Sú vrásky prirodzené?

Vrásky sa pre nás stali symbolom starnutia a múdrosti. Avšak keď sa začnú objavovať na našej tvári, snažíme sa ich zbaviť, zjemniť a vyhladiť. Sú vrásky naozaj podmienené vekom alebo je za ich tvorbou niečo iné?

vrasky_prirodzene_tvar Zdroj foto: Shutterstock.com

Západná medicína uznáva názor, že vrásky sú spôsobené stratou vody a podkožného tuku v pokožke. čo zapríčiňuje stratu elasticity tvárovych vlákien. Iný názor na ne má čínska medicína. Tá tvrdí, že za ne môžu vnútorné orgány a ich stav. Špeciálne za nimi vraj treba hľadať krvotvorbu a obličky. Vrásky sú úzko späté s nedostatočným množstvom energie a krvi, čo má za následok podvýživu tvárovej pokožky.

Čo spôsobuje tvorbu vrások?

Za vráskavou tvárou hľadajme predovšetkým nedostatočnú krvotvorbu a oslabenú energiu obličiek. Za správnu tvorbu krvi je zodpovedná slezina, ktorá vytvára krv z potravy a nápojov, ktoré nášmu telu dodávame. Je preto dôležité, aby mala slezina dostatok energie a sily na tvorbu krvi. Potom môže prekrviť našu pleť a zabrániť tak tvorbe vrások. S energiou v obličkách sa rodíme a pestujeme ju správnym životným štýlom. Avšak vďaka spôsobu akým žijeme a jedlu, ktoré jeme, hľadáme za vráskami vek, namiesto výživy. A to je chyba.

Boj s vráskami: Čo zvládnete doma a kedy navštíviť odborníka

Vrásky, krv a slezina

Za oslabenou krvotvorbou môže byť viacero faktorov ako napríklad nadmerné krvácanie, dlhodobé ochorenia a ich liečba podporovaná chemickými liekmi a celkovo oslabená slezina, na ktorej sa podpisuje zlá životospráva, stres a sedavý spôsob života.

Slabá krvotvorba sa prejavuje najmä bledosťou tváre a pier, suchou pokožkou, jemnými a suchými vlasmi, nočným potením, chudokrvnosťou, zlým zaspávaním, nepokojnými snami, emočnou labilnosťou, rýchlou únavou, ľahkou tvorbou modrín, svalovou bolesťou, sexuálnou nechuťou, lenivosťou, búšením srdca a podobne. Treba si uvedomiť, že krv vyživuje všetky orgány nášho tela a pri jej oslabení sa to prejavý nielen na ich funkcii, ale i na našom výzore. Veď všetci vieme, že vnútorné orgány sú prepojené s tými vonkajšími. Krv, ktorú slezina vytvára okrem vnútorných orgánov, zásobuje aj svaly, šľachy, väzivá a kožu. 

Krvný rozbor: čo znamenajú jednotlivé hodnoty?

Dobrým príkladom na oslabenú krvotvorbu sú napríklad ranné bolesti chrbta. Nie chrbtice (stavce a kosti), ale chrbtových svalov, tkanív a šliach. Ráno nás môže chrbát bolieť tak, že máme problém sa postaviť z postele, no keď sa trochu rozhýbeme, bolesť zázračne zmizne a nie je po nej ani stopy. V noci totiž v tele nebolo dostatočné množstvo krvi, aby dobre zásobila svaly a šľachy, ktoré sú následkom toho ráno stuhnuté. Podobne je to aj s vráskami. Pokiaľ je pokožka tváre a celého tela zle vyživovaná krvou a tekutinami, rýchlo stráca svoju pružnosť a vrásky sú na svete. 

Nespite na jednom boku: Budete mať vrásky!

Ako podporiť krvotvorbu?

Treba sa zamerať na posilnenie funkcie sleziny. Keďže jej správna funkcia je podmienená správnou stravou, treba jej ju dodávať. Na krvotvorbu veľmi nepriaznivo pôsobia sladkosti, mlieko, mliečne výrobky a ťažké, mastné jedlá. Zlepšenie tvorby krvi si vyžaduje špeciálnu a dlhodobú výživu, ktorá podporuje vytváranie novej krvi. Obnova jej tvorby pomocou stravy a byliniek je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje disciplínu a trpezlivosť. Zmenu nespozorujete zo dňa na deň, rovnako ako sa človeku nevytvoria vrásky zo dňa na deň.Je to dlhodobý proces, ktorý sa však po určitom čase stane viditeľným. Zmena stravovania by v tomto prípade nemala byť len dočasná záležitosť, ale trvalý postoj.

Pokiaľ chcete podporiť krvotvorbu, zaraďte do svojho každodenného jedálnička zelené listové šaláty, špenát, mangold, brokolicu, skrátka všetko zelené, čo obsahuje vysoké množstvo chlorofylu, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Čo sa týka obilnín, ideálnym zdrojom je jačmeň a pohánka.

