7 trikov, ako jesť menej a zdravšie

V ideálnych prípadoch by ste mali jesť zdravé potraviny preto, lebo chcete a potrebujete výživné látky. Bohužiaľ, v realite sa často musíte do zdravého stravovania nútiť. Ako oklamať svoj mozog a prirodzene sa zdravo stravovať?

zdrave_stravovanie_20-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. „Neštítkujte“ jedlá

Ak si spomeniete na nejaké zdravé jedlo, váš mozog automaticky predpokladá, že chutí horšie ako bežné jedlo. Platí to aj v opačnom prípade, ak si chcete dať nejakú tortu, v duchu sa preklínate a nazývate toto jedlo „zlým.“ Zbavte sa takýchto „štítkov“, žiadne "dobré" alebo "zlé,“ žiadne takéto extrémy, stavte na vyváženú stravu a budete spokojní.


Prečítajte si tiež:

Triky ako jesť menej

2. Dajte zrkadlo do vašej kuchyne

Poznáte to, keď je v kuchyni toľko veľa jedla - na stole, na kredenci, to človeka potom láka všetko postupne zjesť. Ťažko je potom riadiť sa nejakými pravidlami, keď je jednoduchšie jesť, čo je práve k dispozícii. Aby ste si túto skutočnosť uvedomili, skúste si dať do kuchyne zrkadlo a možno vás to "nakopne" k tomu, aby ste si toľko jedla nekupovali.

3. Žujte naozaj pomaly

Hltavé jedenie je pre vašu líniu zlé. Štúdie zistili, že ľudia, ktorí si dávajú medzi sústami aspoň 30 sekúnd prestávku a jedlo dôkladne prežujú, nepriberajú na váhe až toľko, hoci jedia aj kalorickejšie jedlá. Takéto pauzy sú jednoduchým spôsobom, ako dať vášmu žalúdku čas na pocit sýtosti.

4. Pridajte si k hlavnému jedlu aj niečo obľúbené

Každý má nejaké tie svoje obľúbené jedlá, skúste si malú porciu z neho dopriať k vášmu hlavnému jedlu, ktoré až tak neobľubujete, ale prinútili ste sa ho jesť, pretože je zdravé. Uvidíte, že takto to pôjde ľahšie.

5. Jedzte pri veľkom stole na malom tanieri s vidličkou

Malé úpravy vášho jedálenského setu môžu urobiť zázraky. Podľa mnohých štúdií, ľudia, ktorí jedia pri veľkých stoloch, používajú malé taniere a jedia vidličkami, skonzumujú o 20 až 25 percent menej potravín, a to všetko bez akejkoľvek vedomej snahy. Tak vidíte, niekedy stačia aj takéto vizuálne triky.

6. Stavte na ryby a rybí olej

Podľa novej japonskej štúdie, stačí lyžica rybieho oleja denne a vaše kilá pôjdu dole. Ryby však môžete konzumovať aj vo forme mäsa, aby sa dostavil rovnaký výsledok, vyberajte si však tie plnohodnotné, napríklad lososa či makrelu. A čo sa stane? Klasický takzvaný žltý tuk sa zmení na metabolicky aktívny hnedý tuk. To znamená, že tuk bude pracovať pre vás a nie proti vám! ryby_olej_20-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Vynechajte večeru, nie raňajky

Platí stará rada "na raňajky sa najedz ako kráľ, na obed ako zeman a na večer ako sluha.“ Najedzte sa poriadne radšej skôr a uvidíte, že už nebudete takí veľmi hladní vo večerných hodinách.


Prečítajte si aj tento článok:

Triky ako jesť menej

zdravicko4

este tu chyba PIT VELA VODY ! :) to je dobre aj z hladiska diety, aj z hadiska zdravia, kedze pit dostatok tekutin je nevyhnutne pre nase spravne fungovanie. takze by som este doplnila ze je treba pit vela tekutin- pramenite vody, mineralne vody a toiez 100percentne stavy a cajiky. a ked pijete vodu- dajte pozor aby bola cista :) nie hnusna chemikaliova.