Infekčné ochorenia, ktoré pokazia exotickú dovolenku

Sezóna letných dovoleniek odštartovala! Listovanie katalógov cestovných kancelárií a sledovanie internetových stránok s ponukou zájazdov je aktuálne pre mnohých dennou realitou...
Rozhodovanie si často vyžaduje aj zhodnotenie zdravotného stavu a hrozby ochorení, ktoré majú zvýšený výskyt vo vysnívanej exotickej destinácii.

Pred zahraničnou cestou do exotických destinácii je preto potrebné kontaktovať odborníkov, ktorí vedia poskytnúť potrebné informácie o zdravotných rizikách spojených s cestovaním. Lekári tropickej medicíny tiež poradia, aké očkovania je potrebné urobiť, v akej frekvencii a intenzite. Túto špecializáciu nájdete aj v internetovej klinike www.klik-klnik.sklekár tropickej medicíny.

Nižšie vám prinášame popis vybraných infekčných ochorení. Nezabúdajte, že odborníci v Klik-Klinik sú pripravení dať vám odpovede na všetky vaše otázky.

1. Brucelóza

Infekčné ochorenie sa prenáša na človeka z hovädzieho dobytka, prasiat alebo kôz priamym kontaktom s mäsom alebo nepasterizovaným mliekom. Zvýšené riziko nákazy vzniká pri pobyte vo vidieckych oblastiach. Prvotné príznaky, ako zvýšená teplota, potenie, chudnutie, nechutenstvo a bolesti kĺbov a svalov sa môžu objaviť už po prvom týždni od nákazy, ale aj neskôr.

2. Brušný týfus a paratýfusy

Nízky hygienický štandard kdekoľvek na svete je typickým faktorom pre vznik a rozvoj tohto ochorenia. Nakaziť sa môžete konzumáciou kontaminovaných potravín a vody. Do niekoľkých dní od nákazy sa objaví horúčka, malátnosť, nechutenstvo a nespavosť. Pri neliečení sa zväčšuje pečeň a spomaľuje frekvencia srdca.

3. Bartonelóza – Carrionská choroba – Horúčka oroya

Toto ochorenie je typické pre západnú časť Ánd – Kolumbia, Ekvádor, Peru a prenáša sa nočnými muškami a komármi. Inkubačný čas je približne 3 týždne a medzi hlavné príznaky patrí horúčka, opuch lymfatických uzlín, anémia a kožné bradavice.

4. Cerkáriová dermatitída – vyrážka z kúpania

Vyskytuje sa v oblastiach mierneho klimatického pásma a v sladkovodných vodných plochách a prenáša sa kožou. Inkubačný čas trvá len niekoľko hodín a následne je možné spozorovať svrbenie kože, vyrážky alebo pľuzgieriky.

5. Giardiáza – Lamblióza

K nakazeniu týmto ochorením dochádza po požití kontaminovanej vody, pričom sa môže vyskytovať celosvetovo. V niektorých prípadoch nie sú zjavné žiadne príznaky, často sa však objavuje hnačka, bolesť brucha a celková slabosť.

6. Hantavírusové ochorenia

Tieto celosvetové vírusové ochorenia sú prenášané hlodavcami a k prenosu nákazy stačí kontakt s výkalmi, močom, slinami infikovaných hlodavcov, prípadne vdýchnutím vírusu. Hlavnými príznakmi sú horúčka, poškodenie obličiek či edém pľúc s prejavom krvácania.

7. Horúčka Dengue

Pre tento typ ochorenia sú typické tropické a subtropické oblasti. Prenášačom sú komáre a po nakazení sa do niekoľkých dní začnú prejavovať typické príznaky ako sú horúčka, bolesť kĺbov a svalov a v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj krvácanie.

8. Hemoragické horúčky

Sem zaraďujeme viacero typov horúčok, v závislosti od ich výskytu. V Libérii, Nigérii a Sierra Leone je známa horúčka Lassa, v južnom Sudáne Ebola, ale známa je tiež argentínska, bolívijská alebo venezuelská hemoragická horúčka. K prenosu vírusov dochádza pri kontakte s drobnými hlodavcami ale aj z človeka na človeka. Inkubačný čas je 7-21 dní a spočiatku sa javia ako chrípka, neskôr sa objaví krvácanie do kože a vnútorných orgánov.

9. Horúčka Rocky Mountain

Ochorenie typické pre severnú a strednú Ameriku. Prenášačom infekcie sú kliešte, pričom zhruba po 1 týždni od nakazenia sa prejavia horúčky, vyrážky, zápal mozgu a mozgových blán.

10. Chikungunya

Vyskytuje sa v oblastiach subsaharskej Afriky, juhovýchodnej Ázie alebo aj na ostrovoch Indického oceánu. Prenášačom sú komáre a inkubačná doba je 2-3 dni. Medzi hlavné príznaky tohto ochorenia patrí horúčka a bolesti kĺbov, ktoré môžu pretrvávať aj niekoľko mesiacov po uzdravení.

Pokračovanie článku si môžete prečítať TU:

Infekčné ochorenia, ktoré pokazia exotickú dovolenku – II. časť