ľudí chorobne túžiacich po večnej mladosti. Po aplikácii botoxu to budete stále vy, iba krajšia.

Keď si ho nechám pichnúť raz, budem už musieť chodiť na botox stále

Nie. Naozaj postačí nechať si ho aplikovať iba raz za niekoľko mesiacov, a to až vtedy, keď vás budú vrásky či potenie obťažovať pre vás nad únosnú hranicu. Návrat k pôvodnému stavu býva však veľmi pozvoľný, takže vám nehrozí náhla zmena k horšiemu, ktorá by vás nútila k okamžitej náprave.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.