Vyskúšajte tieto 3 druhy zdravých exotických tekvíc

Nebaví vás už konzumovať stále dookola ten istý druh tekvice? Došli vám všetky nápady na jej prípravu? Vyskúšajte niečo exotickejšie. Nasledujúce druhy nájdete v obchodoch, ale vypestovať si ich môžete aj doma. Dajú sa z nich pripraviť rovnaké pochúťky ak z iných druhov tekvíc, ale v niečom sú predsa iné...

Kiwano (Africká uhorka)

Na prvý pohľad možno vyzerá ako tropické ovocie, no zdanie klame, patrí medzi dyne. Má oválny tvar a dlhá je asi 15-20 centimetrov. Zvonka je žlto-oranžová, má sklovitú dužinu sýtozelenej farby a chuť je kyslastá a pripomína limetku. Nájdeme v nej najmä železo a vitamín A. Jesť ju môžme i samostatne, ale veľmi dobrá je do ovocných šalátov alebo k mäsu.

Horké tekvičky (Karavella)

Podobajú sa uhorkám a svojmu názvu vďačia vysokému obsahu horčín, čo spôsobuje ich horkú chuť, No napriek tomu sa dajú konzumovať, stačí keď prekrojené plody namočíte na niekoľko hodín do slanej vody. Ale pozor, zberať by sa mali ešte pred dozretím, kedy sú menej horké. Ich výhodou je bohatstvo železa. Z plodov i listov sa dá pripraviť liečivý močopudný čaj, ktorý pomáha i pri trávení a odbúravaní cukru z krvi.

Lagenária (Indická uhorka)

Tvar býva rôzny, často až bizarný (hruška, kyjak, fľaška...). Konzumovať treba mäkké mladé plody, ktoré obsahujú veľa vitamínov A, B a C. Vďaka nízkej nutričnej hodnote sú vhodné i pre diabetikov. Pripravujeme ich rovnako ako iné druhy tekvíc, môžeme ich variť, zapekať, zavárať či pridať do šalátov. Takisto je chutnou prílohou k mäsu a použiť ju môžeme aj namiesto zemiakov do polievok.


Pozrite si aj tento článok:

Ako najlepšie využiť tieto známe druhy tekvíc?