Hemoroidy u detí

Napriek tomu, že hemoroidy nie sú ochorením typickým pre detský vek, možno sa s nimi stretnúť. Úlohou rodiča je sledovať zdravotný stav svojho dieťaťa a pri podozrení na každú závažnejšiu zmenu adekvátne reagovať a vyhľadať lekársku pomoc.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Medzi typické symptómy hemoroidov patrí krvácanie bledočervenej farby z análneho otvoru, svrbenie, bolesť a celkový diskomfort dieťaťa. Deti trpiace týmito ťažkosťami by mali byť čo najskôr vyšetrené, adekvátne liečené a dôkladne sledované, aby sa predišlo zhoršeniu stavu, alebo vzniku infekcie. Keďže sa hemoroidy u detí objavujú veľmi zriedkavo, musí sa vylúčiť iné, závažnejšie ochorenie. V prípade svrbenia okolo análneho otvoru treba brať do úvahy potenciálne parazitárne ochorenie (napr. enterobióza- mrľa detská).

Čo sú hemoroidy a ako vznikajú?

Hemoroidy sú vakovité rozšírenia žíl hemoroidálneho cievneho pletenca, nachádzajúceho sa vo vnútri análneho kanála. Na základe ich lokalizácie vo vzťahu k anatomickej hranici nazývanej linia dentata, ktorá je dôležitá pre klasifikáciu hemoroidov, sa delia na vonkajšie (pod úrovňou línie) a vnútorné (nad úrovnou linie). Vnútorné hemoroidy zvyčajne nebolia, pokiaľ nedôjde k ich prolapsu (vyklenutiu). Je to spôsobené tým, že sa nachádzajú v oblasti análneho kanála so slabou senzitívnou inerváciou, zodpovednou za pociťovanie bolesti.

Pri vzniku hemoroidov u detí hrajú kľúčovú úlohu dlhotrvajúce zápchy, hnačky a obezita. Zápcha môže byť následkom nedostatočného zavodnenia organizmu (dehydratácie).  Tá je u detí obzvlášť nebezpečná, nakoľko detský organizmus nedisponuje takými  tekutinovými rezervami, ako organizmus dospelý. U detí často vedie k vzniku zápchy konzumácia stravy s nízkym podielom prírodnej vlákniny, zanedbaný pitný režim a nedostatočná pohybová aktivita.

Obstipácia (zápcha) sa prejavuje prítomnosťou tvrdej, suchej stolice v dlhších časových intervaloch. Môže sa pridružiť aj nevoľnosť, zvracanie a odmietanie dieťaťa sa vyprázdniť pre strach z bolesti.  Príčinou obstipácie môžu byť aj organické choroby zažívacieho traktu, niektoré nervové a metabolické choroby. Zápcha môže vzniknúť aj na psychogénnom podklade.


Prečítajte si viac o Obezite u detí, a tiež o tom, čo spôsobuje


Druhou najčastejšou príčinou vzniku hemoroidov u detí je hnačka. Hnačka je definovaná ako časté vyprázdňovanie riedkej a vodnatej stolice následkom rýchleho pohybu tráveniny tráviacim traktom. Kvôli rýchlej pasáži črevom je znemožnené normálne vstrebanie vody a elektrolytov z čreva. Voda je vo zvýšenej miere vylučovaná stolicou, telo stráca tekutiny. Preto je hnačka vo veľa prípadoch striedaná opätovne zápchou. 

Najzávažnejšou príčinou vzniku hemoroidov je centrálna portálna hypertenzia. Ide o stav, pri ktorom je pečeň natoľko postihnutá chorobným procesom, že do nej nemôže pritekať krv z vrátnicovej žily (vena porate), nesúcej živiny z tráviaceho systému. Pre zachovanie kontinuity prúdenia krvi sa vytvára v tele kolaterálny (náhradný) okruh, napr. aj v mieste análneho kanála so vznikom hemoroidových uzlov.

Liečba hemoroidov

![Dieťa jedáva zdravé jedlá](images/library_original/ochorenia/deti_hemoroidy_strava.jpg)

Terapia sa začína už v domácom prostredí diétnymi a režimovými opatreniami. Je dôležité dbať o správny pitný režim, zvýšenie prísunu celozrnných výrobkov, čerstvej  zeleniny a ovocia, ktoré sú bohaté na vlákninu. V prípade, že ide o dieťa v dojčenskom veku treba pamätať na to, že umelé mlieka s vyšším obsahom železa a sójové mlieka môžu viesť ku zápche. Preto je na mieste po dohode s pediatrom prehodnotiť výber umelého mlieka.

Liečba zápchy u detí  s použitím preháňadiel (laxatív) je veľmi nebezpečná a patrí výhradne do rúk lekára. Hrozí náhla strata tekutín a následná dehydratácia organizmu. Medzi režimové opatrenia patrí pravidelný denný pohyb na čerstvom vzduchu a minimalizovanie dlhotrvajúcich sedavých činností.