Bezlepková pohánka zvyšuje pevnosť ciev

Sladkosti nahraďte ovocím, najlepšie bobuľovitými plodmi a orechmi či semienkami. Z ostatnej zeleniny sa spoľahnite najmä na červenú repu, pór, mrkvu a tekvicu. Z byliniek je najlepšiou voľbou šafrán, ktorý aktivuje krvný obeh, odstraňuje krvné zrazeniny a upravuje menštruáciu. Naopak, skúste obmedziť prislané, pikantné a kyslé jedlá, rafinovaný cukor, mlieko a mliečne výrobky. Tie totiž zbytočne zaťažujú trávenie a podporujú zahlieňovanie organizmu. Na prekrvenie organizmu blahodárne pôsobia bylinné čaje (arnika, angelika, oman pravý) a samozrejme pohyb, ktorý rozpumpuje celý krvný obeh. 

Bez pohybu to nejde

Slezina má súvis so: žalúdkom, zemou, žltou farbou, vlhkom, babím letom, sladkou chuťou, svalmi a tkanivami, perami, slinami.

Starnutie, energia a obličky

V čínskej medicíne sú obličky najdôležitejším orgánom v tele. Uchovávajú v sebe energiu, takzvanú "esenciu života", ktorú sme zdedili po našich rodičoch a to, ako s ňou hospodárime je podmienené našou životosprávou, pohybom a postojom k životu. Veľa ľudí svojou životnou energiou mrhá a keď ju vyčerpá, zomiera.

Bolesť obličiek má rôzne príčiny

Ak sa chceme dožiť vysokého veku v zdraví a dobre sa cítiť, mali by sme túto esenciu pestovať a pravideľne dopĺňať.V Číne je tradíciou 2 roky pred počatím potomka, posilovať energiu obličiek, aby rodičia svojmu dieťaťu dodali čo najviac tejto vnútornej sily.  

Obličková energia je oslabovaná najmä stresom, prepracovanosťou a iným mentálnym, či fyzickým preťažením. Oslabená životná esencia sa prejavuje u každého človeka rôzne, no väčšinou sú to prejavy v podobe predčasného starnutia a tvorby vrások, kruhmi pod očami, celkovou únavou, neplodnosťou a potratovosťou, závratmi a podobne.

Vieme, ktorá kozmetika omladzuje a ktorá nie!

Ako podporiť energiu obličiek?

Tradičná čínska medicína kladie veľký dôraz na pohybové cvičenia typické pre východ, meditáciu a jógu. V jedle by mali prevládať prirodzene slané potraviny ako sú morské ryby, strukoviny a morské riasy. Z obilnín treba do jedálnička zaradiť pšeno a ryžu. V strukovinách sú favoritmi najmä sója, mungo a fazuľa.

Zo zeleniny podporuje správnu funkciu obličiek hlavne petržlen, zeler, uhorky, pažítka, petržlenová vňať, z ovocia by sme mali siahnuť po melóne, moruši, hrozne a gaštanoch. Do pitného režimu by sme mali zaradiť bylinné čaje z prasličky, bazy čiernej a žihľavy. Kvalitným zdrojom výživných látok je aj želatína, ktorá sa vo veľkom podieľa na kvalite pokožky a vlasov.

Pitný režim ako súčasť zdravého životného štýlu

Snažte sa zo svojho jedálnička vyradiť presolené polotovary ako sú údeniny, konzervy, salámy a sýtené minerálne vody s obsahom sodíka. Vyvážte prácu s oddychom, pravidelne športujte a nepodliehajte excesom v jedle a ani v sexuálnom živote.

Obličky súvisia s: močovým mechúrom, vodou, čiernou farbou, chladom, zimou, slanou chuťou, kosťami, kostnou dreňou, mozgom, nervovým systémom, zubami, vlasmi, sluchom a ušami.

Obmedziť vrásky pomôže:

  • "Kloktanie oleja" je tiež výborným detoxikačným prostriedkom. Na túto procedúru sa používa kvalitný sezamový alebo olivový olej, lisované za studena. Do úst sa vloží 1 polievková lyžica oleja a ten sa v nich premieľa cca 30 minút a následne vypľuje. Ústa potom vypláchneme teplou vodou a umyjeme si zuby. 
  • Pokožke bez vrások pomôžu aj masky. Okrem klasickej uhorkovej sa môžeme spoľahnúť aj na bahno z mŕtveho mora, čerstvú čerešňovú šťavu, ktorú vklepeme do pokožky tváre prstami. Veľmi účinná je aj maska zo stévie, ktorá čistí pleť od zápalov ako je napríklad akné. Prečítajte si: Recepty z medu pre krásu
  • Tvárová gymnastika je tiež jednou z možností ako sa vyhnúť vráskam. Pomôže precvičiť svaly na tvári a podporí pružnosť tkanív. Praktikovať sa dá kdekoľvek, dokonca aj v práci pri počítači.
  • Pitný režim, ktorý by mal byť dostatočný a vyvážený. Pozor by sme si mali dávať hlavne na minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a na kávu. Skúste sa naučiť piť bylinkové čaje, ktoré nielen že uhasia smäd, ale podpíšu sa pozitívne aj na zdraví. Skvelou voľbou sú aj ovocné a zeleninové šťavy, či smoothie.
About

ano, su prirodzene, ale da sa s nim pracovat a aspon čiastočne ich zredukovat. Len treba vediet ako na to. Velmi dobre su v tomto masazne pristroje proti vraskam. lne to chce použivat pravidelne