Vek pridávajú nielen vrásky, ale aj rozšírené póry

Okrem vrások, sú ďalším strašiakom žien rozšírené póry. Vekom, a najmä nesprávnou starostlivosťou, sa ich objem zväčšuje, čo sa nelichotivo podpisuje na celkovom vzhľade pleti. Tvár vyzerá nečistá a hlavne staršia. Možno však tento problém vyriešiť?

Staršia žena pred zrkadlom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čistá pleť

Drobné, čisté póry patria k mladistvému vzhľadu. Čistá pokožka bez výrazných pórov je tým pravým ideálom krásy. Nie je možné ich z pokožky úplne odstrániť, ale je možné udržať ich veľkosť v prijateľných medziach. Póry majú veľmi dôležitú funkciu, okrem iného produkujú sébum, ktoré prirodzene chráni povrch pokožky. Akonáhle sa ale dostanú mimo rovnováhu, rozširujú sa, objavujú sa čierne bodky a tiež vyrážky.

Čítajte tiež: "Čierne bodky" - čo s nimi?

Veľkosť pórov ovplyvňuje genetika

„Pórovitá pokožka je daná geneticky. Ak má vaša mama rozšírené póry, je pravdepodobné, že predispozíciu zdedíte aj vy. To, či však budú póry rovnako veľké a výrazné, vieme ovplyvniť vhodnou starostlivosťou. Niektoré zákroky estetickej dermatológie dokážu stiahnuť póry a zmierniť hrubosť pleti. K najjednoduchším patrí chemický peeling. Ďalšou, účinnou metódou je IPL - intenzívne pulzné svetlo, frakčná rádiofrekvencia či frakčný laser. Pre výber vhodnej metódy je ale nutné individuálne posúdenie,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Alexandra Novotná, PhD.

Tým najdôležitejším je udržiavať pokožku skutočne čistú a v rovnováhe, aby nevyrábala väčšie množstvo mazu, než aké skutočne potrebuje. K tomu slúži aj dobre zvolená kozmetika a spôsob, akým sa svojou pokožkou zaobchádzate. Po každom estetickom zákroku u profesionálov je nutná aj systematická domáca starostlivosť. Musíte si pravidelne a dôkladne čistiť pokožku vhodnými prípravkami. Poobzerajte sa tiež po koncentrovaných sérach a vyhladzujúcich podkladových bázach, ktoré rýchlo a efektívne zlepšia celkový vzhľad počas niekoľkých sekúnd.

Čítajte tiež: Ako detoxikovať pokožku

5 dôležitých rád a pravidiel, ktoré si zapamätajte

  • Zvyknite si na pravidelnú profesionálnu starostlivosť. Nespoliehajte sa len na domáce ošetrenie. Konzultácia s dermatológom, nájdenie vhodnej terapie a profesionálna kozmetická starostlivosť sú základom krásnej pleti. Už spomínaný chemický peeling či ošetrenie laserom sú veľmi účinné metódy. Nikdy sa však nezverte do rúk šarlatánov. Investujte do špičkovej starostlivosti, kde sa môžete spoľahnúť na kvalitu prístrojov a liečiv.
  • Pri starostlivosti o pleť s rozšírenými pórmi je dôležitá pravidelnosť a dôslednosť. Nečakajte zázraky cez noc. Doma si dvakrát denne vyčistite pokožku a naneste vhodný hydratačný krém.
  • Vyhýbajte sa agresívnemu čisteniu a prípravkom, ktoré nedostatočne hydratujú. Pleť sa totiž začne automaticky brániť, bude produkovať ešte viac kožného mazu a póry sa budú upchávať a rozširovať ďalej.
  • Pozor na make-up, často sa počas dňa usadzuje v drobných vráskach a póroch a priťahuje k nim pozornosť. Ak ho skutočne potrebujete nosiť, aplikujte najprv podkladovú bázu, ktorá povrch pleti vyplní a zjednotí.
  • Starostlivo sa odličujte, nikdy nechoďte spať s nevyčistenou tvárou. Mať rozšírené póry pod kontrolou si žiada čistú pokožku.