Obezita hrá taktiež významnú úlohu pri vývine hemoroidov. Je teda v kompetencii rodičov, aký životný štýl ponúknu svojmu dieťaťu a akým stravovacím návykom ho naučia. Deti veľmi radi opakujú všetko po nás dospelých. Preto im treba ísť príkladom aj v racionálnom stravovaní.


Prečítajte si 3 účinné spôsoby ako vyliečiť hemoroidy


Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o dieťa s hemoroidmi je zvýšená hygiena. Po vyprázdnení stolice je vhodné dieťaťu umyť okolie análneho otvoru jemným detským mydlom. Klasický toaletný papier možno nahradiť hypoalergénnym vlhčeným, bez obsahu parfému a alkoholu. Vlhkosť papiera a antialergické jemné zloženie eliminujú dráždenie kože a jej následné svrbenie.

Je nutné sledovať dieťa a zabrániť rozškriabaniu kože v oblasti análneho otvoru. Hrozia totiž komplikácie, ako napr. prasknutie hemoroidového uzla a jeho krvácanie, ktoré je spojené s vysokou pravdepodobnosťou zanesenia infekcie a vzniku bolestivého zápalu análneho kanála. Ako veľmi účinné sa osvedčili sedacie kúpele v teplej vode po dobu dvadsať minút trikrát denne, ktoré prinášajú okamžitú úľavu.

Do vody možno pridať pár kvapiek mandľového oleja. Na zmiernenie akútnej bolesti je indikovaná medikamentózna analgetická liečba, v zásade pod dohľadom ošetrujúceho pediatra. V prípade závažnejšieho stupňa hemoroidov, kedy konzervatívna liečba nie je postačujúca, treba pristúpiť k chirurgickému riešeniu. Podľa zdravotného stavu detského pacienta, typu a štádia hemoroidov vyberie chirurg najvhodnejší chirurgický zákrok. Do úvahy prichádzajú semiinvazívne výkony (ambulantné), alebo výkony vyžadujúce krátkodobú hospitalizáciu.

Onderjj

Hemoroidy Liečenie doma

Väčšinu príznakov hemoroidov je možné vyliečiť jednoduchými krokmi, ktoré môžete vykonávať aj v pohodlí domova.

Liečba hemoroidov doma začína zmenou jedálnička a diétou.

Strava by mala obsahovať viac vlákniny, ktorá podporuje dobré trávenie a mení stolicu na kašu. Jemná stolica nedráždi hemoroidy. Znižuje sa opuch a zápal, hemoroidy prestávajú krvácať a bolesť a nepríjemné svrbenie ustáva. Najvyšší obsah vlákniny má čerstvé ovocie, brokolica, hrášok, fazuľa, ovos a celozrnné potraviny.
Ak vás príroda zavolá, dajte si načas. Neodkladajte stolicu na neskôr, pretože môže dôjsť k zápche a k väčšiemu podráždeniu hemoroidov. Na toalete sa nemusíte ponáhľať. Vyhnite sa tvorbe tlaku, ktorý by podráždil hemoroidy a zväčšil opuch. Po vykonaní potreby dobre očistite análny otvor. Nepoužívajte suchý uterák alebo drsný toaletný papier. Najvhodnejšie je použitie vlhčených utierok, ktoré očistia a zároveň nedráždia postihnutú oblasť hemoroidmi.

Zbaviť sa hemoroidov

Ak sa chcete zbaviť hemoroidov, musíte začať cvičiť. Zvýšením pohybu podporujete tvorbu svalovej hmoty v oblasti brušnej dutiny a aj dobrý metabolizmus. Sedenie je bolestivé a účinná je už aj tridsaťminútová rezká chôdza. Vyhýbajte sa však cvičeniu, ktoré vyžaduje extrémnu námahu v oblasti brucha alebo sedenie. Nedvíhajte ťažké činky a zabudnite na bicyklovanie.

Teplá voda uvoľňuje telo, preto ak chcete uľaviť od bolesti hemoroidov, odporúčame dvadsaťminútové sedenie v teplej vode. Liečba hemoroidov je účinná, ak takéto sedenie opakujete niekoľkokrát denne, najmä po vyprázdnení hrubého čreva. Vlhké miesta potom dobre osušte. Vyhýbajte sa drsnému utieraniu. Namiesto uteráku, alebo toaletného papiera môžete použiť sušič na vlasy.

Keďže niektoré druhy hemoroidov sú bolestivé a sedenie je veľmi nepríjemné, pre väčšie pohodlie a úľavu od bolesti a dráždenia by ste mali na sedenie používať mäkký a vzdušný vankúš, prípadne vankúš s dierou uprostred.

Domáca liečba hemoroidov
Domácu liečbu hemoroidov je vhodné kombinovať aj s použitím krémov a čapíkov, ktoré uľavujú od bolesti a znižujú zápaly a opuchy. Pomôžu aj univerzálne lieky od bolesti.