Triky, ako jesť menej

Patríte i vy medzi tých, čo dobrému jedlu nedokážu povedať nie? Častokrát zjete viac, akoby ste mali? Pretože my ľudia jeme i očami, je tu niekoľko psychologických trikov, ako sa oklamať a v konečnom dôsledku jedlo obmedziť.

Triky, ako jesť menej Zdroj foto: Shutterstock.com

Naložte si menšie porcie

Skúste si na tanier naložiť asi o štvrtinu menej jedla ako obvykle. Je to dosť veľké množstvo na to, aby ste ubrali rozumný počet kalórií, ale nie je to príliš veľa na to, aby ste mali pocit, že si odopierate. Na oklamanie môžete použiť napríklad menší tanier, alebo menšiu misku a pomôžete si tak ustrážiť veľkosť porcie. Zároveň to bude pôsobiť dojmom, ako by ste jedli svoju obvyklú porciu.


Prečítajte si tiež:

7 trikov, ako jesť menej a zdravšie

Jedzte radšej častejšie a menej ako naraz a veľa

Dajte si vášmu zažívaciemu systému väčší priestor na trávenie a zaťažujte ho radšej postupne. Namiesto troch veľkých jedál denne zvoľte 5-6 menších. Skúste si aj obed rozdeliť na dve fázy. Najprv zjedzte polievku a o hodinku či dve ďalšiu časť. Vyhnete sa tak návalom vlčieho hladu a neprejete sa.

Pokrájajte si jedlo na menšie kúsky

Jedzte ako skutočné dámy, menšie kúsky a pomaly. Bude sa vám zdať, že ste toho zjedli oveľa viac, keďže budete jesť pomalšie ako inokedy. Celkovo, ak sa predĺži čas vášho jedenia, vyšle sa akýsi signál do vášho mozgu, že ste sa poriadne najedli a už stačí. 

Nasýťte zmysly

Používajte korenie a pohrajte sa s chuťami jedla. Vaše zmysly budú natoľko zaneprázdnené, že zabudnú na hlad. A je dokázané, že okoreneného a ochuteného jedla zjeme menej, pretože príde pocit, že sme už najedení. Je to však len vplyvom výraznejšej chute.

Jedzte pomaly

Ak jedlo do seba rýchlo nahádžete, mozog na to rýchlo zabudne a oveľa skôr pocíti hlad. Naopak, ak budete jesť pomaly a jedlo si vychutnávať, budete sa cítiť nasýtení oveľa dlhšiu dobu. Dobrou voľbou je jedlo aj zapíjať vodou, pomôžete tráveniu, ale sa aj rýchlejšie nasýtite.

Hlad je prezlečený smäd

Ak sa normálne stravujete a aj napriek tomu vás občas prepadne v nevhodnej chvíli hlad, skúste vypiť pohár vody či džúsu. Ak sa vám to stane neskoro večer, vypite pohár mlieka. Organizmus spracúva bielkoviny pomalšie než sacharidy, preto vás uspokojí nadlhšie ako cereálna tyčinka. Preto aj keď budete ponocovať, nemusíte sa obávať vlčieho hladu.


Prečítajte si aj tento článok:

7 trikov, ako jesť menej a zdravšie

RitaHejvort

Článok je písaný veľmi pravdivo, nejde ani tak o to nejesť, ako vyberať si správne potraviny. Ja som mala dlho dlho problémy hlavne čo na raňajky až kým som neobjavila špeciálnu cereálnu kašu (www.biceps.sk). Odporúčam miešať s proteínom a zaliať vodou prípadne ju podávať s mliekom. Chia semienka a kúsky madnlí dobre zasýtia a nedodajú telo toľko energie ako iné potraviny.